Heet

Resulteerde de hitte op Internet vorige maand in een faillissement; rond diezelfde tijd leverde verhit heen-en-weer gemail het onschadelijk maken van een groot botnet op.

Botnet

Wat is eigenlijk een botnet?” Het is een (vaak wereldwijd) netwerk van computers waarop een zogenaamde &quotbot&quot draait. Bot is hierbij de afkorting van robot. Het is een programma dat automatisch werk uitvoert. Net als veel woorden had dit oorspronkelijk ook een positieve betekenis. Zo waren de programma's die voor zoekmachines websites afgingen en indexeerden ook bots.

Bots in het kader van een botnet zijn echter verre van positief. Het automatische werk wordt namelijk uitgevoerd in opdracht van een crimineel. Deze laat de geïnfecteerde PC allerlei illegale zaken uitvoeren. Die zaken kunnen bestaan uit het versturen van spam, het genereren van extreem veel verkeer of het onderscheppen van accountgegevens van de gebruiker(s) van de computer.

Voor een enkele PC lijkt het misschien niet veel, maar als je 1,5 miljoen PC's onder je controle hebt, kun je behoorlijk foute dingen doen.

Meer informatie over bots en hun netwerken is te vinden op de website van de waarschuwingsdienst.

SURFnet-CERT

Als kernellid van SURFnet-CERT ben ik van zeer dichtbij bij bovenstaande geval betrokken geweest. Ondanks dat een grote provider alle eer naar zich toetrekt, is de opruimactie voornamelijk een gevolg van informatie die ontdekt is na de arrestatie van de personen die verdacht worden van het beheer van het botnet.

Die arrestaties zijn mogelijk gemaakt door samenwerking tussen SURFnet-CERT, het NHTCC en justitie. Maar hangende het onderzoek kan hier verder niets meer over gezegd en geschreven worden. Als het goed is, komt er echter een achtergrondverhaal in de zaterdagedities van de uitgevers die aangesloten zijn bij de Geassocieerde Pers Diensten. Dit stuk is mede gebaseerd op interviews met twee leden van de SURFnet-CERT kernel.

The new guy

Mijn naam is Brian Mulrain en ik mag sinds 1 oktober het technische team van IAF versterken. Ik ben via Kahraman in aanraking gekomen met IAF en neem ook deels zijn taken over. Voordat ik bij IAF aan de slag ging, heb ik ruim een jaar op de helpdesk van een andere internet provider gewerkt. Daarvoor ben ik tweeëneenhalf jaar op detacheringsbasis systeembeheerder geweest bij diverse bedrijven in de regio Twente.

Na ruim een maand aan de slag te zijn kan ik het volgende concluderen dat ik met veel plezier naar werk ga en naarmate de tijd verstrijkt en ik meer ervaring op doe, wordt de uitdaging alleen maar groter en mooier!

Ik hoop op een prettige tijd bij IAF en misschien belangrijker nog, een hele fijne samenwerking met onze klanten!

ADSL

Onlangs werden we verrast door een mededeling van BBned dat zij geen ADSL-aansluitingen meer konden leveren op het Business & Science Park in Enschede. KPN had besloten de telefoonkabels van dat park niet meer helemaal naar de centrale in het centrum te laten lopen maar onderweg te kappen.

Voor klanten met ADSL van KPN zou er niets veranderen. KPN zou zorgen dat de verbinding verhuisd zou worden naar hun apparatuur in de nieuwe verdeler. En wie klaagde over het opheffen van de andere verbindingen kregen het advies om dan maar over te stappen op ADSL van KPN. En daarbij de kosten van eventuele lopende contracten met andere providers maar voor lief te nemen.

De melding kwam pas enkele dagen voordat KPN de schaar in de verbindingen zou zetten. Via BBned hebben we nog uitstel kunnen krijgen, maar onlangs zijn de verbindingen opgeruimd. Met BBned hebben we geregeld dat de standaard BBned verbindingen zonder meerkosten overgezet werden naar Bitstream. Maar de eerste bedrijven die plotseling geen verbinding meer hadden, hebben we al aan de deur gehad. En natuurlijk hebben we die kunnen helpen aan Bitstream verbindingen.

Voor één van die bedrijven was het heel gemakkelijk om een verbinding terug te krijgen. Die zitten namelijk in het pand pal naast ons datacentrum. En omdat een nieuwe aanvraag lang op zich zou laten wachten hebben we even een kabeltje door een paar bomen gehangen. Waarschijnlijk wordt die binnenkort zelfs vervangen door een glasvezelverbinding omdat bliksem een nadelige invloed heeft op apparatuur aangesloten op een buiten hangende UTP-kabel. :-)

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Koud