Veilig?

De laatste tijd wordt er weer veel gesproken over de onveiligheid van internet. En over de verantwoordelijkheden die hiermee te maken hebben. Sommige zaken hebben met ons te maken en anderen vooral met u als gebruiker. Maar in alle gevallen moet u er niet van uitgaan dat internet veilig is.

Geschiedenis

Enige tijd geleden heb ik wat opzienbarende feiten vermeld over de geschiedenis van het World Wide Web, of in ieder geval de gedachte er achter. Daaruit bleek dat het principe al in 1934 is bedacht. Nu ben ik op een beschrijving van de geschiedenis van internet gestoten waar nu eens niet alle eer naar de Amerikanen ging. In de betreffende video wordt ook aandacht besteed aan relevante uitvindingen en ontwikkelingen in Duitsland en Frankrijk.

Google

Zelfs Google was er 31 januari van overtuigd dat Internet een heel gevaarlijk gebied was. Gedurende ruim een uur meldden zij bij iedere gevonden link dat die potentieel malware zou kunnen installeren bij het volgen van de link.

OPTA

Ook de OPTA heeft zich in de discussie begeven. Dat doen ze op basis van de artikelen over zorgplicht van de providers in de Telecommunicatiewet. Er is enige tijd twijfel geweest over de mate van die zorgplicht. Moet de provider de PC's van de klanten gaan beveiligen? Moet de provider gratis virusscanners gaan leveren? Maar eindelijk is er enige duidelijkheid.

De OPTA stelt dat de provider de verantwoordelijkheid heeft om de gebruiker in kennis te stellen van de risico's die zij lopen en hoe zij zich daar tegen kunnen wapenen.

Maar vervolgens schiet de OPTA door. De provider moet bijvoorbeeld aangeven wat de kosten van een dergelijke beveiliging zouden kunnen zijn. Wij als IAF, met een Linux achtergrond, zouden dan melden dat zoiets gratis kan. Download en installeer Linux. En daarnaast zijn er verschillende gratis virusscanners en firewalls te vinden. Ja, zelfs zonder dat de software illegaal wordt gebruikt.

In principe heeft dit betrekking op consumenten. Zij verdienen extra bescherming. De overheid gaat er namelijk vanuit dat bedrijven voldoende kennis van zaken hebben om zelf risicoanalyses uit te voeren. Eventueel tegen betaling. Voor consumenten verwijzen wij altijd naar de waarschuwingsdienst.

Meten is weten

Bovenstaande opmerking zie je vaak als iemand aangeeft dat hij denkt dat iets zus of zo is. Om het correcte antwoord te weten te komen zal dan meestal toch gemeten moeten worden. En sinds kort is er nu ook een eenvoudige manier om de kwaliteit van de internetverbinding te meten.

Een aantal providers worden er van verdacht, en soms wordt het zelfs aangetoond, dat zij bepaalde types verkeer opzettelijk vertragen. Zo zijn er providers met eigen Youtube varianten. En dus vertragen ze de verbinding naar Youtube, zodat hun klanten liever de eigen videosite gebruiken. Of ze vertragen P2P verkeer met de gedachte dat men dan minder snel illegaal software en films uitwisselt. Maar men vergeet dat er ook veel legale software op die manier wordt verspreid. Zelf heb ik onlangs op die manier een complete DVD met beveiligingssoftware opgehaald. En ik heb µTorrent nog regelmatig draaien om die DVD verder te helpen verspreiden.

Google heeft sinds kort een aantal servers operationeel waarmee het mogelijk wordt om de kwaliteit van een internetverbinding te meten. Op dit moment zijn er een aantal simpele tests beschikbaar, maar het is de bedoeling dat dat aantal fors groter wordt. Het is een open platform dat door verschillende grote bedrijven op internet wordt ondersteund. En ook een aantal grootheden op internetgebied staan vierkant achter deze testen. Alles om het voor de gebruiker inzichtelijker te maken wat sommige providers achter hun rug om uitvoeren.

USB

Mensen die al enkele tientallen jaren gebruik maken van computers kunnen zich waarschijnlijk de virussen herinneren die zich via diskettes verspreidden. Toen het gebruik van internet fors toenam, en ook Microsoft zich daarop begaf, werden virussen eigenlijk alleen nog via Internet verspreid. Dat veranderde eind vorig jaar echter. Het bleek dat het uitzetten van Autorun niet betekende dat Autorun ook echt uitstond. Ja, de software startte niet bij het insteken van de USB-stick. Maar als de gebruiker op de drive klikte om die te openen werd alsnog Autorun aangeroepen.

Die worm heeft de afgelopen weken fors huisgehouden in diverse netwerken. Er hoeft maar 1 besmette stick binnen te komen en het is gedaan met de rust.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Groen
Older// Uitkijken