Voor niets druk gemaakt

Het was een drukke maand. Na de virusuitbraak van vorige maand blijkt het deze maand er niet beter op te zijn geworden. Gelukkig zijn er velen die de groene kaart hebben ingevuld en zich dus niet meer druk hoeven te maken over virussen.

Anti-spam en anti-virus scanning

Zoals u misschien op de factuur zult zien, hebben we een kleine aanpassing in de tarieven voor het scannen aangebracht. We hebben besloten om niet alleen de @iaf.nl adressen gratis te scannen, maar ook de UUCP domeinen onder .iaf.nl. Daarnaast is besloten om domeinen per 100 stuks in rekening te brengen. Na ieder domein dat volledig in rekening wordt gebracht, zijn de volgende 99 domeinen gratis.

Een onaangename verrassing was het feit dat bij een groot aantal groene kaarten er een witte strafporto-kaart was toegevoegd door de PTT. Er bleken tamelijk veel mensen vergeten te zijn om een postzegel te plakken. Dat betekent dus voor ons extra kosten die we, tot onze spijt, op de betreffende klant moeten verhalen. En dan te bedenken dat strafporto € 0,50 bedraagt tegen de gewone porto € 0,39. Zonde.

Meer spam

Er hebben zich vorige maand twee zaken voorgedaan die de hoeveelheid spam in de mailboxen toe hebben laten nemen. Het begon met een aantal massale aanvallen op beheerders van anti-spam lijsten. Dat zijn lijsten met IP-nummers die gebruikt zijn voor of door spammers. De aanvallen waren er op gericht om die lijsten onbereikbaar te maken. Daarnaast leek het de bedoeling om de bedrijven waar die lijsten werden gehost failliet te maken door extreem veel verkeer te genereren. Helaas hebben drie bedrijven moeten stoppen met het hosten van lijsten.

Verisign

De andere pro-spam actie kwam van Verisign. Zij beheren de zones voor .com en .net. Als extra "service" aan de gebruikers van internet hebben ze die zones gevuld met alle mogelijke domeinnamen. Dat betekent dat het niet meer mogelijk is om even aan de nameserver te vragen of een domein nog bestaat. En dat was juist de methode van veel mailservers om te controleren of er niet weer een spammer een niet-bestaand afzenderadres had gebruikt.

Maar de actie van Verisign had meer gevolgen. Zo komt alle e-mail met een tikfout in het adres bij hen aan. Dus als u een offerte verstuurt en in de haast een tikfout maakt, ligt die e-mail enkele seconden later op hun server. Als u een tikfout maakt als u een website zoekt, krijgt u een speciale website van Verisign te zien waarop ze reclame maken voor hun zoekmachine. Gelukkig zijn de grootste problemen opgelost door bij IAF een nieuwe versie van de nameserver te installeren, maar het heeft wel veel werk en drukte gekost, die helemaal niet nodig was geweest.

KPN telecom

Een ander bedrijf dat er voor heeft gezorgd dat veel van ons werk van de afgelopen maanden voor niets is geweest, is KPN telecom. We dachten over een goede aanbieding te beschikken voor het aansluiten van scholen. Bij iedere ADSL-aansluiting zou ook een grote website en een flink aantal mailboxen geleverd worden. Daarnaast boden we de mogelijkheid om voor een relatief laag bedrag een firewall aan te schaffen en gratis van onze anti-spam en anti-virus dienst gebruik te maken.

Maar tegen het aanbod van KPN kunnen we niet op. Wij hebben niet de kapitalen om zo maar 25 miljoen beschikbaar te stellen. De eerste reacties van scholen die lijken te kiezen voor KPN hebben we binnen. De vraag is echter in hoeverre het aanbod van KPN geen sigaar uit eigen doos is voor de scholen. Op het ministerie gaan al stemmen op om het geld dat bespaard wordt door acceptatie van het KPN aanbod niet aan de scholen te verstrekken. Dat geld was gereserveerd voor het aansluiten van de scholen. Nu dat aansluiten niets kost, hoeft er dus ook geen geld voor te worden gereserveerd. Zeker in een periode dat de overheid ieder dubbeltje twee keer moet omkeren is zo'n meevaller mooi meegenomen.

Vakantie

Maar gelukkig hebben we deze maand toch ook nog van een korte vakantie op Terschelling kunnen genieten. Niet zo van "even helemaal weg" maar wel even tot rust komen door te wandelen en te fietsen langs de zee en door de duinen. Met vijf volwassenen en twee kleine kinderen zaten we in een huisje in Formerum. Net ver genoeg weg van West- Terschelling om buiten het echte toeristengedoe te zitten, maar wel dicht genoeg bij allerlei fijne restaurants om 's avonds te kunnen genieten. Bovendien heeft het weer die week zeer goed meegeholpen om te genieten. Al waaide het de eerste dag en moesten we de jassen aan houden aan het strand. Het werd alleen maar beter tot we op zaterdag echt het water in konden of op het strand konden zonnen. Dat leverde mij na de vakantie wel een ietwat rode huid op.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Older// Gevaar!