Wijzigingen

Ik weet natuurlijk niet welke kant van de factuur u het eerst bestudeert. Is dat de Achterkrant of wilt u eerst weten wat u deze maand weer moet betalen. Indien dat laatste het geval is, zult u misschien al iets nieuws hebben opgemerkt. Leest u eerst de Achterkrant, dan weet u wat u aan ommezijde kunt verwachten.

Termijnperiode

De kolom "Termijndatum" is komen te vervallen en daarvoor in de plaats is nu een "Termijn" kolom verschenen. Het is gebleken dat er te veel onduidelijkheid ontstond betreffende die termijndatum. En dan vooral met de producten waarbij de termijn geen maand bedroeg. Vanaf nu geeft de nieuwe kolom exact aan op welke periode de betreffende factuurregel betrekking heeft. Zo zal een variabel product, zoals minuten bij sommige online diensten, lopen vanaf de eerste van de voorgaande maand tot en met de laatste dag van die maand. Maandproducten lopen vanaf de ingangsdatum van het product en dan steeds een maand verder. Voor kwartaal- en jaarproducten geldt dan hetzelfde echter met termijnen van respectievelijk een kwartaal en een jaar.

Mailbox

Een andere wijziging die we doorgevoerd hebben, is het vergroten van de beschikbare ruimte voor uw mailbox. Zoals u misschien heeft gemerkt, hebben we vorige maand problemen gehad met één van de disks van de mailserver. Vanwege het mirroren van die disks zijn er overigens geen gegevens verloren gegaan. We hebben echter wel nieuwe disks geplaatst om verdere overlast te voorkomen. Deze disks zijn groter dan de oude disks. We hebben dus van de gelegenheid gebruik gemaakt om de maximale grootte van de mailbox te vergroten van 10MB naar 25MB.

Sharp Zaurus

De Zaurus is besteld en weer geannuleerd. Omdat hij in Nederland niet geleverd wordt, kon ik kiezen tussen een Duitse en een Britse leverancier. Ik heb uiteindelijk gekozen voor Expansys in Groot Brittanië. De Duitse leverancier leverde de Zaurus nl. standaard met een Duits toetsenbord. Een standaard toetsenbord kon geleverd worden als er meer dan 20 machines tegelijkertijd werden besteld. Dat was toch nog iets te veel. Maar voor de bestelling uitgeleverd kon worden, werd het bestelde type Zaurus uit productie genomen. Nu is het dus even afwachten wat het nieuwe type gaat worden. Zoals het er nu uitziet wordt hij fors duurder, maar de specificaties lijken op een mindere machine te duiden.

VPN

We zijn druk bezig met VPN (Virtual Private Network) oplossingen voor een aantal van onze klanten. De bijkantoren of thuiswerkplekken krijgen een ADSL aansluiting, terwijl voor het hoofdkantoor een SDSL-lijn wordt aangesloten. Op alle aansluitingen komt apparatuur te staan voor het opbouwen en operationeel (en zonodig beveiligd) houden van de verbindingen. En afhankelijk van de wensen van de klant, is het ook mogelijk om rechtstreekse toegang tot Internet vanaf de bijkantoren e.d. te blokkeren. Zoekt u ook een dergelijke oplossing voor u en uw medewerkers, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen om eens te praten over uw wensen en eisen.

Notebook en meer OS-en

Ik heb sinds kort de beschikking over een (nieuw) Asus notebook. Het is de bedoeling dat hij gebruikt wordt voor diverse testen met draadloze netwerken en om steeds de beschikking te hebben over de benodigde informatie. Om het testen goed te kunnen uitvoeren, is het de bedoeling dat de notebook onder verschillende OS-en kan werken. En dan met name Microsoft Windows 95, 2000 en XP en Linux. Op dit moment heb ik Linux en XP draaien. Voor de andere OS-en moet nog even de juiste licentie worden aangeschaft. En dan moeten ze geïnstalleerd worden zonder de al geïnstalleerde OS-en onbruikbaar te maken. Gelukkig wordt RedHat tegenwoordig geleverd met Grub als bootselector. Deze biedt de mogelijkheid om bepaalde partities onzichtbaar te maken bij het starten van een OS. Het is dan alleen een kwestie van de juiste partitie als C-schijf zichtbaar te houden en het daarop aanwezige OS wordt gestart. Dat is in ieder geval de bedoeling. Het blijkt dat XP zichzelf op F: heeft geïnstalleerd. Dat moet nog een keer over, want sommige applicaties verwachten het OS op C:.

Reorganisatie

Nee, niet van IAF. We zijn bezig met een reorganisatie van onze technische ruimte. Hierdoor kunnen er soms gedurende korte tijd onderbrekingen zijn in de dienstverlening. We zullen ons best doen om de overlast te minimaliseren door de onderbrekingen buiten de drukke periodes te plannen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de totale beschikbaarheid beter wordt en (jammer genoeg) het voldoen aan de wettelijke aftapplicht eenvoudiger wordt.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Chaos en orde
Older// Cebit