Cebit

We zijn vorige maand naar de Cebit in Duitsland geweest. De grootste beurs op het gebied van computers, IT, telecommunicatie e.d. van Europa en misschien wel van de hele wereld. Het is in ieder geval een inmens groot beursterrein waarbij meer dan 99% van de beschikbare ruimte is benut door standhouders.

Leveranciers

De belangrijkste reden voor het bezoek aan de Cebit is ieder jaar weer het aanhalen van de banden met onze leveranciers. Daarnaast kijken we natuurlijk ook naar eventuele nieuwe mogelijkheden, maar dat is bij een dergelijke beurs ontzettend moeilijk. Niet dat er te weinig te vinden is. Nee, er is te veel te vinden. Zo staat onze leverancier van systeemkasten in een grote hal met verder allemaal andere leveranciers van systeemkasten. Gelukkig biedt maar een beperkt aantal leveranciers kasten aan voor inbouw in 19" racks, maar het toont wel aan hoe groot de keus is. Maar als steuntje in de rug voor onze leverancier: we blijven bij hem, omdat hij de grootste keuze biedt aan kasten in verschillende maten en voor diverse moederborden.

LEX systems

We hebben van de Cebit gebruik gemaakt om eens persoonlijk kennis te maken met een leverancier waar we eind vorig jaar mee in zee gingen. Zij leveren zeer kleine (en stille) systemen. We hebben een aantal daarvan ingezet als firewall achter een ADSL-modem. Op de beurs hadden ze nu echter ook een type met ingebouwd ADSL-modem. Een perfect systeem voor mensen die wel een computer in de woonkamer willen hebben, maar niet te veel ruimte kwijt willen zijn en geen lawaai aan hun oren willen. We zullen dus zeker gaan kijken naar dit nieuwe type.

Zyxel

We hebben ook de banden met Zyxel weer wat versterkt. Zij leverden ons al langere tijd SDSL-modems. Onlangs hebben we een proefserie ADSL-modems van hen geleverd gekregen. Die voldoen zeer goed en gezien de informatie die we op de beurs kregen, overwegen we sterk om daar mee verder te gaan. Met de Nederlandse importeur van Zyxel bekijken we daarnaast mogelijkheden om de DSLAM's van Zyxel in te zetten.

Rittal

Zoals op iedere beurs zijn we ook weer even op de stand van Rittal wezen kijken. Het is altijd handig om nieuwe ontwikkelingen in 19" racks te bestuderen. Op de stand stond dit keer een kast die Rittal i.s.m. het Max Planck Instituut had ontwikkeld. Een kast volgestouwd met 1U systemen ieder twee Athlon CPU's. Het speciale aan deze kast was de waterkoeling. De CPU's waren voorzien van koelblokken met wateraansluitingen en vanuit een centraal leidingsysteem in het rack liepen twee slangetjes iedere systeemkast in. Geen hete lucht meer die door lawaaierige ventilatoren uit de kast geblazen moest worden. Op deze manier kan een compleet cluster gewoon op kantoor geplaatst worden als er maar een aansluiting is voor de aan- en afvoer van het koelwater.

Sharp

Een doel van mijzelf was de stand van Sharp in de hoop daar wat meer te weten te kunnen komen over de Zaurus. Het is een uitgebreide PDA draaiende onder Linux met optimale uitbreidings- en aansluitmogelijkheden. Sharp is een grote leverancier. Dat is direct aan de stand te merken. En de Zaurus is maar een klein onderdeel van het grote concern. Specialistische informatie was niet beschikbaar op de stand, maar we hebben gelukkig wel kennis gemaakt met een Duitse ontwikkelgroep die zich richt op het schrijven van Open Source toepassingen voor de Zaurus.

Peering

We verwachten in de loop van deze maand een peering overeenkomst te sluiten met Essent Kabelcom. Zij hebben sinds kort ook een aansluiting op de NDIX en dat biedt ons de mogelijkheid om snel, eenvoudig en goedkoop verkeer uit te wisselen. Vooral onze klanten met een (kabel)aansluiting bij Essent zullen hiervan profiteren. Volgens onbevestigde berichten is ook BT/Ignite geïnteresseerd in een aansluiting op de NDIX. BT/Ignite levert de backbone infrastructuur van SURFnet.

Foutje, bedankt.

Door een foutje in een script blijken een aantal klanten met webabonnementen in de verkeerde directory terecht te zijn gekomen bij het uploaden van hun website. De fout had geen invloed op de werking van hun website, maar zorgde ervoor dat een aantal extra's, zoals counters en formulieren. niet goed ingesteld konden worden. De fout is hersteld en nu komt iedereen bij het uploaden terecht in de hoofddirectory van het account. In deze directory moeten de hulpbestanden voor de scripts geplaatst worden. De website zelf moet geplaatst worden in de directory web, zoals in de aanmeldbrief staat vermeld. Onze excuses voor het ongemak.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Wijzigingen