1 april

Dit is geen grap. Daar zou ik toch te laat voor zijn. Er zijn wel een aantal organisaties die weer wat leuks hebben bedacht. En bij sommige artikelen en teksten denk je in eerste instantie aan een grap. Maar bij nadere bestudering blijken die dan weer wel waar te zijn. Of ze zijn wel bedoeld als grap, maar zo goed dat anderen het serieus overnemen.

CADIE

Er wordt de laatste tijd steeds gewaarschuwd voor inbreuk op de privacy door Google. Met alle informatie die zij verzamelen via al hun sites kunnen ze heel veel van iemand te weten komen. Zelf zien ze er de grap wel van in. En ze hebben dus CADIE vrijgelaten.

Iedereen heeft het er altijd over dat Google die informatie gebruikt om geld te verdienen en dat de gebruiker er niets aan heeft. Maar CADIE zou ook de gebruiker kunnen helpen. Bijvoorbeeld door op fora te antwoorden. Maar ook binnen Gmail om alvast replies te schrijven op ontvangen mailtjes. En die replies zouden dan in de trant van de gebruiker zijn opgesteld.

Maar het gevaar bestaat wel dat men geen problemen heeft bij zoiets als ze er zelf voordeel bij hebben.

Kilometerheffing

Ook op dit gebied was er onlangs een artikel te lezen. Ditmaal in The Register, een Brits online tijdschrift dat zich kritisch opstelt richting de overheid en grote organisaties.

In principe is kilometerheffing, mits correct geïmplementeerd, best wel een goed idee. En ook een systeem waarbij achteropkomende voertuigen worden gewaarschuwd als iemand remt, kunnen veel ellende voorkomen. Alleen de combinatie is een probleem. Zeker als een justitie ambtenaar gekke ideeen krijgt. En het niet als 1 april grap ziet. De apparatuur voor kilometerheffing weet waar een voertuig zich bevindt. En de andere onboard unit is ingericht om bepaalde informatie uit te zenden en te ontvangen. Combineer je dat dan is het heel eenvoudig om voertuigen continu in de gaten te houden.

Het is al zo dat de apparatuur voor kilometerheffing geschikt is om de snelheid in de gaten te houden en die te relateren aan de locatie. Zodat trajectcontroles ook kunnen gaan gelden op trajecten met wisselende maximale snelheden. Maar door het uitwisselen van gegevens tussen het voertuig en ander voertuigen, en meer specifiek, units langs de weg, wordt het ook mogelijk om bij tijdelijke wijzigen direct een bekeuring uit te schrijven.

Stop een unit in een 50km bord aan het begin van de bebouwde kom en iedereen die bij het passeren van dat bord zijn snelheid niet al terug gebracht heeft tot die 50km/uur krijgt een bekeuring.

Ik dacht eerst dat het een 1 april grap was, maar het artikel was al op 31 maart gepubliceerd. Zeker voor een online tijdschrift is dat te vroeg voor een grap.

Ogen

Maar nu iets leukers. Pauline en ik zijn wezen kijken naar middelen om van onze brillen af te komen. Zelf kan 1 van mijn ogen niet gelaserd worden. Het hoornvlies heeft een wat vreemde vorm. Voor Pauline bestond die beperking niet. Zij is dus begin maart onder de laser gegaan. Ze is best tevreden, al baalt ze wel van het feit dat ze een bril nodig heeft tijdens de herstelperiode. En de ogen zijn nog gevoelig voor licht. En dat is met de ontluikende lente en de daarbij behorende zonneschijn natuurlijk niet prettig.

Zelf ben ik dus verder gaan kijken naar mogelijkheden. Zo zou ik misschien wel een lens geïmplanteerd kunnen krijgen in mijn hoornvlies. Daar hoop ik binnenkort iets meer over te weten te komen.

Conficker

Een andere "grap" die op 1 april speelde was de uitbraak van Conficker.C. Nadat mensen in de beveiligingswereld waarschuwden voor het feit dat de C-variant meer mogelijkheden had om zijn baasje te bereiken, ging de reguliere media hiermee aan de slag. En zoals met zoveel zaken waar ze geen verstand van hadden, werd dit overdreven en werd gewaarschuwd voor effecten vergelijkbaar met de eeuwwisseling. En iedereen weet hoe ernstig dat was.

We zijn nu een paar dagen verder en hebben nog totaal niets gemerkt van een uitbraak. Achter de schermen blijven de specialisten wel aan het werk om de, nog wel aanwezige, dreiging te minimaliseren. Er zijn nog steeds miljoenen computers besmet, dus iedere paar procenten betekenen veel computers.

Naast meldingen over machines die verdachte domeinen benaderen zijn er ondertussen ook al tools beschikbaar waarmee in lokale netwerken gezocht kan worden naar besmette machines. Want Conficker kan zich wel zo goed verbergen dat hij op de machine zelf onzichtbaar blijft.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Informatie
Older// Groen