Het wordt anders

“Hoe kom je toch op zulke koppen boven de Achterkranten?” Dat is een vraag die ik me soms ook wel eens stel. In de meeste gevallen heeft het betrekking op de onderwerpen in de Achterkrant. Soms alleen op het eerste onderwerp. En een enkele keer heb ik een onderwerp in gedachte, bedenk een pakkende kop en vergeet daarna dat onderwerp op te nemen. Maar in dit geval is het wel zo dat ik schrijf over zaken die binnen IAF aan het veranderen zijn.

ADSL storingen

Ja, hier moet zeker iets aan veranderen. De laatste maanden is er gemiddeld enkele keren per maand een langere of kortere storing geweest in de dienstverlening t.a.v. onze DSL diensten. De meeste storingen hadden te maken met de apparatuur waarmee het ADSL verkeer werd omgezet naar IP om aangeboden te worden op de AMS- IX en aan onze transitproviders. De apparatuur is het nieuwste van het nieuwste en razend snel in het omzetten van dat verkeer. Maar omdat het nieuwe apparatuur is, blijken er soms nog wat foutjes in de software te zitten.

We hebben derhalve besloten om voorlopig te kiezen voor oude, vertrouwde apparatuur van Cisco. Die is in theorie wel wat trager, maar in de huidige situatie is die snel genoeg. Vooral ook omdat IAF de enige gebruiker zal zijn, terwijl in de huidige situatie meer providers van die apparatuur gebruik maken. Als alles goed gaat, merkt u niets van de overgang, maar om overlast te voorkomen zullen we de werkzaamheden in ieder geval buiten kantooruren uitvoeren. We houden statistieken bij over het gebruik en zullen kiezen voor het rustigste tijdstip.

NDIX

Ook de NDIX maakt een verandering door. Rond het moment dat u dit leest, staan wij in Münster, Duitsland, bij de opening van de Duitse vestiging van de NDIX. Vanaf dat moment kunnen we dus ook snel verkeer uitwisselen met een aantal Duitse collega providers.

Verkeersverbruik

Nu we het toch over het uitwisselen van verkeer hebben, kom ik op een ander probleempje dat zich vorige week heeft voorgedaan. Plotseling bleek de hoeveelheid uitgaand verkeer zo snel te stijgen dat we tegen de limiet van onze leverancier aanliepen. Officieel had dat niet kunnen gebeuren, maar dat is iets dat we nog moeten afhandelen met onze accountmanager. Het is ons echter gelukt om diezelfde avond nog die limiet te laten verhogen en nu is er weer niets meer aan de hand.

Dit probleem heeft ons wel gedwongen om eens te kijken naar de hoeveelheden verkeer die door onze klanten verstookt wordt. Daaruit bleek dat een aantal klanten redelijk wat meer verbruiken dan contractueel overeengekomen. Die klanten zal dan ook binnenkort verzocht worden om eens na te denken over het wijzigingen van hun afspraken over het verkeer. Voor de klanten met een website is een en ander te controleren a.d.h.v. de gegevens op de .stats pagina's. Deze en andere klanten ontvangen hierover binnenkort een schrijven.

Die verhoging van de afgesproken hoeveelheid verkeer hoeft niet te betekenen dat de maandelijkse kosten omhoog gaan. De komende tijd zullen namelijk de tarieven voor verkeer verlaagd worden. Bij de meeste klanten zal het zelfs betekenen dat een verdubbeling van het verkeer nog steeds een verlaging van de kosten met zich meebrengt.

Tarieven

Maar er worden meer tarieven verlaagd. We zijn in overleg met onze ADSL-leverancier om te komen tot een forse prijsverlaging voor onze DSL-diensten. Zoals dat er nu uitziet, weten we daar in de loop van deze maand meer over. Het geheel is extra ingewikkeld gemaakt doordat BBned in bepaalde gevallen de bandbreedte heeft verdubbeld i.p.v. het tarief te verlagen. Hoe dit uitwerkt in nieuwe en bestaande contracten is nu niet duidelijk aan te geven. We raden u aan om onze website goed in de gaten te houden.

Actie

Wat we al wel weten, is dat er een actie is op het gebied van DSL-aansluitingen. Iedereen die in november of december 2003 een consumenten (BBned) DSL aansluiting bestelt, hoeft de eerste drie maanden niet te betalen. Alleen de eenmalige kosten en het modem worden in rekening gebracht.

Er staan nog meer acties op stapel, maar daarover valt nu nog niet veel te vertellen. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan het goedkoop aan bieden van eigen (dedicated) servers.

Oja, vergeet ik bijna de leukste wijziging (voor ons dan, voor u zijn dat natuurlijk de prijsverlagingen). Door de personeelsuitbreiding groeien we uit ons jasje aan de Boterkorfhoek. We zijn echter in de gelegenheid om ruimte te huren in hetzelfde pand als waar onze technische infrastructuur staat. We hopen daar dit jaar nog in te trekken.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Normale editie