Open Source

Zoals een aantal van u waarschijnlijk al weten, ondersteunt IAF de OpenSource gedachte van harte. Om te voorkomen dat het domein opensource.nl in commerciële handen zou vallen, heeft IAF dit domein dan ook op haar naam geregistreerd.

Vereniging Open Source Nederland

Op 2 december 1999 is bij Hewlett Packard de oprichtingsvergadering van de Vereniging Open Source Nederland geweest. Ik was zelf ook aanwezig als vertegenwoordiger van de houder van het domein en als vertegenwoordiger van IAF. Wat in dit geval natuurlijk hetzelfde was. De vereniging i.o. heeft een persbericht uitgestuurd, dat ik u niet wil onthouden.

Persbericht:
Nederlandse Open Source en Linux gerelateerde instellingen en bedrijven hebben de Vereniging Open Source Nederland opgericht. Tijdens een bijeenkomst hebben de betrokkenen het initiatief bekrachtigd om verder samen te werken en een tijdelijk bestuur gekozen.

Open Source is software waarvan de broncode vrij beschikbaar is voor bestudering, doorgave, modificatie en gebruik. Linux is een besturingsysteem dat tot stand is gekomen met behulp van het Open Source ontwikkelmodel.

De filosofie achter Open Source software bestaat al vele jaren. De filosofie baseert zich op het mechanisme van de zogenaamde 'peer review' een beoordeling door een vakgenoot. Omdat de broncode openbaar is kan de software door vele programmeurs "vakgenoten" worden bekeken. Hierdoor is Open Source software vaak uitermate robuust en efficiƫnt. Open Source software is bijvoorbeeld grotendeels verantwoordelijk voor het Internet. De vereniging stelt zich ten doel Open Source binnen Nederland actief te bevorderen. Hiertoe worden contacten onderhouden met overheden, media en gebruikers. Daarnaast worden een aantal webportalen in beheer genomen met de daarbijbehorende generieke domeinen. Het organiseren van demonstratie- projecten is een van de vele initiatieven.

Het voorlopig bestuur bestaat uit:

  • J. Helberg
  • H. Klöpping
  • J. van Genugten
  • H. Paijmans
  • R. Arts
  • M. Klinkert

Voorzitter Joost Helberg zal in de komende periode, samen met het gekozen voorlopig bestuur, de taken voor het komende jaar bepalen. Tijdens de eerste algemene ledenvergadering zal de begroting gepresenteerd worden. Deze zal voor 1 februari 2000 plaatsvinden.

De vereniging Open Source Nederland nodigt bedrijven, instellingen en gebruikers, die betrokken zijn bij Open Source activiteiten, van harte uit om lid te worden. U kunt dit doen door een e-mail te sturen naar secretaris.

Voor meer informatie kunt u de web-site bezoeken: vereniging.opensource.nl. De vereniging is telefonisch bereikbaar op 0418 - 65 33 36.

Naast de kleine bedrijven, die zich al tijden richten op ondersteuning van Linux, waren op de vergadering ook grote bedrijven en instellingen aanwezig of ze hadden hun interesse getoond. Natuurlijk was daar HP aanwezig, omdat zij voor de huisvesting van de vergadering hadden gezorgd. En mede omdat ze Open Source een warm hart toedragen. Maar ook Cap Gemini was aanwezig met de mededeling dat wordt overwogen om de software, die niet in opdracht wordt ontwikkeld, onder Open Source te brengen. Uit de universitaire wereld was de Katholieke Universiteit Brabant aanwezig en uit de omroepwereld had de VPRO aangegeven zeer geïnteresseerd te zijn. IBM en Oracle waren niet aanwezig, maar ook zij hadden aangegeven veel te voelen voor een vereniging die de belangen van Open Source in Nederland zou kunnen uitdragen en verdedigen.

Stichting NLnet

En ook de Stichting NLnet begint zich weer op Internet te richten. Vanaf januari 2000 zal zij een laboratorium opzetten voor de ontwikkeling (in Open Source) van software die vitaal is voor de toekomst van Internet.

Meer informatie hierover zal waarschijnlijk de komende tijd de media gaan vullen. En dan zal wederom blijken dat Internet niet goed kan functioneren zonder de niet aflatende inspanningen van personen en organisaties die hun producten vrij (Open Source) ter beschikking stellen. Waarbij het volgen van algemeen aanvaarde, openbare standaarden de leidraad moet zijn.

Automatische incasso

Door omstandigheden is het ons niet gelukt om in november de automatische incasso uit te voeren. Die is derhalve in december verwerkt. Dit betekent dat u in de dure decembermaand twee keer een afboeking zult zien. Onze excuses voor het ongemak.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading
Newer// 2000 - nummer 1