Webdatabases

Zoals u misschien weet biedt Internet Access Facilities bij al haar webabonnementen, behalve Easy, de mogelijk om gebruik te maken van een MySQL database.

Introductie

Ik wil van deze Achterkrant gebruik maken om u wat tips te geven op het gebied van gebruik van die databases. Dit zijn tips die ik in de loop van de tijd zelf heb verzameld op Internet of via andere manieren. Dit wil niet zeggen dat ik een goede MySQL database ontwerper of SQL programmeur ben. Ik weet waar informatie te vinden is om een goede ontwerper of programmeur te worden. Zelf heb ik die intentie niet.

Twee boeken die een goed begin zijn, zijn "PHP and MySQL Web Development" en "MySQL". Beide zijn uitgegeven door Sams Publishing. Vooral het eerste boek is interessant voor mensen die dynamische websites ontwikkelen. En dat is toch het specifieke onderwerp waar we het hier over hebben.

Het tweede boek gaat dieper op MySQL zelf in, inclusief het beheer ervan. En dat is voor de meeste webapplicaties niet van belang.

TechTarget

Een andere tip heb ik gevonden via TechTarget. Dit is een verzameling websites en mailinglijsten gericht op oplossingen in allerhande ICT- gebieden. Variërend van simpele Linux implementaties tot tips over het configureren van Microsoft Exchange. En natuurlijk ook op het gebied van MySQL is er veel informatie te vinden.

Tips

Een redelijk document om mee te starten, als bovengenoemd boeken te veel lijken, is "getting started with MySQL".

Dit artikel gaat er wel vanuit dat u zelf MySQL moet installeren en de database moet maken. Dat is bij IAF echter niet nodig. Dat hebben wij al allemaal voor u gedaan. Maar het is wel handig om te weten hoe zoiets is opgezet. Misschien wilt u zelf een test-omgeving bouwen zodat wijzigingen niet direct voor de hele wereld te zien zijn. Vooral als u iets voorbereidt dat gelijk met een persbericht gelanceerd moet worden.

Scott Noyes

Naast artikelen staat er soms ook een kort interview op de TechTarget website. Een interessante is een interview met Scott Noyes over de beste manier om tabellen, triggers en rechten te beveiligen.

Scott Noyes heeft ook nog wat tips voor ons. Dat resulteert in een lijstje met 10 links naar volgens hem belangrijke informatie. Ook hier vindt u een mix van informatie die over het gebruik van MySQL gaat, en dus van belang is voor de webontwikkelaar, en van informatie die betrekking heeft op het beheer van MySQL op een Linux machine.

Websites

Als voorbeeld kan ik ook een aantal websites noemen die draaien op een webserver van IAF en die gebruik maken van MySQL voor het leveren van informatie voor die websites:

IAF

En natuurlijk gebruiken we zelf ook MySQL. Onze klanten­database met all producten staat in een database. In eerste instantie niet zo zeer voor gebruik op een website, maar onze helpdesk kan via een simpele interface, natuurlijk webbased, wel snel zien welke klant welke producten heeft afgenomen.

Met het goede programma achter de webpagina is het eenvoudig om met minimale gegevens de juiste informatie te achterhalen. Omdat alle productinformatie beschikbaar is, is het zelfs mogelijk om hier de facturen uit te laten genereren. Dat doen we dan ook iedere maand. We genereren een PDF-bestand met alle facturen en plakken gelijk op de achterkant de juiste Achterkrant.

Gelukkig hebben we een printer die duplex kan printen. Want u kunt zich voorstellen hoeveel werk het zou zijn om van iedere factuur eerst de voorkant af te drukken, dan de stapel om te draaien om vervolgens de achterkant te bedrukken.

We hebben dit in het verleden wel gedaan, maar dat was met veel minder klanten. En nog slaagde de printer er in om een fors aantal facturen te behandelen alsof de printer een shredder is.

Andere ontwikkeleningen

De actie met gratis modem en geen aansluitkosten voor de Whitelabel ADSL aansluitingen loopt nog steeds.

Voor links kunt u zoals altijd terecht op onze website. Hier vindt u deze Achterkrant inclusief alle relevante links.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Vakantie
Older// Standaarden