Servers (en) hosten

Het is weer de periode van feesten. Sinterklaas hebben we net achter de rug en over enkele weken is het alweer kerst. En kort daarna gaat het nieuwe jaar in.

Vakantie

Net als velen van u zal ook het personeel van IAF proberen te genieten van de kerstperiode. Dat betekent dat in de week tussen kerst en nieuwjaar ons kantoor met een minimale bezetting zal draaien. Het is natuurlijk wel zo dat in die periode het storingsnummer (053 428 58 13) constant beschikbaar blijft. Ook via e-mail blijven we natuurlijk bereikbaar. Al zal de reactietijd misschien iets langer zijn.

Servers

We zijn al enkele maanden bezig ons te oriönteren op een nieuwe leverancier van servers. Enkele maanden geleden hadden we een lijstje met een drietal leveranciers. Vorige maand dachten we u te kunnen lnformeren dat we gekozen hadden voor Dell. In de tussentijd bleken er zich hiermee echter problemen voor te doen. Hierdoor waren we gedwongen versneld om te zien naar een andere leverancier.

Voorlopig gaan we in zee met Quote voor het leveren van Enlight servers. We hebben een paar systemen aangeschaft. Daarvan draait er nu eentje naar tevredenheid voor een klant. De tweede server wordt door ons uitgebreid aan de tand gevoeld top het gebied van hardware en drivers.

IAF Enterprise Linux

Op de Linux servers die wij installeren komt standaard Internet Access Facilities Enterprise Linux. Dat is een afgeleide van Red Hat, maar wel aangepast aan onze eisen. Zo worden de installatie CD's en DVD's standaard voorzien van drivers voor de hardware in onze systemen. Daardoor kunnen we direct alle functionaliteit gebruiken van de systemen die wij klaar maken voor eigen gebruik of als lease server.

Hosting

IAF biedt al jaren een uitgebreid palet aan hosting diensten. Maar er komen steeds meer vragen van organisaties die graag webdiensten aan willen bieden en daarbij gebruik willen maken van onze kwaliteit.

Tot voor kort verwezen wij die klanten naar onze server diensten. Als ze zelf een server in onze ruimte plaatsen of een server leasen, kunnen ze hun gang gaan. Dat bleek echter steeds moeilijker. Het beheer van een dergelijke server vraagt meer dan de gemiddelde webhoster aankan.

We hebben onlangs dan ook besloten om hier iets aan te doen. Dat resulteerde uiteindelijk in de overname van een kleine webhoster. Die hoster wilde de activiteiten stopzetten en bood het complete pakket inclusief resellers en beheerssoftware te koop aan.

Hosting-stunter.com

Sinds 1 november hebben we dus de beschikking over een dochteronderneming die zich voornamelijk richt op resellers die eenvoudig webdiensten aan willen bieden.

Direct na de overname is de server waar alles op draaide compleet opgeschoond. Nu voldoet het systeem aan de eisen die wij als IAF ook aan onze dochters willen stellen.

DirectAdmin

De overname van hosting-stunter.com bracht ons ook het beheerspakket DirectAdmin. Na analyse van dat pakket hebben we besloten om reseller te worden. Binnenkort kunt u dat dus door ons laten installeren als u bij ons een server least. Wij zorgen voor het onderhoud, natuurlijk indien u een onderhoudscontract voor de software afsluit, en u hoeft alleen maar klanten in te voeren.

Clusteren

Ook op de UT is er de laatste tijd het nodige veranderd op onze afdeling. Dat begon direct na terugkomst uit Schotland. Even bij de baas op de kamer komen. Of ik er voor voelde om coördinator van het unix/linux cluster te worden. Door allerlei ziektes op de afdeling ontstond er gebrek aan coördinatie.

Nee, het cluster waarvoor ik zou moeten gaan zorgen is niet een stapel computers die op een bepaalde manier samenwerken. Een cluster op onze afdeling (T&S) is een groep personen met een bepaalde expertise. En in dit geval dus het personeel dat gespecialiseerd is in unix/linux en alles wat daarbij hoort. En bij ons hoort daar ook de opslag bij.

De afdeling bestaat uit 4 personen met in totaal 2,5 FTE. Als eerste groep mensen waar ik leiding aan moet geven, is dat een aanvaardbaar aantal. Alleen niet als al vast staat dat in februari 2007 één persoon met pensioen gaat en we nu al werk hebben voor 3 FTE. Neem dan iemand aan, zult u zeggen. Dat is echter niet mogelijk op de UT. In 2007 vindt een grote reorganisatie plaats van al het IT personeel. Dat betekent dus eerder het ontslag van personeel dan het aannemen ervan.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Second life
Older// E-mail