xDSL

Zoals u waarschijnlijk wel heeft gemerkt, zijn de laatste facturen met enige vertraging verstuurd. Bij het aanmaken van de facturen over december 2000 bleken er problemen te zijn met de nieuwe BTW- afhandeling. Het heeft enige tijd gekost voor een en ander naar tevredenheid was opgelost. Om vervolgens te voorkomen dat u de factuur over januari 2001 er gelijk achteraan kreeg, hebben we die uitgesteld. We zijn nu aan het kijken hoe we, met zo min mogelijk overlast voor u, de normale werkwijze weer kunnen gaan volgen.

NDIX

Nog even een bericht over de NDIX. Er is onlangs een bijeenkomst geweest waarin het plan is opgevat om met een aantal kleinere providers in Enschede samen te werken bij de inkoop van snelle verbindingen. Dit geeft ons de mogelijkheid om o.a. betere tarieven en dienstverlening overeen te komen met de grote leveranciers van (inter)-nationale verbindingen.

IAF en xDSL

Zoals u in de vorige Achterkrant heeft kunnen lezen, zijn we onderhandelingen gestart met een leverancier van xDSL verbindingen. Op dit moment zijn we aan het bekijken op welke wijze we u de xDSL-dienst het beste aan kunnen bieden. Een struikelblok op dit moment is nog het tarief. Onze leverancier garandeert een betere voorziening dan wat tot nu toe gebruikelijk is. Maar daar staat ook een hogere prijs tegenover. Voor meer informatie, en een voorintekenformulier, verwijs ik naar onze website None bij het onderdeel Abonnementen - ADSL.

Wat is xDSL eigenlijk?

DSL is de afkorting van deze maand. Iedereen kent de wat uitgebreidere afkorting ADSL. Maar dat is alleen een speciale vorm van DSL. Waar staat DSL voor? De afkorting staat voor Digital Subscriber Line en betekent niet meer of minder dan dat de verbinding tussen de klant (=subscriber) digitaal is i.t.t. de analoge verbinding die voor normale verbindingen wordt gebruikt. Ja, ook ISDN gebruikt op de verbinding naar de centrale nog steeds gebruik van analoge signalen.

Analoog vs digitaal

Een digitaal signaal is opgebouwd uit eentjes en nulletjes net als alles in een computer. Een analoog signaal varieert zoals bijvoorbeeld de spanning van een batterij. Als er storing optreedt, verandert de spanning op de verbinding. Dat heeft een direct gevolg voor een analoog signaal. Omdat een digitaal signaal maar twee situaties kent, is het veel eenvoudiger om te herleiden wat het oorspronkelijke signaal was. En daarnaast is het dan ook mogelijk om geavanceerde methoden toe te passen voor het ontdekken en herstellen van fouten.

Hierdoor is het mogelijk om (binnen bepaalde condities) een grotere snelheid te halen over een digitale verbinding dan over een analoge verbinding. Dat is ook de reden voor de hogere snelheid van ISDN. Daar wordt zo veel mogelijk digitaal gedaan, behalve het stukje koperdraad tussen de NT1 bij de klant en de telefooncentrale.

HDSL

HDSL (H staat voor Highspeed) bestaat al veel langer. IAF heeft jaren lang gebruik gemaakt van HDSL-modems voor de verbinding met NLnet. Op aanraden van IAF heeft NLnet zelfs in het begin de verbinding tussen Amsterdam en Groningen gerealiseerd met een groot aantal van deze modems die daarvoor rug-aan-rug met elkaar verbonden werden om zo de grote afstand te overbruggen. Voor deze modems waren toen echter speciale verbindingen nodig om de gewenste snelheid te halen.

ADSL en SDSL

De A in ADSL staat voor asymmetrisch. Dat betekent dat de upload- en de download-snelheid verschillend zijn. Die werkwijze wordt veel gebruikt als de kwaliteit van de verbinding of de modems niet goed genoeg zijn voor een symmetrische verbinding. Denk bijvoorbeeld aan de oude viditel modems die 1200 en 75 bits per seconde aan konden. En de huidige V.90 modems die een upload-snelheid hebben van 33,6 kbps en een download-snelheid van maximaal 56 kbps.

Het is nu eenvoudig te begrijpen dat de S in SDSL staat voor symmetrisch. Hierbij zijn beide snelheden gelijk. Terwijl ADSL voor de meeste gebruikers, particulieren en bedrijven voldoende zal zijn, biedt SDSL voor specifieke toepassingen wel voordelen. Dat geldt bijvoorbeeld als er regelmatig veel en/of grote documenten verstuurd moeten worden. Denk maar eens aan grafische bedrijven die de opmaak naar de drukker willen sturen. Dan is het wel handig als dat met een hoge snelheid kan.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.