Draadloos

Een maand geleden vroeg Adriaan in de nieuwsgroep iaf.algemeen of, en zo ja welke, mogelijkheden IAF biedt voor draadloos toegang tot haar diensten. Natuurlijk bieden we al draadloos toegang via GSM. Het is een kwestie van inbellen op één van de bekende inbelnummers.

Maar er zijn natuurlijk wel meer mogelijkheden om draadloos gebruik te maken van Internet. In deze Achterkrant zal ik een korte opsomming geven van de mogelijkheden die er momenteel zijn of die er binnenkort aan komen.

GSM

In de eerste plaats is daar natuurlijk het al genoemde GSM. Via geschikte modems is uw GSM-telefoon aan te sluiten op uw computer. U krijgt dan echter niet veel meer dan 9600 bits per seconde over die verbinding. Momenteel wordt gekeken naar een opvolger van GSM, namelijk GPRS. Hierbij worden er automatisch meer GSM-kanalen parallel geschakeld. Die kanalen hebben echter een lage prioriteit. Als er iemand anders een GSM- gesprek wenst te houden, wordt daar een kanaal voor vrijgemaakt. Vanuit verschillende hoeken wordt al aangegeven dat GPRS het niet echt zal gaan maken. Zeker niet nu UMTS er aan lijkt te komen.

UMTS

Iedereen heeft waarschijnlijk de laatste tijd wel wat gehoord over de commotie rond de veiling van de UMTS-frequenties. Bij UMTS zou het mogelijk moeten worden om verbindingen van enkele Megabits per seconde te halen. Voldoende voor de zo geprezen video-telefonie. Die snelheden zijn natuurlijk ook handig als u iets wilt downloaden van Internet. U kunt dan uw draagbare PC op een willekeurige plaats in Nederland upgraden met de laatste versie van de software. Maar is het niet veel goedkoper als u dat thuis met een vaste verbinding doet?

WLL

Bovenstaande methoden zijn duidelijk bedoeld voor de Internetter die overal toegang tot Internet wenst. Een andere methode, die veel lijkt op GSM, is meer bedoeld voor draadloos bellen vanuit huis. Nee, ik bedoel hier niet de standaard draadloze (DECT)-telefoons mee. Ik bedoel hier Wireless Local Loop (WLL) mee. Dit is een draadloze variant van de standaard telefoonaansluiting. U maakt dan niet gebruik van de draadgebonden diensten van KPN telecom of uw lokale kabelprovider. Alles gaat dan draadloos vanuit uw huis naar de telecomprovider. Hiervan zijn de veilingen al een tijd geleden geweest. Alleen was er niet echt veel animo. De concurrentie met de bestaande draadgebonden voorzieningen was te zwaar.

Satelliet

Al de genoemde methoden hebben gemeen dat u gebruik maakt van de diensten van een provider om de verbinding tussen uw aansluiting en het vaste netwerk op te zetten. Natuurlijk geldt ook Internet via satelliet tot de groep draadloze verbindingen. Voor normaal internetverkeer is het echter niet goed bruikbaar. Tussen het versturen en de ontvangst van de gegevens zit bijna een hele seconde. De meest gebruikte toepassing is voor het versturen van veel informatie, waarbij de aanvraag van die informatie wel gewoon via een vaste verbinding gaat.

DECT

Draadloze verbindingen waarbij het mobiele deel en vaste deel meestal onder beheer van dezelfde persoon of organisatie zijn, zijn er natuurlijk ook. De meest bekende is natuurlijk DECT. Maar ik heb zelf nog geen DECT-modems gezien.

Bluetooth

Een ander systeem dat bedoelt is voor thuisgebruik, is Bluetooth. Dit is een draadloos systeem dat bedoeld is voor het draadloos koppelen van allerlei systemen in huis. Voor een deel moet het DECT gaan vervangen, maar de mogelijkheden zijn veel groter. Het zal bijvoorbeeld mogelijk zijn om alle randapparatuur van uw computer draadloos aan te sturen. Maar het is de bedoeling dat ook gewone apparatuur, zoals koelkasten, magnetrons en zelfs verlichting, van Bluetooth interfaces wordt voorzien.

WLAN

Het laatste systeem dat ik wil noemen is draadloos ethernet, meer bekend als IEE802.11b. Dit systeem is meer bedoeld voor het onderling samenwerken tussen computers in een lokaal netwerk. Maar ondertussen zijn er ook al leveranciers die een router leveren waarmee een draadloos netwerk naadloos gekoppeld kan worden aan een ISDN-verbinding om zo Internet op te gaan. Let wel op als u overweegt hier wat mee te gaan doen. Er zijn twee standaarden, waarbij de "b" aangeeft dat het geschikt is voor 11Mbit/sec. Als die "b" niet wordt genoemd, dan is de snelheid maximaal circa 2Mbit/sec.

Momenteel ben ik bezig met wat testen van IEEE802.11b apparatuur van Lucent. Standaard zijn er wat problemen met de reikwijdte, maar door de vaste apparatuur op de juiste plaats te monteren, kom ik het hele huis door met een mobiele computer. En ook de hangmat in de tuin is nu een mooie plek om te Internetten.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading
Older// Zomerperikelen