NL-Domeinen

Vorig jaar heb ik in juli ook al een stuk geschreven over domeinen. Dat stuk ging toen hoofdzakelijk over gTLD's. Dit keer wil ik wat meer aandacht besteden aan ccTLD's en dan met name NL. En wat IAF daarbij voor u kan betekenen.

gTLD geschiedenis

Maar eerst wil ik eeh stukje aanhalen dat ik heb opgevangen in de nieuwsgroep comp.protocols.tcp-ip.domains. Het is een citaat van Mark Crispin, één van de bedenkers van het hele DNS-systeem:
I was also one of the inventors of the DNS at that first meeting at ISI in Marina del Rey. Several RFCs were produced. Those RFCs clearly spelled out the difference between COM, NET, and ORG; and that the purpose was to expand the pool of available names. They clearly indicated that the DNS was to be hierarchical with one second- level name per entity. They clearly indicated an intent to abolish flat naming due to scale and the inevitable conflicts that arose when multiple entities wanted the same short name.

Zelfs toen was men zich dus al bewust van het gevaar dat er erg veel domeinen op hetzelfde niveau zouden komen. En nu blijkt dat er oorspronkelijk al plannen waren om de gTLD's uit te breiden.

Voor degenen die bovenstaande Engelse tekst niet duidelijk genoeg is: Zoals iedere Achterkrant wordt ook deze gepost in de nieuwsgroep iaf.achterkrant. U kunt het daar nalezen en eventueel om verduidelijking vragen. Voor een Nederlandse vertaling is dit velletje A4 te klein. Naast een posting op de nieuwsserver wordt de Achterkrant ook iedere keer op de website geplaatst. U kunt alle uitgebrachte Achterkranten vinden op www.iaf.nl/achterkrant. Hier zijn de Achterkranten voorzien van allerlei handige en relevante links. Zoals bijvoorbeeld naar een uitleg van de in deze Achterkrant genoemde termen.

Wijzigingen in .nl

Maar nu dan eindelijk het deel waar het over zou gaan, namelijk de NL ccTLD. Van oudsher is deze ccTLD voorbehouden aan rechtspersonen. In eerste instantie zelfs, conform de intentie van Mark en consorten, per rechtspersoon één domein direct onder NL. Maar dat standpunt is een paar jaar geleden al verlaten. Vorig jaar zijn er daarnaast een aantal andere beperkingen op het gebruik van bijvoorbeeld algemene namen opgeheven. Dat heeft voor forse problemen gezorgd. En nu is het plan opgevat om in de loop van dit jaar (bijna) alles vrij te geven.

De werkwijze hierbij is nog niet bekend, maar er is al wel meegedeeld dat, net als de vorige keer, degenen die het domein in het verleden als eerste hebben aangevraagd, de eerste kans maken op het domein. Hoe men daarna met de overgebleven "interessante" domeinen omgaat, is nog niet bekend. Vast staat dat het in ieder geval niet allemaal op één moment wordt vrijgegeven. Over de werkwijze die wel gevolgd gaat worden, zal ik u proberen zo goed mogelijk op de hoogte te houden.

Particulieren in .nl

Een andere wijziging die op stapel staat is de mogelijkheid voor particulieren (natuurlijke personen) om een domein aan te vragen. Het zal jammer genoeg niet mogelijk zijn om een domein direct onder NL te verkrijgen. Men is van plan om een extra laag aan te brengen. In deze laag zal een willekeurig getal worden geplaatst, zodat de domeinen van de vorm peters.123.NL worden. Een heleboel domeinaanbieders hebben hierop gereageerd door particulieren domeinen te bieden direct onder nl. Het enige nadeel hiervan is, dat het domein nooit echt eigendom wordt van de particulier. De aanbieder wordt eigenaar van het domein en biedt het domein in licentie aan aan de particulier.

Dat kan wat problemen veroorzaken. Vooral als de aanbieder en de klant met ruzie uit elkaar gaan. De particulier is daarbij afhankelijk van de goede wil van de aanbieder. Daarnaast zullen er altijd extra handelingen verricht moeten worden als de klant verhuist naar een andere aanbieder. Natuurlijk in de hoop dat de nieuwe aanbieder dezelfde mogelijkheid biedt. Maar voor wie dit geen overkomelijk probleem is, is het een goed alternatief voor een "particulier domein" en in zo'n geval is ook IAF natuurlijk bereid om als houder voor u op te treden.

Andere ccTLD's

We zijn momenteel ook aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor andere ccTLD's. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld TO en NU domeinen, waar in principe geen enkele beperking op rust, maar ook onder BE en DE waar overeenkomstige beperkingen als voor NL gelden. In beide laatste landen geldt bijvoorbeeld dat u in dat land gevestigd dient te zijn.

IAF heeft dit onlangs bij het NLIP aangekaart, omdat wij van mening zijn dat de Europese eenheid ook tot uiting dient te komen in de mogelijkheid om in andere EU-landen een domein aan te vragen, indien men in de Europese Unie is gevestigd.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading
Newer// SANE 2000
Older// Abuse