(netwerken) tappen

Druk, druk en drukker. Ja, op de universiteit hebben we nog steeds last van de nasleep van de brand en bij IAF zijn we ook druk met allerlei zaken die nu nog in de pijplijn zitten maar binnenkort aan het daglicht komen. Een paar zaken wil ik wel kort noemen.

Universiteit

Vorige week was eindelijk de oplevering van het nieuwe glasvezelnetwerk. Tenminste het deel dat afgemaakt kon worden. Het was de bedoeling om drie lussen aan te leggen en daarmee redundantie aan te brengen. Maar het einde van de lus is in rook opgegaan. Met als gevolg dat enkele gebouwen tijdens het aansluiten van de NDIX op het netwerk van de universiteit een dag buiten bedrijf zijn geweest.

De nieuwe ruimte begint ook steeds meer af te raken. Het lijkt wel prettig om een nieuwe ruimte in te kunnen richten. Maar het feit dat je dat moet doen voor dat de ruimte eigenlijk gereed is, is een probleem dat niet echt te verhelpen is. Zo was de computervloer niet goed gelegd. Onder normale omstandigheden zou hij er weer uitgehaald en opnieuw gelegd zijn. Nu kon dat niet omdat de ruimte al vol stond met computers. De werkruimtes zijn sinds de brand ook intensief gebruikt, terwijl de echte werkplekken nog niet waren gerealiseerd. Dat betekent inkrimpen en uithuizen om de werklui de gelegeheid te geven er iets van te maken.

Anti-virus

Na een uitgebreide proefperiode is nu de anti-spam en anti-virus controle op de mailserver operationeel. Voor de domeinen van een aantal klanten is de controle nu geactiveerd. Binnenkort verschijnt er op onze website een beschrijving van de werking. U kunt vervolgens via e-mail aangeven dat uw e-mail gecontroleerd moet worden. Voor klanten met een @iaf.nl adres is dit gratis. Klanten die hun eigen domein gecontroleerd wensen te zien, moeten € 25 per jaar betalen.

De huidige methode is dat voor iedereen, na aanmelding, alle controles worden uitgevoerd. We zijn aan het kijken naar een systeem waarbij de gebruiker de controles kan personaliseren. We zijn daar nog niet helemaal uit. Daarvoor zijn we ook op zoek naar uw mening. Indien u gedachten heeft over de controles, aarzel dan niet om contact op te nemen met mij. Gebruik daarbij echter niet mijn voorzittersadres, maar stuur uw opmerkingen naar P.Peters@iaf.nl.

Aftappen

In de vorige Achterkrant heb ik kort aangestipt dat we één van de oprichters van de NBIP zijn. Voor een provider van ons formaat en met onze klantenkring zijn de investeringen om aan de tapverplichting te voldoen niet eenvoudig op te brengen. Maar er is nog een groep providers die de kosten voor een eigen aftapinstallatie niet op kunnen brengen. Dat zijn de providers die aan webhosting doen op machines die ze bij een andere provider hebben geplaatst. De wet maakt hierin namelijk geen onderscheid. Iedereen die een Internetdienst levert dient zich aan de artikelen in de Telecommunicatiewet te houden.

Veel, vooral kleine, hostingproviders denken dat het voor hen niet geldt, omdat ze zich niet hebben hoeven te registreren bij de OPTA. Dat is echter alleen maar omdat de OPTA (nog) niet was ingericht op de toeloop van kleine bedrijfjes. Justitie maakt het echter niet uit of zij een taplast geven aan een grote of een kleine provider. Bij problemen met de taplast is het voor justitie zelfs eenvoudiger om een kleine provider aan te pakken dan een grote provider met een hele afdeling juristen.

IAF overweegt om voor de klanten die diensten aan derden leveren, een tapdienst aan te bieden. De dienst is nog in een prematuur stadium, maar in ieder geval zal de dienst er voor zorgen dat er aan de wettelijke plichten kan worden voldaan. De dienst zal verder in onderling overleg met de betreffende klanten opgesteld worden. Voor een klant met een enkele server geldt namelijk een andere situatie dan voor een klant die achter een enkele (UTP- of glas-) aansluiting meerdere systemen t.b.v. zijn klanten heeft gekoppeld.

Scientology

We hebben bericht gekregen dat de rechtbank de uitspraak weer uitgesteld heeft. Dit keer tot 10 april 2003.

Uitleg over…

IAF heeft op haar website onder het kopje "Online helpdesk" het item Uitleg over…. Eigenlijk werd hier alleen maar informatie gegeven die interessant is voor onze webhosting klanten. We hebben besloten hier meer informatie te gaan verstrekken. Vandaar dat er nu een subkopje Web abonnementen is toegevoegd waar de oude informatie in ondergebracht is. Tevens is de informatie uitgebreid en (hopelijk) duidelijker bereikbaar gemaakt. In de loop van de komende weken komen er meer subkopjes zodra de relevante informatie is geschreven.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Cebit
Older// Varia