Groen

Tegenwoordig is alles wat groen is hot. Natuurlijk vanweg het klimaat, maar het is natuurlijk ook voordelig om groener te gaan werken. Bij Internet Access Facilities proberen we dat al langer. Ik zal niet ontkennen dat besparingen hierbij ook een sturend karakter hebben.

Voordeel

Maar dat is natuurlijk ook in uw voordeel. Zolang wij goedkoper kunnen werken, bent u ook goedkoper uit. IAF is niet een bedrijf dat "groen" gebruikt om haar producten duurder te maken. Zo zijn bijvoorbeeld lease servers in aanschaf duurder. U ziet dat niet in de maandelijkse kosten omdat wij daarin ook de gebruikte energie meetellen. En die is dan weer lager. Wat uiteindelijk misschien wel resulteert in een lager totaal tarief.

Virtualisatie

Ook virtualisatie is een goede werkwijze waarmee bespaard kan worden op de energiekosten. We hebben al enige tijd virtuele servers in ons productengala. U kunt dus al gelijk besparen als u weet dat uw toepassing niet de volle capaciteit van een server nodig heeft. Wees hierbij niet bang dat u vervolgens vast zit aan die virtuele server. U kunt eenvoudig doorgroeien naar een virtuele server die u met minder ander klanten deelt. Of u kunt uiteindelijk besluiten om alsnog een eigen (geleasde natuurlijk) server af te nemen.

In alle gevallen geldt dat als uw abonnement groeit u kunt migreren zonder dat u de rest van de oude contractperiode hoeft uit te dienen.

Virtuele diensten

Binnen IAF draaien we ook al enige tijd een aantal diensten in een virtuele omgeving. Dat zijn diensten die van zichzelf al een zeer lage belasting vormen voor de server waar ze op draaien.

Onlangs hebben we echter de stap genomen om nog meer diensten te gaan virtualiseren. De hardware is tegenwoordig zo sterk dat ook de wat zwaardere diensten gevirtualiseerd kunnen worden zonder dat het een impact heeft op de performance. We hebben dat dan ook onlangs gedaan.

Een bijkomend voordeel is dat de nieuwe servers, ondanks hun betere rekenperformance, minder energie gebruiken. Gebruikte een oude server gemiddeld 150Watt; de nieuwe servers gebruiken gemiddeld minder dan 100Watt.

Kopieren, kopieren, kopieren

Gaat het migreren van zo'n systeem nog wel gemakkelijk? Ja, volgens ons wel. Zelfs bijna volledig in bedrijf. Het is een kwestie van kopieren, kopieren en nogmaals kopieren.

Je begint met het opzetten van een virtuele omgeving op de nieuwe server. Vervolgens kopieer je alles van de oude server naar de nieuwe omgeving. Dat duurt, afhankelijk van het systeem, 1 tot enkele uren. Vervolgens maak je nog een kopie, maar dan van alleen de in de tussentijd gewijzigde bestanden.

In overleg met de gebruiker of klant wordt vervolgens het tijdstip van de overgang bepaald. Op dat moment wordt de dienst uitgezet om in een stabiele situatie een laatste kopie te kunnen maken. Dan gaat de server uit en wordt de dienst in de virtuele omgeving weer opgebracht. Meestal betekent dit dat een dienst enkele minuten niet beschikbaar is. Vandaar dat we die laatste actie dan ook 's avonds of zelfs 's nachts uitvoeren.

Cebit

En natuurlijk hebben we op de Cebit al weer nieuwe servers gezien. Sneller en zuiniger.

Ja, ook dit jaar zijn we weer even naar Hannover getogen. Ik had eerst nog een vergadering, dus we waren wat later dan normaal. Maar we hadden ook het geluk dat al de stands die we wilden bezoeken aan de westzijde van het terrein stonden. In andere jaren moest je kriskras over het terrein lopen om al de stands te bezoeken en kwam je aan het eind van de dag tot de ontdekking dat je nog niet overal was geweest.

Naast onze serverleverancier, Asus, hebben we ook weer een bezoek gebracht aan Lexcom, de leverancier van onze oude babyservers, maar ook van de kleine systemen die door Polyware worden verkocht. Ze hadden ook dit jaar weer een paar mooie nieuwe moederborden. Maar ook, eindelijk, weer een paar nieuwe kasten met frisse kleuren.

Ook Rittal, de leverancier van onze 19" racks mocht zich weer op een bezoek van ons verheugen. We hebben tijdens een fijne lunch gesproken over middelen om ons datacentrum efficienter te maken. Want energie gaat niet alleen in de servers zitten. Die energie moet uit het centrum gehaald worden en dat kost ook energie. En des te minder energie daar in gaat zitten, des te meer van de energie, die we van Essent betrekking, kunnen we voor de servers gebruiken.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// 1 april
Older// Veilig?