ADSL van KPN

Het blijkt regelmatig dat verschillende klanten opzeggen omdat ze overgestapt zijn van inbellen op ADSL. Terwijl ze in de opzegbrief hoog opgeven van onze dienstverlening (bedankt voor de complimenten) stappen ze toch over op ADSL via een andere provider. Als wij hen dan vertellen dat wij dat ook hadden kunnen leveren, schrikken ze. Voor niks hun oude e-mail adres kwijt!

Mx-Stream

De meesten blijken over te stappen op Mx- Stream. Omdat men vaak denkt dat die variant alleen geleverd kan worden door de standaard "KPN- providers". Nee hoor, ook IAF levert Mx-Stream. Als een provider die het beste met haar klanten voor heeft, kunnen we natuurlijk niet achterblijven in het goedkopere aanbod dat mogelijk is met ADSL. Wel is het zo dat IAF technisch geen invloed meer heeft op zo'n Mx-Stream provider, alles wordt binnen het netwerk van KPN afgehandeld.

BITstream

Al langer bieden we voor de zakelijke markt, naast BBned, ook BITstream aan. Dat is een ADSL- dienst waarbij KPN de ADSL infrastructuur levert, maar waarbij BBned zorgdraagt voor het transport van de informatie naar onze router in Amsterdam.

Dat is dan ook gelijk het grote verschil tussen Mx-Stream en BITstream. Wordt bij BITstream een IP adres uit onze range uitgereikt en kunnen we de verbinding controleren door het uitlezen van onze router, bij Mx-Stream gebeurt dat allemaal binnen het netwerk van KPN. Vandaar dat we ons oorspronkelijk richtten op BITstream. Die dienst past beter binnen onze filosofie van maatwerk en meedenken met de klant. Maar de zakelijke klant wil op een gegeven moment ook een simpele, goedkope aansluiting voor medewerkers die thuis moeten werken.

E-mail

Zoals reeds jaren geleden aangekondigd, bestaat de naam mail.iaf.nl niet meer. Lang geleden is er een splitsing aangebracht tussen de ontvangst en het versturen van e-mail. Voor de ontvangst van e-mail, of eigenlijk het ophalen van de e-mail, kan gekozen worden tussen pop3.iaf.nl en imap.iaf.nl. De juiste naam is afhankelijk van het gebruikte systeem. Haalt u e-mail op via POP3, dan dient u gebruik te maken van pop3.iaf.nl. Gebruikt u IMAP, waarbij de mogelijkheid bestaat om e-mail in folders op de server te laten staan, dan moet u gebruik maken van imap.iaf.nl.

Indien u e-mail wilt versturen, moet u in uw e-mailclient smtp.iaf.nl instellen. En binnenkomende e-mail van buiten het netwerk van IAF komt binnen op mx1.iaf.nl, of mx2.iaf.nl als mx1.iaf.nl even niet bereikbaar is. En dan is er voor het afhandelen van o.a. e-mail ook nog het UUCP protocol. Dat kan op twee manieren gebruikt worden. In de eerste plaats via inbellen met een UUCP programma. In dat geval wordt automatisch een verbinding opgebouwd met de juiste server. Voor UUCP over Internet moet echter gebruik gemaakt worden van de naam uucp.iaf.nl. Dit wordt in verschillende programma’s aangegeven als UUCP over TCP.

Housing

De inrichting van onze nieuwe computer ruimte begint nu toch wel af te raken. Sinds kort is de voedingskabel aangesloten op een nieuwe, eigen meter. En ook het contract voor de levering van energie is getekend. Met alle leveranciers is afgesproken dat een en ander per 1 november zou draaien. Nou, nee dus. De netwerktak van Essent heeft de aansluiting inactief achtergelaten omdat ze nog niet doorgekregen hadden dat we een energiecontract met hun zusterbedrijf hadden. En als ze dat eenmaal wel weten, duurt het natuurlijk weer een hele tijd voor de aansluiting weer actief wordt.

Af en toe worden we echt moe van alle problemen als weer eens een monopolistische leverancier zijn macht laat zien. Je zou bijna overwegen om zelf energie te genereren met een eigen generator. Voor de diesel hiervoor kun je tenminste bij verschillende leveranciers terecht.

Telecommunicatiewet

In de Achterkrant van september hebben we meegedeeld welke verkeersgegevens we opslaan en hoe u bezwaar kunt maken tegen die opslag. Voor meer informatie verwijzen we u naar de betreffende Achterkrant op onze website.

ICTruimte Universiteit Twente

Het gebouw staat er. Op 12 november 2004 wordt de laatste paal, die nu nog de overkapping ondersteunt, feestelijk verwijderd. In het gebouw wordt nu hard gewerkt aan het installeren van de elektrische en werktuigbouwkundige installaties. En dat terwijl ook de stukadoor nog bezig is met het afwerken van de wanden en plafonds. Terwijl alles mooi de verf wordt gezet, komt er een boorbedrijf dat nog even een paar gaten in vloer en dak moet boren voor de rookgasafvoer van het dieselaggregaat…

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Non-profit
Older// Spanning