Informatie

Wie had het zich 15 jaar of zelfs maar 10 jaar geleden voor kunnen stellen dat internet zo'n bron van informatie zou kunnen zijn. Informatie die door iedereen en alles beschikbaar wordt gesteld. En zelfs als informatie dreigt te verdwijnen, wordt die alsnog veiliggesteld.

GeoCities

Geocities is in 1994 opgericht met als doel gratis webruimte te bieden. Niet alleen waren zij de eersten die dat op grote schaal deden, maar ook de manier waarop was anders dan wat er later beschikbaar kwam. Geocities bood de mogelijkheid om de websites op thema gegroepeerd te plaatsen. Iets dat IAF, op regio gebaseerd, deed in 1997 met haar non-profit sites. Ook sites als startpagina.nl zijn hier min of meer van afgeleid.

In 2001 nam Yahoo! GeoCities over. Dat was het begin van het einde. De nieuwe voorwaarden stelden in feit de auteursrechten van de makers van de sites op de achtergrond. Die rechten lagen plotseling bij Yahoo!. Dat is sindsdien niet meer veranderd, terwijl andere partijen die zoiets probeerden, zoals Microsoft en Google, snel terugkwamen op hun besluit om zich dergelijke rechten toe te eigenen.

Maar nu is het dan het einde van GeoCities. Of toch niet? Het Archive Team heeft besloten een kopie te maken van iedere pagina bij GeoCities en dat te bewaren voor het nageslacht.

WayBackMachine

Naast het Archive Team was er al langer een organisatie die een archief wil aanleggen van alle sites op internet. Wilt u bijvoorbeeld nog even kijken hoe de site van IAF was op bijvoorbeeld 10 januari 2001 dan is dat hier mogelijk.

Als u dus per ongeluk uw site heeft verwijderd, van zowel onze server als uw eigen PC, dan kunt u hier nog wat terughalen. Dat is dan ook wat de Universiteit Twente heeft gedaan na de grote brand op 20 november 2002.

Backup

Maar u moet natuurlijk niet alleen vertrouwen op het Archive Team. Die kunnen ook niet alles backuppen. De scripts op de server worden in ieder geval niet opgeslagen. Alleen datgene dat uiteindelijk door de browser op het scherm van de bezoeker wordt getoond. Maar het Archive Team kan u hier ook bij behulpzaam zijn. Niet actief, maar met tips en adviezen.

En natuurlijk bestaat er altijd de mogelijkheid om gegevens door ons te laten backuppen. Dat kan op de backup server (online) of op tape (offline), waarbij opgemerkt kan worden dat online sinds enige tijd ook offline is. We maken namelijk niet alleen gebruik van een server in ons datacentrum in Enschede. Nee, we hebben ook een server in Amsterdam waar we regelmatig alle gegevens naartoe kopieren. De reden dat we dit toch online noemen is dat ook in Amsterdam de gegevens worden verwijderd als u dat, via uw backup-account, doet in Enschede. Van tape kunt u niets verwijderen. Alleen worden die maar 1 keer per dag beschreven.

Als u kiest voor de meest uitgebreide dekking, heeft u dus de gegevens op 5 verschillende plaatsen staan. Natuurlijk in de eerste plaats op uw eigen PC of server, lokaal bij u thuis of op kantoor. Daarna op onze webserver, of uw geleasede of eigen server in ons datacentrum, zodat bezoekers de informatie kunnen zien. Daarnaast kunt u de gegevens op onze backupserver zetten, die dit dan automatisch naar Amsterdam kopieert. En tenslotte wordt het op tape gezet. Eigenlijk zijn het 6 of 7 plaatsen, want na een week worden de tapes verwijderd en ergens anders opgeslagen. Dat gebeurt in een cyclus van 3 weken.

OPTA

Zoals al eerder aangegeven ziet de wetgever enige verantwoordelijkheid bij de provider voor het beveiligen van de machines van consumenten die bij hen een aansluiting op internet hebben. De uitvoering en controle is gedelegeerd aan de OPTA. En die hebben dus onlangs aangegeven hoe men die verantwoordelijkheid gestalte wil zien krijgen.

Het is gelukkig niet zo dat wij uw PC's onder handen moeten gaan nemen en allerlei filters in moeten gaan stellen. De verantwoordelijkheid eindigt bij het wijzen op (gratis) virusscanners en ander middelen om uw PC te beschermen. De komende tijd zult u dan ook op onze website, in de Online Helpdesk, handige tips zien verschijnen over het beveiligen van uw PC.

Volgens de wet kunnen we ons beperken tot de consumenten. Maar andere wetsteksten en jurisprudentie stellen kleine bedrijven gelijk aan consumenten. Bedrijven tot zo'n 5 personeelsleden hebben meestal dezelfde kennis op het gebied van beveiliging als een gemiddelde consument. Die kunnen de tips dus ook goed gebruiken. Dat wil niet zeggen dat u de tips niet mag gebruiken als u groter bent.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Uitleg over...
Older// 1 april