Spam STaVaZa

Ik heb al eerder geschreven over spam, maar de laatste (en komende) tijd is er zo veel gebeurd en staat er zo veel te gebeuren op spamgebied dat ik het tijd vond om de huidige STand Van Zaken weer te geven.

Wetgeving

Vorig jaar is er een nieuwe Europese richtlijn van kracht geworden die bepaald dat in het derde kwartaal van dit jaar alle lidstaten spamwetgeving moeten hebben ingevoerd. De bedoeling van de wetgever is om bulk e-mail alleen nog maar toe te staan als de ontvanger hier expliciet toestemming voor heeft verleend. Er geldt een overgangsregeling voor organisaties die bij de inwerkingtreding van de wet een relatie hebben met een potentiële ontvanger. Zij mogen daarna nog bulk e-mail toesturen, maar moeten het de ontvanger gemakkelijk maken om hier in de toekomst van verschoond te blijven.

De wet bevat echter geen enkele strafmaat die opgelegd kan worden aan organisaties die zich er niet aan houden. Het enige dat gedaan kan worden, en wat momenteel al door Stichting spamvrij.nl wordt gedaan, is de organisaties in het openbaar aan de kaak stellen. En als je kijkt op de website van die Stichting lijkt het er op alsof nog even snel allerlei organisaties misbruik willen maken van de aanlooptijd naar de nieuwe wetgeving. Met misschien zelfs in het achterhoofd dat "het hebben van enige relatie tot de ontvanger" misschien wel uitgelegd kan worden als "we hebben ze al eerder spam gestuurd" En ze gaan er waarschijnlijk vanuit dat veel mensen niet de moeite nemen om zich af te melden en ze dus door kunnen blijven spammen.

Buitenlandse spam

In principe is de wetgeving niet gericht op buitenlandse spam. De wetgeving heeft betrekking op spam van Nederlandse organisaties. Omdat de wetgeving gebaseerd is op een Europese richtlijn is het misschien mogelijk om organisaties in andere Europese landen aan te pakken. In hoeverre het mogelijk is om organisaties in Nederland, die ondersteuning verlenen aan buitenlandse organisaties, aan te pakken, moet ook nog blijken.

De laatste weken is vooral dat verlenen van diensten zichtbaar geworden. Een organisatie in Nederland scant naar foutief geconfigureerde systemen om de lijst met systemen vervolgens aan te bieden aan spammers zodat die de systemen kunnen misbruiken. In een BBC radioprogramma is die relatie onlangs in de openbaarheid gebracht. De betrokkenen ontkennen de relatie in de verwachting dat de schimmige verbanden tussen allerlei BV-tjes niet aangetoond kunnen worden. En daarnaast blijken domeinregistraties niet te kloppen. Het lijkt wel alsof er bewust getracht wordt om alles zo goed mogelijk af te schermen.

Open proxies

Het interessante aan de open systemen zijn vooral de proxies. Die bieden de eigenaar een eenvoudige methode om een intern netwerk aan Internet te koppelen via een enkel IP-adres. Maar als ze te open staan, kunnen ze worden misbruikt door spammers om hun rommel te verspreiden over Internet. En dat zondere enige vorm van melding of registratie. Uit alles blijkt dat dergelijk misbruik hand over hand toeneemt. Hadden we voor juni hier eigenlijk nooit last van; sinds ongeveer een maand blijken een groeiend aantal klanten hier last van te hebben gehad. Zelfs een klant met een proxy achter een firewall. Die was veilig tot door een storing de beveiliging van de firewall uitviel.

Glasvezel

Zoals u weet hebben we ons eigen glasvezel op het B&S park liggen. Om beschadiging te voorkomen is die glasvezel opgenomen in een registratiesysteem. Onlangs heeft men op de universiteit Twente echter gemerkt dat je daar niets aan hebt voor glasvezels die vanaf buiten een gebouw inlopen. Bij een renovatie is de zaag in een kabel gezet met als gevolg dat de verbinding van dat gebouw naar buiten verdween. Als iemand in de openbare grond een gat graaft, houdt hij rekening met mogelijke kabels. Een sloper ziet echter wel kabels lopen, maar denkt vervolgens er alleen maar aan dat die kabels waarschijnlijk ook verwijderd moeten worden.

xDSL - Bitstream

Binnenkort zal de dekking van IAF-xDSL fors verbeterd worden. Door gebruik te maken van de Bitstream dienst van KPN kunnen we xDSL aanbieden op alle locaties waar ook KPN zelf zakelijk xDSL diensten biedt. De exacte gegevens van de locatie verwachten we begin augustus te ontvangen. Op dat moment zullen ook de tarieven bekend worden. De verwachting is wel dat een aantal kosten hoger uit zullen vallen, maar daar staat tegenover dat we kunnen beschikken over monteurs van KPN voor het verrichten voorkomende werkzaamheden aan de bekabeling. En natuurlijk voor het storingzoeken.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Welkom (terug)
Older// Chaos en orde