Hee, verrassing?

Ja, dat was misschien uw eerste reactie toen u de factuur onder ogen kreeg. We hebben een aantal wijzigingen doorgevoerd, waarvan we hopen dat het verbeteringen zijn. Onze penningmeester is de laatste maanden druk bezig geweest het factureringssysteem om te zetten in een flexibeler systeem, maar daarover straks meer.

Factuur

Iedereen die wel eens een brief van ons heeft ontvangen, heeft waarschijnlijk opgemerkt dat er in het adresdeel van de kop van de brief meer informatie staat dan in die van de factuur. Op de factuur was dus nog ruimte beschikbaar. Hier is gebruik van gemaakt om extra gegevens toe te voegen. Zo vindt u hier nu het telefoon- en faxnummer. En voor onze buitenlandse klanten is de Swiftcode opgenomen.

Het adresblok is gelijk gebleven. Alleen het lettertype is aangepast, waardoor het hopelijk beter leesbaar is. Een belangrijke wijziging in het bovenste deel van de factuur (die al heeft proefgedraaid in de facturen over december 1999) is het factuurkenmerk. Dit is nu een veel groter getal geworden. Het voldoet aan de eisen voor een kenmerk voor acceptgiro's. Indien u gebruik maakt van een systeem voor thuisbankieren, kunt u hierin kiezen voor acceptgiro's en het nieuwe factuurkenmerk invullen. De meesten van dergelijke programma's controleren het kenmerk en zo kunnen tikfouten voorkomen worden.

Dat brengt ons nu bij de detailregels van de factuur. De kop heeft wat kleine wijzigingen in de tekst ondergaan. De grootste wijziging heeft zich echter voorgedaan in de kolom voor de "Product Omschrijving" Stond hier vroeger een omschrijving behorende bij de "Product Code" Nu bevat de omschrijving ook informatie over het product zelf. Zo vindt u bij domeinen de domeinnaam terug. Bij on-line verbindingen staat hier het inlogaccount. Dit is vooral handig als u een bepaald product meerdere malen heeft afgenomen.

Dit is tevens het voorbeeld van de flexibiliteit waar ik eerder aan refereerde. Een klant met bijna 100 domeinen wou graag een meer gespecificeerde rekening dan 100 regels met dezelfde tekst. Na intern overleg was de wijziging binnen enkele uren geïmplementeerd.

Een andere wijziging in de factuurregels betreffen de regels voor de variabele kosten. Stond vroeger de gratis hoeveelheid op een aparte regel, tegenwoordig wordt het direct verrekend met de gebruikte hoeveelheid verkeer, minuten e.d.. De regel bevat nog wel de totale hoeveelheid, maar de vermelde prijs is exclusief de gratis hoeveelheid.

Euro conversie

Overal wordt aangegeven dat de ICT-capaciteit, die vorig jaar op het millenniumprobleem was gezet, nu beschikbaar is voor de conversie naar euro's. Nou, ook IAF doet hier natuurlijk aan mee, zo vindt u onder aan de factuur het eerste bewijs hiervan: het totaalbedrag wordt nu niet alleen in Nederlandse guldens maar ook in (Europese) euro's getoond.

Heeft u opmerkingen over deze nieuwe factuurlayout, dan kunt u dit melden aan de penningmeester. Dat geldt natuurlijk ook voor ideeën ter verbetering of verzoeken om opname van andere gegevens.

Postbus

Ik wil nog even terugkomen op de Achterkrant van oktober 1999. Hierin heb ik in het kort geschreven over onze perikelen met TNT Post m.b.t. onze postbus. Dit dachten wij in december te hebben opgelost door alle post voor dat postbusnummer direct door te laten sturen naar onze administratie. Maar nu bereiken ons van enkele kanten berichten dat aangetekende stukken niet altijd doorgestuurd worden. We zijn aan het onderzoeken wat hier aan gedaan kan worden. Indien u een stuk geretourneerd krijgt, neem dan contact op met mij.

Inbelkosten

Nu we het toch over verrassingen hebben. Van andere internetproviders horen we dat sommige van hun klanten onverwacht vele honderden guldens extra aan telefoonkosten kwijt zijn. Bij nader onderzoek blijkt dat, onzichtbaar voor de gebruiker, de verbinding wordt verbroken en naar een ander (duurder) nummer wordt gebeld. Dit is vergelijkbaar met het pakket switchpoint van KPN, maar daarbij wordt gesteld dat het op de site, die er gebruik van maakt, vermeld staat wat het te bellen nummer is en hoeveel het nieuwe nummer kost per minuut.

Daarnaast wordt switchpoint meestal gebruikt voor het bereiken van een specifiek adres. Andere adressen zijn via die nieuwe, dure verbinding niet te bereiken. En dat is bij de "geheime" verbindingen meestal wel het geval. Daardoor merkt de gebruiker er eigenlijk niets van. Pas dus op bij het downloaden van plug-ins en let (bij een analoog extern modem) op het uit en aan gaan van de lampjes. Voor andere verbindingen is het helaas vaak niet te zien. In sommige gevallen is het te zien als de cursor boven het verbindingsicoontje hangt in de taakbalk.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading
Older// 2000 - nummer 1