2000 - nummer 1

Allereerst wens ik u natuurlijk een voorspoedig 2000 toe. Het is toch een bijzonder jaar. Het eerste vraagstuk was vanmorgen al een gesprek bij de koffie. Schrijf je nu 2000, '00 of '0. In de computer word meestal een viercijferige of tweecijferige notatie gebruikt en zal dus meestal 2000 of 00 gebruikt worden.

En de eerste misverstanden hierover zijn ook al ontstaan. Bij een grote instelling was men gewend om twee cijfers bij het jaartal in te voeren. Voor dit jaar werd dus gewoon 00 ingevoerd, terwijl de software uiteindelijk het jaartal afdrukte met vier cijfers weergaf. Er verscheen dus gewoon 0000 als jaartal. En als dat de uiterste betaaldatum is, zal de klant een forse naheffing krijgen.

Maar dat zijn gelukkig bijna de enige problemen die bij de overgang van 1900 naar 2000 zijn opgetreden. Zelfs een computer van de (nu niet meer bestaande) firma Digital uit het jaar 1993 bleek zonder problemen de overgang te kunnen maken. Al moest hij daarna wel uitgezet worden, omdat alle geheugen versleten was. Ik hoop dat u zelf geen problemen heeft gehad met uw computersystemen. En natuurlijk ook niet met vuurwerk.

Creditcard fraude

En dan gaan we verder met de gewone gang van zaken. En voor een aantal van die zaken moet betaald worden. En op Internet is de meest gebruikte wijze om te betalen de Credit Card. Midden december 1999 is een onderzoek openbaar gemaakt over fraude met Credit Cards via Internet. Aan dat onderzoek hebben 13.500 gebruikers deel genomen en daarvan bleek nog geen 2% fraude te hebben meegemaakt, terwijl ruim 50% bang is voor fraude. Nauwelijks meer dan driekwart bleek alleen op beveiligde sites met de Credit Card te betalen. En van deze sites bleek geen enkele voor te komen in de lijst met sites waar fraude bij was opgetreden. Zelf zal ik ook alleen met de Credit Card betalen bij een beveiligde site en ik raad iedereen aan om dat als eis te stellen voor een betaling.

Een andere melding over beveiliging komt uit Australië. Volgens een nieuwe wet in Australië is het nu voor de geheime dienst volstrekt legaal om computers te hacken en te onderzoeken. Het is zelfs toegestaan om gegevens op die computers te wijzigen. Wat de bewijskracht van de (later) aangetroffen gegevens is, durf ik me niet eens af te vragen.

Ook in dit nieuwe jaar kunt u nog het een en ander van ons verwachten. Het eerste is een wijziging in de commerciële web- abonnementen. De maximale hoeveelheid vrij verkeer is verhoogd naar 1GB. Deze wijziging is ingegaan op 1 januari 2000. U zult dit dus pas merken op uw volgende factuur. Wij factureren namelijk in principe achteraf.

De Registratiekamer

Zoals u waarschijnlijk weet, heeft de overheid een aantal "waakhonden" ingesteld. Dat zijn andere organisaties dan de standaard opsporingsdiensten, zoals politie en douane. Zij hebben geen of minder opsporingsbevoegdheid, zoals dat zo mooi heet. Het enige dat zij moeten doen is een vastgesteld deel van de Nederlandse maatschappij, en dan voornamelijk bedrijven, in de gaten houden. Over een, voor Internet belangrijke, organisatie heb ik het al vaker gehad. Die organisatie is de OPTA en die houdt toezicht op de organisaties die openbare telecommunicatiediensten (waaronder Internet) aanbieden. Een andere "waakhond" is de Registratiekamer.

De Registratiekamer houdt toezicht op de naleving van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Deze wet bepaalt wat een organisatie kan en mag doen met een registratie van de gegevens van haar klanten. U kent misschien wel de discussie die is losgebarsten n.a.v. de gratis providers. Xs4all maakte reclame met de teksten van die providers, waarin ze aangaven dat de klanten van die andere providers impliciet toestemming geven om hun gegevens te verkopen of anderszins te gebruiken voor commerciële doeleinden. En niet iedereen let op de bepalingen in de voorwaarden van providers.

In principe moet iedere registratie aangemeld worden bij de Registratiekamer. IAF heeft echter geen enkele registratie aangemeld. Waarom niet, zult u vragen. De wet is er namelijk voor bedoeld om de particulier te beschermen tegen misbruik van de gegevens. Het gebruik van de gegevens voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt, valt niet onder misbruik. En bij IAF heeft u de gegevens verstrekt om uw accountgegevens te kunnen ontvangen. En natuurlijk uw factuur, al zou u die natuurlijk liever niet zien verschijnen.

Automatische incasso

Degenen onder u die ons toestemming hebben gegeven voor automatische incasso, zullen vreemd op hebben gekeken bij de afschrijvingen. De incasso van november is pas op 22 december uitgevoerd. En die van december hebben we derhalve uitgesteld tot 3 januari 2000. De incasso van deze maand zal rond 21 januari geïnd worden.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading
Older// Open Source