Welkom (terug)

Al diegenen die op vakantie zijn geweest en weer terug zijn op hun vertrouwde Internet stek: welkom terug. Al diegenen die nog op vakantie moeten (zoals wij zelf) wens ik veel plezier. En nog een welkom wil ik uit doen gaan naar Harmen de Jonge, onze nieuwe systeembeheerder.

Harmen de Jonge

Ja, we hebben er een nieuwe medewerker bij. Omdat de kans groot is dat u hem de komende tijd aan de telefoon tegen kunt komen, wil ik hem hier even aan u voor stellen. Harmen heeft tot voor kort steeds in de randstad gewerkt (met een kleine uitstap naar Maastricht). Hij heeft ervaring met Microsoft Windows en unix-achtige systemen. Daarnaast heeft hij in de hobbysfeer ervaring en kennis opgedaan met Linux en de daarop draaiende applicaties.

Voorlopig zal Harmen zich in gaan te werken in het netwerk en de systemen van IAF. Als u hem aan de lijn krijgt en hij is niet zo snel, slim en ervaren als Pauline, moet u maar aannemen dat hij erg zijn best doet. Pauline zal zich te zijner tijd meer gaan toeleggen op de speciale projecten en diensten waar IAF in het verleden altijd zo goed mee voor de dag is gekomen.

Projecten

Nu ADSL en SDSL ook binnen IAF gemeengoed lijken te gaan worden komt er ook meer zicht op de speciale mogelijkheden die dergelijke breedband verbindingen kunnen bieden. Bij een aantal klanten zijn al diverse soorten firewall en VPN oplossingen geïnstalleerd. Al wil het soms niet lukken met de beschikbare hardware en software.

Lex

Op dit moment wordt voor firewalls en VPN's door IAF hoofdzakelijk gebruik gemaakt van Light systemen van de firma Lex. Ze hebben het voordeel dat ze klein zijn, maar toch 3 netwerk interfaces hebben. Daarnaast zijn er varianten zonder ventilatoren, dus perfect geschikt voor thuiswerkplekken. En om alle storingen aan bewegende delen uit te sluiten, zijn er versies beschikbaar met een firewall op een flashcard, u weet wel: zo'n kaart voor in digitale camera's.

xDSL migratie

De komende tijd zal er op het centrale knooppunt van ons XDSL netwerk een migratie plaatsvinden. De apparatuur waar de lijnen nu op aangesloten zitten, blijkt niet opgewassen tegen zijn taak. Er is onlangs nieuwe apparatuur geïnstalleerd en getest en de voortekenen zijn voorspoedig. Voor de meeste klanten zal de migratie initieel niet merkbaar zijn. Aan hun modems verandert er niets. Pas in een later stadium zullen bij een aantal klanten wijzigingen aangebracht dienen te worden in de xDSL-modems. Indien dat voor u van toepassing is, ontvangt u tegen die tijd een persoonlijk schrijven met een handleiding hoe u uw modem moet herconfigureren.

MailScanner

Het aantal klanten dat heeft besloten om gebruik te maken van onze scanner om spam en virussen te detecteren groeit. Sommige klanten hebben zelfs zo veel vertrouwen in de scanner dat ze hebben besloten dat e-mail, waarvan de scanner denkt dat het spam is, direct verwijderd mag worden. Ze willen die rommel niet eens in hun mailbox zien, laat staan binnenhalen in hun e-mailclient.

Eind deze maand is er een conferentie van CSIRT's (Computer Security Incidence Response Team) van academische netwerken in Europa (vergelijkbaar met SURFnet). Op de conferentie zal ook Julian Field, de schrijver van MailScanner, aanwezig zijn om een presentatie te geven. Het lijkt me aardig om onder het genot van een lekker biertje met hem van gedachten te wisselen over deze uitstekende applicatie.

Kennisnet

Eind dit jaar eindigt het contract tussen de regering en nl.tree, de huidige ISP voor de onderwijswereld. Sinds enige maanden zijn we in NLIP-verband bezig om met de scholen, i.s.m. Stichting Kennisnet, te komen tot een goede aanbieding aan de scholen die binnenkort moeten kiezen of ze (zelfstandig) door gaan met nl.tree of in zee gaan met een andere provider. Zeker gezien onze geschiedenis van speciale oplossingen binnen een standaard pakket denken we een aantal scholen blij te kunnen maken.

Technische ruimte

De komende tijd staan er ook wat wijzigingen op de planning voor onze technische ruimte. De benodigde capaciteit voor co-locatie en dedicated servers is sneller gegroeid dan verwacht. Dat betekent dat er aanpassingen aan de netvoeding plaats moeten vinden. We zullen hier de komende tijd af en toe mee bezig gaan. Eventuele werkzaamheden worden zo vroeg mogelijk vantevoren aangekondigd op onze website. In speciale gevallen zal er persoonlijk contact met u opgenomen worden.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Gevaar!
Older// Spam STaVaZa