Oeps?

Vorige maand schreef ik over de HCCdagen en hoe wij daar aan het waarmerken waren. Om vervolgens uit te gaan leggen wat dat was. Maar na een lange inleiding over certificaten, stond er nog steeds geen verklaring van wat dat nu eigenlijk was. Verder in deze Achterkrant informatie over .eu domeinen en onze nieuwe webhostingtarieven.

Waarmerken

Nu dan alsnog een poging om uit te leggen wat dat waarmerken nu eigenlijk is. Zoals aangegeven is het de bedoeling dat iemand m.b.v. een certificaat kan aantonen dat hij is wie hij zegt dat hij is. Maar die informatie moet dan ook wel in zo'n certificaat staan.

De organisatie die de certificaten uitgeeft wil wel zeker weten dat degene die zo'n certificaat aanvraagt, is wie hij zegt dat hij is. En daar komt het waarmerken om de hoek kijken. Waarmerkers, of notaries of vertrouwenspersonen, controleren of de gegevens die de aanvrager heeft aangegeven ook waar zijn. Daarvoor wordt het rijbewijs en/of het paspoort gecontroleerd. En voor Thawte moeten wij een kopie van die bewijzen een aantal jaren bewaren.

Een tijd geleden noemden we ons Thawte Notaries omdat dat de officiële Engelse term hiervoor is. Maar die term mag in Nederland niet gebruikt worden. Notaris is een beschermde term en daarmee ook de buitenlandse vertalingen zodra die in Nederland gebruikt worden. Toen zijn we voor Thawte de term vertrouwenspersoon gaan gebruiken. Bij CAcert.org heet dat nu dus officieus waarmerker.

Webhosting

Zoals u misschien al op onze website heeft kunnen lezen, hebben we de tarieven van onze webhostingproducten verlaagd. Daarnaast is de beschikbare diskruimte en verkeershoeveelheid uitgebreid. Maar het dienstenpakket in een abonnement is ook fors uitgebreid.

Alle abonnementen, m.u.v. de goedkoopste, bieden nu de mogelijkheid tot gebruik van een MySQL database. Tevens is voor die abonnementen interactieve toegang en anonieme FTP standaard. En als klap op de vuurpijl zit er nu bij ieder abonnement een gratis domein. Tenminste als bij de aanvraag voor de webhosting ook een aanvraag voor een domein is bijgevoegd.

Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op onder nummer 053 4285814.

.eu domeinen

Sinds begin december is het .eu domein eindelijk operationeel. Alhoewel operationeel… Als we zien hoeveel werk het is om een domein onder .eu aangevraagd te krijgen heb ik mijn twijfels over de toename van het aantal domeinen. Gedurende de jaren dat er al sprake is van een .eu zijn er allerlei vormen van preregistratie ontstaan. Men was bang dat dit tot een oncontroleerbare stormloop op gewilde domeinen zou leiden.

Om die stormloop te vermijden heeft men besloten om de aanvragen in drie fasen op te splitsen. In de eerste fase, die nu dus loopt, mogen alleen domeinen t.b.v. overheidsinstellingen en geregistreerde merken aangevraagd worden.

Vanaf begin februari 2006 kunnen vervolgens ook handels- en bedrijfsnamen geregistreerd worden. Voor deze namen geldt wel de eis dat de naam "in het handelsverkeer gebruikt moet zijn". Het snel even opnemen van de naam in het register van de KvK is dus niet voldoende.

Voor een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden per fase verwijs ik naar het speciale contract voor .eu domeinen, dat u op onze website kunt vinden.

Begin april 2006 start dan de derde en laatste fase. In die fase kan iedereen elk domein aanvragen en geldt weer "wie het eerst komt, het eerst maalt". Men gaat er vanuit dat iedereen die "meer" recht heeft op een domein het dan al wel aangevraagd zal hebben. En als die dan alsnog te laat blijkt te zijn, kan die het natuurlijk altijd aanvechten. En zal die het met de geldende regels voor domeinen meestal wel winnen.

Voor de domeinen die niet gedurende de eerste twee fasen zijn aangevraagd zullen we bij aanvang van de derde fase zo goed mogelijk trachten de gereserveerde domeinen ook echt te registreren. Zoals bekend kunnen we natuurlijk niet garanderen dat die domeinen ook echt geregistreerd zullen worden.

Domeinen die geregistreerd worden, zullen m.i.v. april gefactureerd worden tegen het geldende tarief. Momenteel is dat €10 eenmalig en €20 per jaar. Indien u alsnog bepaalde domeinen niet geregistreerd wenst te hebben, verzoeken we u uiterlijk 20 maart 2006 ons hiervan in kennis te stellen.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Beveiliging
Older// Koud