Spam en maillijsten

Spam wordt meer en meer een probleem voor Internet. Er circuleren getallen waarmee kan worden aangetoond dat 20% tot 60% van al het Internet verkeer spam is of er enige relatie mee heeft. De oplossing is dus niet, zoals sommigen beweren, simpel een kwestie van "verwijder" op het ongewenste bericht.

De grootste pessimist gaat er vanuit dat veel gebruikers op een gegeven moment gaan spammen als er niets gedaan wordt aan de bestrijding. En het gaat die kant op als iedere nieuwe gebruiker constant berichten krijgt over hoe hij snel thuis geld kan verdienen door anderen te e-mailen. Uiteindelijk zou dat betekenen dat enkele miljarden mensen elkaar regelmatig bespammen met de meest vreemde aanbiedingen.

Gelukkig merk ik wel dat er steeds meer mensen zijn die niet simpelweg op "verwijder" drukken. Dat merk ik aan de abuse-mailbox van IAF. Het aantal klachten is de laatste maanden flink gestegen. Tot nu toe hebben we echter maar één klacht over een klant van ons ontvangen. Alle overige klachten hadden betrekking op maillijsten die IAF voor haar klanten verzorgt. De beheerders van die maillijsten hebben namelijk besloten om die lijsten open te stellen voor heel Internet. En dus zijn die lijsten ook het doelwit van spammers geworden. We melden dat natuurlijk wel netjes aan de klager met het advies met de beheerder van die lijst contact op te nemen. De klager heeft namelijk zelf bewust besloten om zich op die lijst aan te melden.

Er zijn verschillende methoden om maillijsten beter tegen spam te beschermen, maar dat betekent voor de beheerder en/of gebruikers vaak veel extra werk.

Besloten lijsten

Vaak grijpen beheerders naar de rigoureuze methode om de maillijst te blokkeren voor iedereen behalve de aangesloten leden. Dat werkt echter niet voor lijsten waar veel gebruikers met verschillende adressen op zitten. En als iemand een mededeling naar een dergelijke lijst wil sturen, moet hij zich eerst aanmelden. En dan zal de beheerder ook vaak overspoeld worden met e-mail berichten die niet van een gebruiker afkomstig zijn, maar waarbij die gebruiker een onbekend adres heeft gebruikt. En die hij er dus zelf op moet zetten.

Bevestiging vragen

Een andere, veel gebruikte, methode is om de afzender om een bevestiging te vragen. Dit is raadzaam als de meeste gebruikers slechts af en toe een e-mail bericht naar de lijst sturen, maar niet als mensen regelmatig wat versturen. De bevestiging wordt meestal gestuurd naar de mailbox van de afzender. Maar in veel gevallen is die afzender niet direct in de gelegenheid om zijn mailbox te lezen en een bevestiging te sturen.

Om deze problemen te voorkomen zal een beheerder zijn maillijst open willen houden zolang de hoeveelheid spam niet te groot wordt. Die keuze ligt natuurlijk volledig bij de beheerder. Al zal een goede beheerder natuurlijk ook de wensen van de gebruikers honoreren. Als die allemaal opstappen omdat de hoeveelheid spam te groot wordt, heeft hij tenslotte niets meer aan de lijst.

Verhuizen

Uiteindelijk staat er nog maar één mogelijkheid open voor de beheerder die zijn maillijst open wil houden: Hernoemen. Bij een lijst die binnen een beperkte doelgroep wordt gebruikt, is het vaak handiger om het e-mail adres van de lijst te wijzigen dan om allerlei maatregelen tegen de spam zelf te nemen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat een beheerder, en de gebruikers, gewoon moeten blijven klagen bij de providers van de spammer. De beheerder moet ook niet de fout maken om na enkele jaren de oude naam weer te gaan gebruiken. Spammers lijken soms net lemmings, ze blijven dom doorspammen naar adressen die al jaren niet meer bestaan. Ze maken de spamlijst steeds groter en groter, want dat verkoopt beter. En ze weten niet eens of adressen nog bestaan. Zo zie ik regelmatig spam voorbij komen voor adressen die al jaren niet meer bestaan.

Herinnering

Denkt u er aan om uw instellingen aan te passen aan ons nieuwe telefoonnummer?

06760-IAFBV
06760-42328

Belangrijk nieuws

IAF BV heeft begin januari een contract gesloten met de Universiteit Twente om bedrijven op het universiteitsterrein een Internet aansluiting te bieden. Het is bedrijven namelijk niet meer toegestaan om hun Internet verkeer via het nieuwe ultra-high-speed netwerk van SURFnet af te handelen.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Older// 06760-IAFBV