Studeren en nog meer leren

Terwijl ik dit schrijf, zit ik bij te komen van weer een dagje cursus. Mijn werkgever de Universiteit Twente heeft me naar Amersfoort gestuurd om een inleiding te krijgen in Cisco router management. Ik doe dit samen met een collega. Het is niet zozeer dat we hier niets van weten, maar het is altijd handig om je kennis weer wat op te frissen. Waarschijnlijk zijn er toch een paar dingen die tegenwoordig iets gemakkelijker kunnen. Of er is weer een nieuwe feature toegevoegd.

Later dit jaar staat de vervolgcursus op het programma. Daar hopen we meer aan te hebben. En het is natuurlijk ook handig om wat extra kennis bij IAF in huis te hebben ter ondersteuning van onze eigen netwerkcoördinatrice, Pauline.

NLIP

Naast deze hardwarecursus heb ik ook op mijn voorzitters-bureau iets gekregen om nader te bestuderen. Zoals u waarschijnlijk wel weet, zijn wij aangesloten bij de branchevereniging NLIP. De eerste helft van dit jaar hebben een aantal stagiaires van de Hogeschool Enschede een onderzoek gedaan naar de juridische aspecten van het providerschap. Dat heeft geresulteerd in een (gelukkig) redelijk compacte HOW-TO. Een vluchtige lezing heeft me al duidelijk gemaakt dat een aantal zaken ook onze klanten treffen. Ik kom hier dus zeker in een volgende Achterkrant op terug.

Snelheidsproblemen

Nog even een korte terugblik op het snelheidsprobleem van de afgelopen maand. In eerste instantie was er geen reden voor de problemen aan te wijzen. Het begon niet op een tijdstip dat wij iets gewijzigd hadden in de configuratie. Het leek niet afhankelijk te zijn van het herladen van de een of andere server. Vandaar mijn posting in iaf.announce op 18 augustus met de oproep om meer informatie. Gelukkig hebben verschillende personen voldoende informatie verstrekt om ons duidelijk te maken dat het probleem alleen optrad bij analoge verbindingen. De enige oorzaak die we konden bedenken, was dat het analoge deel van onze inbelapparatuur niet goed is opgestart na een stroomstoring in Groningen. Een reset van de apparatuur heeft het probleem verholpen, zoals we van verschillende kanten hebben mogen horen. Hiervoor wil ik u óók danken. Vaak hoop je dat een storing is verholpen, omdat nieuwe klachten uitblijven.

Aanbrengpremie

Ik wil uw aandacht nogmaals vestigen op onze aanbrengpremie. Iedere maand blijken er nog steeds een aantal mensen hier gebruik van te maken. Maar het mogen er natuurlijk best meer zijn. Onze kwaliteit is niet slechter dan die van de gemiddelde andere provider. Meer informatie hierover staat op hier. De komende tijd zal er een uitbreiding op de mogelijkheden plaats gaan vinden. Zo zullen bijvoorbeeld alle rechtspersonen van deze mogelijkheid gebruik kunnen gaan maken.

OPTA

Heden kreeg ik een nieuw consultatiedocument van de OPTA toegestuurd. In een consultatiedocument geeft de OPTA aan dat zij of de minister of staatssecretaris van het ministerie van Verkeer en Waterstaat van plan is een wijziging aan te brengen in de telecommunicatiestructuur. Dit geval betrof het toekennen van een nieuwe reeks telefoonnummers speciaal voor internettoegang. De bedoeling is dat alle providers dan gebruik gaan maken van telefoonnummers die beginnen met 06760. Dit biedt KPN telecom de gelegenheid om internettelefoontjes vroegtijdig op een apart netwerk te schakelen om ze af te leveren bij de internet providers zelf of bij de telecommunicatie providers die de internet providers als klant hebben.

Voor degenen die hier in geïnteresseerd zijn, verwijs ik naar de site van de OPTA. Daar zal het document ondertussen waarschijnlijk staan of binnenkort verschijnen.

Microsoft Windows 2000

Nog een laatste mededeling. Het schijnt dat het in een aantal gevallen niet mogelijk is om met Microsoft Windows 2000 versies e-mail te versturen. We zijn dit aan het onderzoeken, maar houdt er wel rekening mee dat er nog steeds geen officiële versie is uitgebracht van Microsoft Windows 2000. De huidige versies zijn allemaal nog beta- versies (uitprobeerversies) met meer of minder fouten. En iets dat in de ene versie goed werkt kan in een nieuwe problemen opleveren. Wij raden dan ook aan om software te gebruiken die en voldoet aan de internetstandaarden en uitgebreid is getest en goed genoeg bevonden is om als officiële release aangemerkt te worden. Werkt iets niet (meer), probeer dan de vorige versie waar het nog wel mee werkte.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading
Newer// Gratis?