Computerhuisvesting

Als Internet provider moet je er goed voor zorgen dat de computers die je onder beheer en onder je hoede hebt het naar hun zin hebben. Maar dat geldt eigenlijk voor iedereen die een aantal computers bij elkaar zet voor een bedrijf of instelling. En alsof alles van toeval aan elkaar hangt, ben ik nu net bezig met de planning voor twee nieuwe computerruimtes. De ene is in mijn functie als netwerkbeheerder op de Universiteit Twente en de andere namens IAF bij een kostschool in Zwitserland.

De verschillen tussen beide geplande ruimtes zijn groot, maar het principe van een goede huisvesting geldt natuurlijk altijd. Het grote verschil zit hem er in dat de ruimte op de universiteit plaats moeten bieden aan minimaal 50 grote kasten voor de systemen en is de ruimte gehuisvest op de eerste verdieping, terwijl de ruimte in Zwitserland, vanuit de hoofdingang van het gebouw gezien, in de kelder is gehuisvest en maximaal aan 4 of 5 kasten ruimte biedt. Maar laat ik me eerst richten op de overeenkomsten.

Netspanning

Ieder computersysteem heeft een goede spanningsvoorziening nodig. Je kunt natuurlijk vertrouwen op de elektriciteitsmaatschappij, maar iedereen weet dat die zelfs in Nederland soms op de meest ongewenste tijden uitvallen. Er moet dus voor gezorgd worden dat de voeding van de computers zo min mogelijk problemen oplevert. In Zwitserland is gekozen voor één UPS per kast. Ze zijn relatief goedkoop, maar ze kunnen geen langere storingsperiodes overbruggen. Ze zijn hoofdzakelijk bedoeld om bij langere storingen de computers netjes uit te kunnen zetten. De universiteit heeft echter gekozen voor een dieselgenerator omdat het belangrijk is om ook gedurende zeer lange periodes door te kunnen blijven draaien. De kans dat de rest van de Universiteit nog wel spanning heeft en door wil blijven werken, is redelijk groot.

Airconditioning

Wie al eens in een ruimte met een redelijke hoeveelheid computers heeft gestaan, weet dat een groot deel van de energie die ze uit het elektriciteitsnet halen omgezet wordt in warmte. Een goede koeling is dus een tweede vereiste voor een goede computerruimte. Ook hierbij kan gekozen worden voor een koelunit per kast. Maar dat wordt alleen gedaan als in een enkele kast extreem veel warmte wordt gegenereerd. Het is beter om de hele ruimte te koelen, want er moet soms ook in gewerkt worden en bij een ruimtekoeling kan de warmte eenvoudiger naar buiten worden afgevoerd.

In veel situaties wordt gebruik gemaakt van zogenaamde computervloeren. Hierbij is sprake van een verhoogde vloer waar de kasten op staan en waar de koele lucht van onderaf in wordt geblazen. En via openingen aan de onderzijde van de kast komt die lucht bij de systemen die in die kast geplaatst worden. Maar op beide locaties wordt nu gekeken naar een andere oplossing.

Omdat beide ruimtes volledig opnieuw ingericht moeten worden, wordt overwogen om geen volledig gesloten kasten te gebruiken, maar juist zeer open kasten te gebruiken. Hierdoor kunnen de computers hun warmte direct in de ruimte kwijt en de ruimte zelf wordt gewoon door een goede koeling op temperatuur gehouden.

Het heeft wel het nadeel dat de ruimte zelf schoner gehouden moet worden dan in een normale situatie. Het schoonhouden van de ruimtes zal echter toch moeten gebeuren. Ik weet uit ervaring dat bij een koeling die de lucht door de kasten blaast er zelfs gruis meegeblazen wordt. En dat is iets waar je vooral bij tapedrives voor op moet passen. Open kasten zijn dus wel een optie die aandacht verdient.

Netwerk

Je wilt de computers natuurlijk wel via het netwerk kunnen bereiken. Je moet er dus voor zorgen dat er een goed netwerk wordt aangelegd waarmee alle systemen goed onderling en met de rest van het netwerk kunnen communiceren. En daarnaast is een externe aansluiting tegenwoordig ook cruciaal. Terwijl er in beide ruimtes best volstaan kan worden met UTP-bekabeling, kun je voor een groter ruimte overwegen om glasvezel aan te leggen. Vooral omdat de verbinding met de rest van het netwerk en Internet ook via glasvezelkabels loopt.

Herinnering

Denkt u er aan om uw instellingen aan te passen aan ons nieuwe telefoonnummer?

06760-IAFBV
06760-42328

Belangrijk nieuws

IAF BV wisselt nu rechtstreeks verkeer uit met de Universiteit Twente via een snelle (100Mbps) verbinding tussen de twee netwerken.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading