06760-IAFBV

Het inbelnummer verandert. Ruim een jaar geleden kwam KPN Telecom met het idee om verbindingen naar inbelpunten van Internet providers beter af te handelen. Dat dateert voornamelijk uit de tijd dat er regelmatig problemen waren met het doorkoppelen van de verbindingen naar andere telecom providers.

De KPN oplossing

KPN wist dat verbindingen met Internet providers langer duren dan normale gesprekken. En dat het dus beter was om de verbindingen voor Internet door zo min mogelijk centrales te leiden. Zo voorkom je onnodig drukte in die o zo belangrijke onderdelen van het telefoonnetwerk. Alleen wist KPN niet van tevoren welke verbinding gebruikt gaat worden voor Internet en welke voor een normaal gesprek. Ze konden wel alle nummers van de Internet providers zien te achterhalen, zoals sommige andere telecom providers doen, maar dat leek hen te veel werk. Toen kwam er iemand op het lumineuze idee om hier een speciale nummerreeks voor te reserveren. Iedere verbinding naar een dergelijk nummer, zou behandeld kunnen worden als een Internet verbinding. De keuze van KPN viel op 06760.

Dit heeft flink wat discussie opgeleverd tussen KPN en NLIP, onze branchevereniging, en ook met de OPTA. KPN wou dat de OPTA het nummer verplicht stelde voor alle Internet providers. De providers verenigd in de NLIP zagen daar natuurlijk niet veel in. De OPTA had wat bedenkingen bij het gebruik van 06 als begin van de nieuwe reeks. Uiteindelijk vond OPTA dat het probleem toch niet zo groot was en ze accepteerde de reeks. (Zie OPTA Connecties februari 2001, pagina 8) En de NLIP kreeg het voor elkaar dat OPTA het gebruik van 06760 niet verplicht stelde.

Waarom nu 06760-IAFBV?

Naast de discussie over het gebruik van "06760 voor Internet" liepen er binnen de OPTA nog meer discussies. Een paar daarvan zijn er de oorzaak van geweest dat we nu afstappen van de oude nummers. In de eerste plaats heeft de OPTA beslist dat een nummer met een bepaald kengetal ook in de betreffende plaats uit moet komen en niet, zoals in ons geval, altijd in Enschede. Om de overgang kracht bij te zetten heeft de OPTA ook de kickback regeling aangepast, zodat er sterke financi7euml;le prikkels aan de Internet providers worden gegeven om toch maar over te stappen.

Toen duidelijk werd dat ook wij er niet onderuit kwamen, hebben we bij de OPTA een verzoek voor een eigen 06760-nummer ingediend. (Onze ISDN-leverancier, Energis, kon dergelijke nummers ook wel leveren, maar dat nummer zouden we niet mee kunnen nemen als we ooit over zouden willen stappen naar een andere leverancier.)

En bovendien kon Energis ons niet het nummer 06760-42328 leveren. Waarom juist dat nummer? Dat is al een beetje te zien aan de schrijfwijze in de titel van deze Achterkrant. Op een toestel met letters bij de knoppen is duidelijk af te lezen dat 42328 gelijk is aan IAFBV. We vonden naambellen wel een leuk idee.

Overgangsperiode

Natuurlijk worden de oude nummers niet zonder meer opgeheven. Het nieuwe nummer is sinds 1 januari 2002 operationeel en pas vanaf 1 maart 2002 worden de oude nummers opgeheven. Iedereen heeft dus twee maanden de tijd om zijn of haar instellingen te wijzigen.

Problemen?

Er zijn echter wel een paar kleine problemen. Het blijkt dat veel providers van GSM-netwerken de nieuwe nummerreeks nog niet "kennen" Daarnaast is bepaald dat nummers uit die reeks niet van buiten Nederland bereikt kunnen worden. Daarom blijft het nummer in Amsterdam (020 8800 880) bestaan. Als u dus via uw GSM-telefoon of vanuit het buitenland bij ons inbelt, moet u het Amsterdamse nummer gebruiken.

Opmerkelijke zaken

U herinnert misschien mijn verhaal over het logo en de kleuren erin. En dan ontvangt u nu een factuur met het logo in zwart-wit en grijstinten. Omdat we bij het drukken van het papier besloten hadden om eerst een kleine serie te doen, was er niet voldoende papier voor een tweede factuurronde. Het is de drukker niet gelukt op tijd nieuw papier te drukken. Naast de drukte en vakanties rond de kerstdagen is hij ook nog verhuisd. Hierdoor liep het drukwerk achterstand op dat dit jaar niet meer ingehaald kon worden. Zwart-wit dan maar.

Belangrijk nieuws

Dit is de laatste factuur in guldens. Vanaf volgend jaar zult u de vertrouwde bedragen niet meer terugvinden. Alles wordt vanaf de volgende factuur in Euros vermeld.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Older// Nieuw logo