Organisatie

Voor degenen die direct na ontvangst van de Achterkrant naar de nieuwe website gingen, was het wel een tegenvaller. Niets nieuwe website. We kwamen er op het laatst achter dat de Achterkrant vergeten was. En dan kan de site natuurlijk niet in de lucht.

ADSL

En ook was het nodig om de postcode controle voor ADSL helemaal om te gooien. De oude werkwijze bleek niet te voldoen binnen de nieuwe structuur. Daarnaast zijn we in onderhandeling met een nieuwe leverancier voor de KPN verbindingen. Deze leverancier sluit beter aan op onze werkwijze. Flexibiliteit en mogelijke diensten tegen een redelijk (soms zelfs lager) tarief zijn hierbij belangrijke punten.

Universiteit Twente

Misschien heeft u het al gelezen. De UT moet weer gaan bezuinigen en dat betekent dat er weer enkele tientallen (IT) mensen op mogen stappen. Er zal in totaal 10 miljoen euro bezuinigd moeten worden. Hiervan komt 5 miljoen uit de faculteiten. Ook de centrale diensten zullen datzelfde bedrag moeten bezuinigen. Kernpunt bij dit alles is verbetering van de efficientie.

De komende weken wordt er volop gediscussieerd over de invulling van de reorganisatie. Centraliseren of niet? Uitvoering en beleidsvorming splitsen of niet? En hoe moet er worden omgegaan met externe klan-ten en met innovatie? Allemaal vragen die de komende maanden beantwoord moeten worden.

Consultancy

Zelf heb ik in ieder geval besloten om weer meer werk te gaan maken van het verrichten van externe consultancy klussen. Zelfstandig of eventueel via IAF. Ook verschillende externe organisaties die op de campus van de UT opereren, komen met uiteenlopende vragen op het gebied van netwerk en beveiliging bij mij. Maar in die gevallen wordt het allemaal min of meer gezien als onderdeel van mijn werkzaamheden voor de UT.

Datzelfde geldt zelfs als ik via SURFnet gevraagd wordt adviezen te geven voor bijvoorbeeld de opzet van een netwerk in een complex studentenwoningen in Den Bosch. Van de ene kant gaat men er vanuit dat het onderdeel van mijn taakstelling is. Aan de andere kant krijgen dergelijke opdrachten niet de prioriteit die nodig is om hier echt aandacht aan te besteden. Daarom doe ik deze zaken dan ook liever buiten de UT om. Met als enige partijen de klant en ikzelf.

ICT ruimtes

Dit is een mooi voorbeeld van iets waar ik ondertussen flink wat ervaring in heb opgedaan. Bij verschillende van deze klussen is er vaak ook een extern adviesbureau aanwezig. Maar die begeleidt het ontwerp en eventueel de bouw. Om vervolgens te verdwijnen voordat ervaringsgegevens bekend zijn.

Tot nu toe heb ik bijna alle door mij begeleide ICT ruimtes ook zelf daadwerkelijk gebruikt. Dat begon eind jaren 80 van de vorige eeuw met een ruimte voor Philips in Enschede. En dat is via verschillende ruimtes voor IAF en de UT nu uitgekomen bij wat op de UT bekend staat als het Teehuis. En ook nu blijkt in de praktijk dat sommige zaken misschien net iets anders aangepakt moeten worden.

SAN

Op de UT is deze dagen een nieuwe SAN naar binnen gereden. Het betreft een 19” kast vol met disks die door verschillende servers gebruikt kan worden. Ondanks dat de leverancier, HP, een (aangepaste) Rittal kast gebruikt, konden ze geen gebruik maken van de al aanwezige kasten. En natuurlijk is ook de spanningsvoorziening niet goed. Ze willen aparte CEEform aansluitingen hebben omdat die kast daarmee is uitgerust.

Spanningsvoorzieningen

En terwijl op de UT de spanning bewust van de systemen was gehaald om de wijziging mogelijk te maken, werd in Amsterdam aangetoond dat ook een redundant opgezette voedingsvoorziening niet altijd blijkt te werken. In Amsterdam werd electriciteit afgenomen van twee verschillende leveranciers. Maar het netwerk wordt toch maar beheerd door een enkele partij. Als er dus iets mis is met het netwerk, kunnen nog steeds beide voedingen uitvallen. En dan blijkt dat soms ook het noodstroomaggegraat niet functioneert. Met als gevolg dat een deel van het SURFnet netwerk (en dat van onze netwerkleverancier in Amsterdam) zonder spanning kwam te staan.

SANE

We hebben uiteindelijk toch ook besloten om weer eens naar SANE te gaan. Eigenlijk viel de beslissing pas op de maandag voor de woensdagavond waarop we naar Delft moesten afreizen. We zijn wel blij dat we het gedaan hebben. Het boodt ons de mogelijkheid om eindelijk weer eens met bekenden te spreken en ervaringen met andere beheerders uit te wisselen.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Kort
Older// Vakantie