Netwerken

Er zijn er meer die Second Life hebben ontdekt. Jacob van Kokswijk noemt het zelfs een hype op basis van de toename in gebruikers.

Jacob van Kokswijk

Wie? Jacob van Kokswijk is o.a. onderzoeker toekomstvisie nieuwe media aan de Universiteit Twente bij de faculteit Gedragswetenschappen. Hij heeft op 6 februari j.l. een lezing gehouden in het kader van Studium Generale over virtuele werelden met de nadruk op Second Life.

De omschrijving van zijn functie doet echter geen recht aan wat hij allemaal is en doet. Naast de Universiteit Twente werkt hij nog op een aantal andere universiteiten waaronder in Cambridge, Glasgow en China. Maar voor meer informatie over deze persoon verwijs ik heel eenvoudig naar zijn website.

Website

Het verwijzen naar websites wordt nogal eens gedaan in de Achterkrant. Vaak niet expliciet, zoals hierboven, maar meer als impliciete bron voor meer informatie. Natuurlijk kunt u dan zelf op zoek gaan naar de bedoelde sites, maar u kunt ook gebruik maken van de versie van de Achterkrant op de website van IAF. Bij het publiceren van de Achterkrant op de site wordt namelijk getracht om zo veel mogelijk links op te nemen in de online versie.

Een gevolg van deze werkwijze is dat na een zekere tijd sommige links niet meer werken. Dat kan omdat het betreffende bedrijf niet meer bestaat. Of dat de beheerder van de website, waarnaar verwezen wordt, de structuur heeft gewijzigd. Dit kan ervoor zorgen dat het onderwerp waarnaar wordt verwezen nu ergens anders staat. Ik heb overwogen om die links aan te passen, maar mij is gebleken dat dit eigenlijk niet te doen is. Het vinden van de zogenaamde dode links is nog wel te doen. Maar om die vervolgens weer goed te maken, is een lastige klus. Al kan ik natuurlijk alle dode links gewoon verwijderen. Dat doe ik echter niet, omdat de links er niet voor niets waren.

Glasvezelnetwerk

We hebben onlangs ons glasvezelnetwerk op het Business & Science Park in Enschede uitgebreid. Dit keer hebben we gebruik gemaakt van Single Mode glasvezel zodat er snelheden van 1Gbps te halen zijn voor het onderlinge verkeer. Er is dan ook al een klant die een vezelpaar in gebruik heeft genomen om twee van zijn vestigingen op het Park onderling te koppelen.

Rittal

Zoals u misschien weet, maken wij op de site gebruik van kasten van het merk Rittal. Ik heb hier ook al jaren goede ervaringen mee op de universiteit. Dat heeft geresulteerd in een uitnodiging om de fabrieken in Duitsland te gaan bekijken. Ik ben dus deze maand ruim een dag te gast bij Rittal. Misschien dat ik dus volgende maand een uitgebreid verslag kan doen van dat bezoek.

White Label

We hebben in december en januari een aantal klanten over kunnen zetten van MxStream naar ons nieuwe White Label xDSL product. Enkelen hebben gekozen voor een lagere prijs voor dezelfde (of iets hogere) snelheid. Andere hebben gekozen om voor ongeveer dezelfde prijs een lagere snelheid te gaan gebruiken. Dat zijn meestal klanten die al langer het idee hadden dat de snelheidsverhogingen voor hen niet nodig waren, maar er niet toe waren gekomen om te downgraden. Daar was deze migratie nu een mooie gelegenheid voor.

Indien u ook nog wilt migreren, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. De actie t.a.v. het gratis modem is verlengd tot en met maart 2007. Gedurende die periode zijn ook de eenmalige kosten nihil.

Botnets

In november 2005 schreef ik over het oprollen van een groot botnet dat beheerd werd door een aantal Nederlanders. Af en toe kwam er binnen bepaalde kringen informatie beschikbaar over de voortgang van de zaak tegen die twee personen. Onlangs zijn de straffen uitgesproken voor de zaken waar die personen van verdacht werden. Ze hoeven nu niet meer de gevangenis in omdat ze gedurende zeer lange tijd in voorarrest hebben gezeten. Wel moeten ze nog een boete betalen.

Maar dat is nog niet alles. Nu ze veroordeeld zijn voor de betreffende zaken, kunnen anderen ook stappen ondernemen. Zo kunnen de organisaties, die schade hebben geleden door die botnets, proberen de daders aan te pakken en de schade vergoed te krijgen. Het is waarschijnlijk een lastige zaak, waar een goede advocaat voor nodig is, maar de kans van slagen wordt redelijk groot geacht. Ik zal in de gaten houden of er organisaties zijn die die stap zetten en vervolgens hierover rapporteren.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Informatie
Older// Second life