Opt-out door de provider?

De afgelopen weken is er op Internet veel te doen geweest over de rechtzaak die XS4ALL samen met een aantal van haar klanten had aangespannen tegen Ab.fab. Wie de pleitnota op de website van XS4ALL leest, ziet dat zij het goed onderbouwd hebben. Zelf had ik mijn twijfels over de sterkte van de claim op inbreuk op het merk XS4ALL, maar de teksten over spam en de negatieve gevolgen daarvan voor Internet en haar gebruikers waren duidelijk.

Toen de uitslag op 6 maart bekend werd gemaakt ging er wel een schok door het Nederlands (en Belgisch) deel van Internet. XS4ALL was de eerste die een persbericht uitbracht waarin ze claimde gewonnen te hebben. Niet lang daarna kwam ook Ab.fab met hun overwinningskreet. Zelf had ik ondertussen de uitspraak al gelezen en moeten constateren dat de klanten van XS4ALL, en XS4ALL misschien zelf ook, gewonnen hadden, maar dat het voor Internet niet de redding was die men er van had gehoopt.

Uitspraak

De rechter heeft bepaald dat Ab.fab klanten van XS4ALL niet meer mag bespammen. Eventuele andere uitkomsten, die door sommigen er in gelezen worden, zijn er echter niet. Er was geen inbreuk op het merk XS4ALL. Er was geen inbreuk op de privacy van de klanten. Er betrof ook geen ongeoorloofde toegang tot de systemen van XS4ALL.

Opt-out

Het lijkt er op dat de rechter zich heeft laten leiden door de, volgens Ab.fab goed werkende, opt-out regeling die zij hanteren. Hij gaat hierin voorbij aan het misbruik van deze regeling, zoals die door 99% van de spammers wordt uitgevoerd. In dat opzicht moet ik Ab.fab gelijk geven. De Universiteit Twente heeft verzocht om geen spam meer te sturen naar adressen binnen utwente.nl en daarna is er van Ab.fab ook niets meer binnen gekomen.

De rechter heeft bepaald dat de provider een algemeen opt-out kan opleggen aan spammers. Dit houdt zijdelings rekening met potentieel misbruik van adressen op een opt-out lijst. Een spammer weet niet meer of een bepaald adres nu wel of niet bestaat en hij kan dus geen "geschoonde" adreslijsten meer verkopen.

IAF en opt-out

Ondanks dat er bij IAF nog geen klachten zijn binnengekomen over spam afkomstig van Ab.fab, overweegt IAF om haar domeinen aan te melden voor opt-out. We onderzoeken tevens de mogelijkheid om, onder verwijzing naar dit vonis, ook andere Nederlandse spammers zover te krijgen niet meer naar IAF-klanten te spammen.

Natuurlijk kunnen we dat als kleinere provider niet alleen. We overleggen binnenkort weer met onze branchevereniging, NLIP, om te kijken of we dit als gezamelijke providers aan kunnen pakken. Net als er al zo veel meer samen is aangepakt. Meer dan zelfs de grootste provider in z'n eentje kan doen.

xDSL

We zijn momenteel bezig met de laatste ADSL-testen. Afgezien van de levertijd van minimaal een maand ziet alles er goed uit. Het xDSL-verkeer wordt in Amsterdam direct op Internet gezet via de AMS- IX en voor verbindingen naar de servers van IAF, zoals de mail- en web-server, is er een aparte verbinding gelegd tussen Amsterdam en Enschede. Door de wijzigingen in de diensten die onze leverancier aanbood, zijn de website en het contract nog niet helemaal up-to-date. Hier wordt hard aan gewerkt. Indien u toch van de mogelijkheden van ADSL of SDSL, bezoek dan onze website of neem contact op met onze sales.

Belangrijk nieuws

IAF BV heeft haar eerste Local-Loop verbinding gerealiseerd op het terrein van de Universiteit Twente. Sinds 1 januari 2002 is het voor commerciële organisaties niet meer toegestaan om een verbinding te maken met Internet via het netwerk van SURFnet, het netwerk van o.a. universiteiten en hogescholen. IAF en de Universiteit Twente hebben een overeenkomst gesloten waarbij IAF voor die organisaties de Internet verbinding realiseert.

Herinnering

Denkt u er aan om uw instellingen aan te passen aan ons nieuwe telefoonnummer?

06760-IAFBV
06760-42328

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// xDSL?