Second life

We hebben vorige maand een nieuwe hobby ontdekt: Second Life van Linden Labs! Een virtuele omgeving waarin je kunt rondlopen, werken en allerlei andere dingen kunt doen. Het is bijna een verslaving geworden.

Second Life

Wat is het dan precies? Dat is heel moeilijk uit te leggen. Het lijkt een gewoon chat-programma zoals MSN e.d. Daar wordt het ook veel voor gebruikt. Gezellig kletsen met andere mensen van over de hele wereld. Het grote voordeel van Second life is echter dat je ook een avatar, zeg maar poppetje, kunt definieren die jezelf voorstelt in de wereld van Second life. Die avatar kan lopen, vliegen door de wereld. Maar in de communicatie met anderen is het ook mogelijk om je avatar bepaalde gelaatsuitdrukkingen te geven. Of gebruik te maken van bodylanguage.

Winkelen

Net als in de echte wereld zijn er vele winkels. Je moet je avatar namelijk wel voorzien van geschikte kleding. De bron van kleding is nagenoeg onuitputtelijk. En nu zelfs grote merken zich op Second life begeven wordt het alleen maar rmeer. Die grote merken proberen hier nieuwe modellen uit. Zo zag ik in een schoenwinkel een paar nieuwe Nike-schoenen. Ik vond de zool wel heel erg dik. Ik ging uit van een computerfoutje. Nee dus. Enkele dagen later stond dat type, met die dikke zool, ook in de gewone schoenwinkels te koop.

Iets dat je in de echte wereld (bijna) niet voor elkaar krijgt, maar in Second life wel, is het aanpassen van je avatar. Zo kun je de vorm aanpassen van een simpele persoon naar een gespierde bodybuilder. En met de juiste huid kun je een heel jaar doorlopen op het gebied van de bruining. Met of zonder zonnebank.

Opleidingen

Ook grote opleidingsinstituten beginnen Second life te ontdekken. Als je rondloopt, zie je een aantal gebouwen waar cursussen gegeven worden. Zo hebben Microsoft en Cisco een gezamelijk paviljoen met rijen banken met PC's er op waar je dan kunt gaan zitten en er op bepaalde tijdstippen cursussen gegeven worden.

Naast de standaard wereld is er ook een zogenaamde Teengrid. Die is specifiek bedoeld voor tieners. Veel, zo niet alle, grote Amerikaanse universiteiten hebben hier een vestiging. Die gebruiken dit om zichzelf te promoten en bijspijker cursussen te geven.

Op dit grid wordt trouwens zeer uitgebreid gecensureerd. Men wil niet de problemen die in sommige chatboxen ontstaan met ongewenste taal en gedrag. Men komt er bovendien niet zo maar op. De informatie hierover is dus niet van eigen hand, maar gebaseerd op informatie van Linden Labs zelf.

Woningen

Je kunt ook huizen bouwen, kopen of huren. En natuurlijk het land voor je eigen huis. Van simpele tenten tot grote kastelen met torens en allerlei zalen.

Hier zie je ook dat prijzen op Second life uitsluitend bepaald lijken te worden door de complexiteit van wat er gemaakt wordt. Een groot huis met 5 kamers kost net zo veel als een klein huis met 5 kamers. Alleen maar omdat het maken van een kleine kamer niet goedkoper is dan een grote kamer. En het maakt ook niet uit of de buitenmuur gewoon beton is of dat er duur marmer is gebruikt voor de bekleding.

Hetzelfde geldt voor kleren. Een simpele rubberen laars kost hetzelfde als diezelfde laars in leerlook. Maar een rubberen laars met een extraatje is gelijk veel duurder. En dat geldt ook voor alle andere zaken binnen deze wereld.

Second IAF

Ja, we zitten te kijken of er iets bestaat dat IAF op Second life kan doen om zich daar te presenteren. Adverteren is altijd mogelijk, maar momenteel komen de meeste gebruikers nog uit Amerika en daar zitten onze klanten niet. Maar misschien dat we nog iets bedenken. Er is nog zo veel te onderzoeken.

Webserver

Oja, ook nog een mededeling vanuit IAF zelf. Gedurende de kerstvakantie hebben we enkele problemen gehad met de beschikbaarheid van de shared webserver. Een aantal keren was de server niet meer bereikbaar. Uit analyse van het probleem is gebleken dat een bepaald formulier op de website van een bepaalde klant extreem vaak werd gebruikt. Zo vaak en vanaf zo veel verschillende IP-adressen dat hier gerust gesproken kan worden van een DDoS aanval.

Vanwege onze monitoring duurden de problemen meestal niet langer dan een kwartier. Dan hadden we ontdekt waar de aanval deze keer vanaf kwam en die adressen in onze firewall opgenomen.We zijn in overleg met de klant om een meer structurele oplossing te implementeren.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Netwerken