Verhuizing website

We hebben van de periode tussen kerst en nieuwjaar gebruik gemaakt om alle websites van onze Users te verhuizen naar een nieuwe machine. Onder normale omstandigheden is een dergelijke verhuizing niet veel werk. In dit geval is er van de verhuizing gebruik gemaakt om een aantal zaken, die soms al ruim 5 jaar zo draaien, te verbeteren en om de klanten meer mogelijkheden te bieden.

Het betekent ook dat een aantal zaken anders zullen moeten worden afgehandeld. Zo heeft de eerste klant al gemerkt dat er nu echt gecontroleerd wordt op de afgesproken hoeveelheid diskgebruik en dat die niet overschreden kan worden. Dat is misschien jammer, maar daarnaast kun je aan het einde van de maand ook niet verrast worden met een fors hogere rekening omdat je dat filmpje per ongeluk een paar keer op de site had gezet. Het is echter altijd mogelijk om extra diskruimte bij te bestellen.

Een extra dienst, die al eerder op zakelijke web-abonnementen geboden werd, is een pagina met statistieken over het gebruik van uw website of homepage. U kunt bij die statistieken komen door de tekst "stats/" toe te voegen achter de URL van uw homepage. Is die bijvoorbeeld www.iaf.nl/Users/Klaas/ dan zijn de statistieken te bereiken onder www.iaf.nl/Users/Klaas/.stats/. De statistieken worden iedere nacht bijgewerkt met nieuwe gegevens. Als u kijkt naar de gegevens van de huidige maand, zult u zien dat "vandaag" ook wat gegevens bevat. Dat komt doordat de generatie niet voor iedereen precies om 0:00 uur begint en er dus reeds gegevens van "vandaag" bekend zijn. En die worden natuurlijk gelijk meegenomen. Deze wijziging betekent wel het einde van het toezenden van de gegevens per e-mail.

Het volgende dat is gewijzigd is het beheer van de counters. Was het op de oude server noodzakelijk om countergebruik aan te vragen bij de webmaster; op de huidige server is dat niet nodig. Het is voldoende om een txt-bestand op een bepaalde plaats te uploaden en ons counter- script aan te roepen. Doordat u zelf het bestand kunt aanpassen, kunt u ook meerdere counters gebruiken. Maar u kunt bijvoorbeeld ook de waarde aanpassen.

Een andere oude bekende waarvan het gebruik is gewijzigd, is het script om formulieren te verwerken via e-mail (FormMail.pl). Ook dit liep via de webmaster waarbij een beperking gold voor het aantal adressen. Nu kunt u zelf de adressen beheren door de gewenste adressen in een txt-bestand te plaatsen en te uploaden. Van de gelegenheid is gelijk gebruik gemaakt om de laatste (veilige) versie van het script te gaan gebruiken. Let u er wel op dat de adressen in het bestand exact overeenkomen met de adressen die u in uw formulieren wenst te gebruiken. Anders werkt het niet en geeft u ons de schuld.

De laatste grote uitbreiding die ingevoerd is, is een zoekmachine. Die kent u misschien al wel van de hoofdpagina van de IAF-site. Diezelfde zoekmachine is nu door iedereen te gebruiken. Waarom zou u trouwens de IAF-zoekmachine gebruiken en niet bijvoorbeeld Google? Vanwege de hoge updatefrequentie. Iedere nacht worden namelijk alle pagina's op de servers van IAF geïndexeerd zodat ze de volgende dag de juiste resultaten bieden. Hierdoor worden wijzigingen in uw website zeer snel verwerkt en wordt voorkomen dat gebruikers nieuwe informatie niet vinden of verwezen worden naar niet meer bestaande pagina's.

Als extra voorziening worden de gegevens tijdens de indexslag per klant en domein gemarkeerd. Hierdoor is het mogelijk om op uw site een eigen zoekpagina te maken, waarbij u aangeeft alleen resultaten binnen uw eigen website of zelfs een enkel domein getoond wenst te krijgen.

Als u één van de nieuwe mogelijkheden wenst te gebruiken zullen we u gaarne van dienst zijn. In eerste instantie verwijs ik naar de Online Helpdesk op onze site en dan met name het deel met Uitleg over…. Via deze pagina kunt u ook meer uitleg krijgen over de verschillende elementen in de statistieken verkrijgen. Heeft u dan nog vragen, stel ze dan via het submenu Vraag het… van onze Online Helpdesk.

De beste wensen

Misschien wat laat, maar ik wil u toch namens het bestuur van de Stichting en het personeel van de BV een online 2003 wensen. Ik hoop dat u in 2003 weer veel plezier zult beleven van Internet en alles wat er aan gekoppeld is. Ik hoop dat u in 2003 minder lastig gevallen zult worden door spam en virussen. En daarnaast wens ik u in het algemeen een goed en voorspoedig 2003.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Varia
Older// Vertrouwen