Weer voorbij

Er is weer een jaar voorbij. Een jaar met duidelijke ups en downs. Zowel prive, bij IAF als op de Universiteit. Ik wens mezelf toe dat het volgend jaar veel beter gaat. En natuurlijk wens ik u allen ook een voorspoedig en gelukkig 2009.

Verkoper

De kop boven dit stukje stond er nog van de vorige maand. Een goede reden om hier maar gelijk verder op in te gaan. Zoals u misschien heeft gemerkt, hebben we de vacature voor een verkoper van de hoofdpagina verwijderd. En sinds die tijd lijken de sollicitaties zich op te stapelen. We hopen u begin volgend jaar een nieuwe verkoper voor te kunnen stellen. Of het hem zelf te laten doen.

Netwerkinfrastructuur

Na de wijziging van onze mailservers, enkele maanden geleden, hebben we eind november een forse wijziging aangebracht in ons switch netwerk in het datacentrum in Enschede.

De structuur van het netwerk voor de servers in het datacentrum zelf was goed op orde. Maar we kregen de laatste tijd steeds meer speciale verbindingen via onze aansluitingen over Ziggo, TreNT e.d. dat het lastig te beheren viel.

De core van ons netwerk bestaat nu uit een aantal switches van Zyxel. Die switches ondersteunen zowel UTP- als glasverbindingen met een snelheid tot 1Gbps. En onderling zijn de switches gekoppeld in een ring met een snelheid van 10Gbps. Twee switches functioneren puur als core. De derde switch verzorgt de lokale glasvezelverbindingen met onze klanten op het Business & Sciencepark en met de universiteit.

De ombouw verliep voorspoedig op twee kleine probleempjes na. Bij controle bleken twee verbindingen niet te kloppen met de naam van de poort. Nadat we die verbindingen hadden omgezet, werkten die niet meer. Het bleek dat de verbindingen wel goed waren, maar de naamgeving niet. Daarnaast was een VLAN niet op de juiste poorten geconfigureerd. Dat is een nadeel van een feature van de nieuwe switches. Zij ondersteunen namelijk GVRP, een middel om VLAN's automatisch bekend te maken op alle switches. Maar dan moet dat VLAN dus wel aan een poort gekoppeld worden. En niet alleen maar bekend zijn op de switch.

Coolhosting

Er waren in november echter ook grote problemen. Zo gaf op een gegeven moment de Coolhosting webserver de geest. Of in ieder geval de disk van de Windows omgeving. Het eerste weekend hebben we een dag besteed aan het maken van een tijdelijke oplossing. Vervolgens hebben we onderzoek gedaan naar een permanente oplossing.

Alleen blijkt Microsoft een ander beeld te hebben bij permanente oplossingen dan wij. De geplande 2 uur voor het herstel van de Windows NTFS schijven is uitgelopen naar twee dagen. Het bleek dat het kopieren van een dergelijke schijf snel van start gaat. Maar na enkele tientallen GB's gekopieerd te hebben, loopt de snelheid zo snel terug dat je onderhand net zo snel alles opnieuw kunt intikken.

We hopen dat de omgeving die we nu hebben ingericht robuuster is.

Kerstvakantie

Over enkele weken is het weer kerst. Net als ieder jaar zal het kantoor van Internet Access Facilities tussen kerst en nieuwjaar gesloten zijn. We zijn natuurlijk wel bereikbaar op het storingsnummer (053 428 58 13).

Niet iedereen op kantoor heeft echter voldoende aan die ruime week (25 december 2008 tot en met 4 januari 2009). Het kan dus gebeuren dat u in de periode van 22 december 2008 tot en met 9 januari 2009 wat langer moet wachten voordat de telefoon wordt opgenomen. Of totdat een e-mail van u wordt beantwoord.

Plannen

Natuurlijk hebben we weer volop plannen voor 2009. We zijn wel bang dat we, vanwege de financi7euml;le crisis, wat voorzichtiger moeten zijn met het uitvoeren daarvan. Daarom kunnen we er nu ook niet verder over uitwijden. Nu bent u natuurlijk heel nieuwsgierig geworden. Om toch een tipje van de sluier op te lichten, wil ik u toch laten weten waar we in ieder geval aan denken.

In de eerste plaats gaan we ons meer richten op het bieden van glasvezelverbindingen via het netwerk van Ziggo. Daarvoor hebben we onlangs een partnercontract afgesloten met de zakelijke tak van Ziggo.

Daarnaast houden we onze vinger aan de pols bij Reggefiber voor FttO verbindingen. In dat kader wordt ook gekeken naar de mogelijkheden die All- IP van KPN gaat bieden.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Uitkijken
Older// Statistiek (2)