Stappen

Een jaar geleden zijn we op kantoor bij IAF volledig overgestapt op OpenOffice. Zoals ik toen al aangaf was dat vanwege problemen in het gebruik van Microsoft Word. Tot nu toe hebben we nog nergens voor terug hoeven te schakelen.

Achterkrant

Dus ook de Achterkrant is iedere keer weer zonder problemen ingetikt. Begin dit jaar kwam daar bovendien nog een ander groot voordeel bij. In het verleden was het altijd een heel gedoe om de Achterkrant goed op de facturen geprint te krijgen. Sinds begin dit jaar worden de facturen echter in pdf- formaat gegenereerd. En OpenOffice kan ook zonder problemen een bestand exporteren als pdf. Met wat scripts is dan op eenvoudige wijze de Achterkrant in het bestand met de facturen tussen te voegen. En het voordeel om alles in pdf te hebben, is dat de printer dat ook veel sneller kan verwerken.

Al met al was dit dus een geslaagde overstap.

Amsterdam

Als u onze pagina met werkzaamheden heeft gelezen, heeft u misschien gezien dat we begin augustus ons netwerk in Amsterdam hebben gewijzigd. In het verleden stond hier een router die de xDSL aansluitingen verzorgde en tevens de koppeling naar Internet regelde. Hierdoor konden we geen optimale situatie realiseren voor onze backup servers, zoals voor de DNS-, mail- en DHCP-server.

We hebben tijdens de werkzaamheden een scheiding aangebracht tussen het afhandelen van de xDSL aansluitingen en de koppeling naar Internet voor die aansluitingen. De xDSL router is dezelfde gebleven. Voor de koppeling naar Internet hebben we een router ingezet uit dezelfde serie die we al geruime tijd op onze site in Enschede gebruiken.

Deze splitsing heeft er direct voor gezorgd dat er een lokaal netwerk in Amsterdam ontstond waarin we onze servers konden plaatsen.

Stappen die voor iedereen een positief gevolg hebben.

Backup

Bij het inrichten van het netwerk in Amsterdam hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om hier ook een extra backup server te plaatsen. De server in Enschede wordt volop gebruikt door bedrijven die in Enschede een server hebben staan en hun data veilig op een andere server of zelfs op tape willen hebben.

De server in Amsterdam kan gebruikt worden als backup van de server in Enschede. Waar hij echter ook perfect voor te gebruiken is, is voor het backuppen van uw lokale servers aan uw xDSL aansluiting. Het is dan eenvoudig een kwestie van de gewenste bestanden kopieren naar de server in Amsterdam. Dat kan goed buiten kantooruren zodat u er geen last van heeft tijdens uw dagelijkse werkzaamheden.

Neem contact met ons op als u deze stap wilt zetten.

E-mail

Een ander punt dat u op onze werkzaamheden pagina heeft kunnen vinden, is de aanpassing van onze mailservers. De hoeveelheid spam neemt steeds maar toe. Nu is het wel zo dat wij MailScanner gebruiken om mail voor een aantal klanten te scannen, maar dat levert niet direct minder verkeer op.

Het levert zelfs meer verkeer op. Als blijkt dat we na het controleren de mail niet af kunnen leveren omdat de geadresseerde niet bestaat en we dus een foutmelding terug zouden moeten sturen. Sinds enkele weken controleren we direct of een adres bestaat door een verbinding te maken met de mailserver van de klant en daar te vragen of het adres bestaat. Bestaat het niet, dan accepteren we de mail ook niet. Bestaat het wel, dan accepteren we de mail en verwerken we die op de gewone wijze.

Dus een stap die voor een betere doorstroming van de e-mail heeft gezorgd.

VPN+

Naast de standaard VPN mogelijkheden ingebouwd in het ADSL modem of apart als losse server, bieden we nu ook VPN's van Fiberlogic aan. Natuurlijk ondersteunen deze VPN's IPsec verbindingen voor thuiswerkers. Deze VPN servers bieden echter extra mogelijkheden bij het koppelen van vestigingen.

Iedere VPN server heeft namelijk de beschikking over minimaal twee WAN-poorten voor koppeling aan ADSL-, kabel- en/of glasvezel­modems. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om redundante verbindingen op te zetten tussen de diverse vestigingen. Bij problemen met één van de lijnen blijft de verbinding gewoon operationeel.

Dus een forse stap in de verbetering van uw bereikbaarheid.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// White Label
Older// Problemen