Koud

*Is het toeval? Vorige maand was de titel van de Achterkrant "Heet" en deze maand zitten we met koude opgescheept. De weersomstandigheden van eind november hebben geen problemen opgeleverd voor onze dienstverlening. Maar wij hebben er wel last van gehad.

HCCdagen

Zoals ieder jaar stonden we dit jaar weer op persoonlijke titel op de HCCdagen. We waren uitgenodigd door de UNIXgg van de HCC. We helpen dan mee met het waarmerken van personen die een certificaat wilden aanvragen. De UNIXgg ondersteunt zelf de werkzaamheden van CAcert.org en wij voegen daar al jaren de certificaten van Thawte's Web of Trust aan toe.

We waren dit jaar wel wat teleurgesteld in de grootte van de beurs. Waren er vroeger minimaal 7 hallen ingeruimd voor de beurs; dit jaar waren dat er maar 6 waarvan er bovendien twee voor de helft niet gebruikt werden. Normaal lopen we iedere dag een paar keer over de beurs op zoek naar voordeeltjes, maar deze keer hadden we voldoende aan twee keer.

We zijn dit jaar ook maar twee dagen geweest. Door de problemen op de snelwegen naar het oosten waren we zaterdagmorgen pas na 2 uur thuis. En om dan om 7 uur weer te vertrekken in de hoop weer in Utrecht te komen, was te veel gevraagd. We hebben gewacht tot zondagmorgen en toen waren de wegen weer goed begaanbaar.

Waarmerken

Ik denk wel dat het verstandig is om even aan te geven wat nu precies waarmerken is. Daarvoor moet even uitgelegd worden wat de certificaten inhouden. Iedereen kent certificaten die gebruikt worden bij beveiligde websites. Die dienen niet alleen ter versleuteling van gevoelige informatie maar ook ter controle van de authenticiteit van de webserver. U, als bezoeker, kunt aan het certificaat zien of de website ook echt behoort tot de organisatie waarvan u denkt dat de website is.

Maar het werkt ook de andere kant op. Ook browsers kunnen voorzien worden van certificaten waardoor de beheerder van de website kan zien dat u bent wie u beweert te zijn. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij websites waarbij een gewoon loginaccount met wachtwoord niet voldoende is. Dit geldt natuurlijk alleen als u ervoor zorgt dat u de enige bent die het certificaat kan gebruiken.

En op dezelfde manier is het mogelijk om certificaten te gebruiken om uw identiteit te bewijzen bij het versturen van e-mail. Met het certificaat kan een e-mail bericht worden ondertekend waardoor de ontvanger kan zien dat u de afzender bent en bovendien dat er aan de inhoud van het mailtje niets is gewijzigd. Als bij controle tenminste geen fouten gemeld worden.

TReNT

In november is de vergadering geweest van de gebruikersraad van de Stichting TReNT. Die stichting beheert een groot glasvezelnetwerk in Twente en de Achterhoek met uitlopers naar de rest van Overijssel en Gelderland.

Naast de eigen glasvezels maken wij namelijk ook gebruik van glasvezelverbindingen die door TReNT worden beheerd. In eerste instantie lijken glasvezelverbindingen veel duurder dan ADSL of zelfs SDSL. Maar vanwege de veel grotere bandbreedte is het een goed alternatief voor gebouwen waar meerdere bedrijven in zijn gehuisvest. Die kunnen allemaal samen gebruik maken van een enkele aansluiting en delen daardoor de kosten. En met de geschikte apparatuur is ook de beveiliging van het eigen netwerk gewaarborgd.

MXstream

Terwijl de prijzen van BBned verbindingen de laatste tijd steeds omlaag gingen, heeft KPN besloten om de bandbreedte te verdubbelen bij gelijkblijvende kosten. Natuurlijk gelden die kosten alleen voor de verbinding zelf en vertellen ze er niet bij dat een grotere bandbreedte op de DSL verbinding ook vraagt om een grotere bandbreedte naar Internet. En die wordt niet plotseling half zo duur. Gelukkig lukt het ons nog steeds om de verbetering van de bandbreedte niet gepaard te laten gaan met een verhoging van de prijzen.

U dient er wel rekening mee te houden dat de aanhoudende vergroting van de bandbreedte op een gegeven moment tegen de limiet van de koperkabels in de grond aanlopen. Dat is nu al het geval bij de snelste verbinding en afstanden van enkele kilometers tussen de aansluiting en de KPN-centrale

KPN vergroot de bandbreedte nu dan ook pas na controle van de verbinding. Er is dus een kans, vooral bij de grotere afstanden, dat een verdubbeling niet haalbaar is. In sommige gevallen zal zelfs de bandbreedte totaal niet wijzigen. KPN is niet duidelijk over de financiele consequenties hiervan. Maar als dat een prijsverlaging oplevert, zullen we die zeker aan u doorberekenen.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Oeps?
Older// Heet