Millennium of jaar 2000?

We zijn nog maar een paar maanden verwijderd van de jaarwisseling. En dit keer is het geen gewone jaarwisseling. Het jaar 2000 breekt aan. Of dit het eerste jaar van het nieuwe millennium is of niet, dat laat ik in het midden. Die discussie wil ik (nu) niet aan. Het is veel belangrijker dat de eerste twee cijfers van het jaartal veranderen.

Maar dat is niet het enige probleem. Anders dan bij andere "eeuwjaren" is 2000 een schrikkeljaar. Maar ook dit jaar zijn er soms al wat problemen te verwachten. Zo is de datum 9-9-'99 een geliefde "niet-bestaande" datum in bestanden en op andere plaatsen in computers.

Als leverancier van computer-diensten krijgen we de laatste tijd steeds meer vragen van klanten over de millenniumbestendigheid van onze diensten. Natuurlijk hebben we zelf al enig onderzoek hiernaar gedaan, want ook wij willen niet uit bed gebeld worden op 1 januari 2000 omdat iets niet werkt.

Cisco

Voor ons eigen netwerk en de koppeling naar Internet maken we gebruik van apparatuur van de firma Cisco. Enige maanden geleden hebben we het laatste apparaat waar eventueel millenionproblemen van te verwachten waren, vervangen door nieuwe apparatuur.

Ascend

De inbelapparatuur hebben we betrokken van de firma Ascend (tegenwoordig Lucent). De huidige versie is niet getest. Ook dit apparaat staat op de nominatie om vervangen te worden. Momenteel draaien we op een MAX 4000, maar dat wordt binnen enige maanden een MAX 6000 (met 56k modems).

NSTL

De hardware van alle belangrijke computers voldoet aan de eisen van het National Software Testing Laborations (NSTL). Voor de computers waar wij momenteel nog onze twijfels over hebben, hebben we nieuwe systemen aangeschaft of besteld, die de huidige systemen in de komende maanden zullen vervangen. In oktober verwachten we alle systemen in orde te hebben.

Linux

Naast de apparatuur hebben we natuurlijk ook een groot aantal computersystemen en software in gebruik. Wij draaien al onze standaard diensten op Linux servers. Linux is een Unix afgeleide en in principe zijn alle unix-soorten veilig. Binnen de unixwereld wordt een datum en een tijd namelijk niet weergegeven met afzonderlijke getallen voor minuten, dagen, jaartallen e.d., maar door het aantal seconden te tellen sinds 1 januari 1970. Met de ruimte die voor dat getal is gereserveerd kunnen we 231 seconden vooruit en dat is goed voor tot in 2038. En dat geldt voor de huidige generatie processoren. Met de nieuwe generatie kunnen we 263 seconden vooruit en welk jaartal dat is wil ik helemaal niet eens uit gaan rekenen.

Het enige probleem dat zich daarbij voor zou kunnen doen, betreft het schrikkeljaar. Maar voor unix zijn daar internationaal vastgestelde configuratiefiles voor waarin zaken zoals de zomertijd en schrikkeljaren zijn vastgelegd.

Microsoft Windows

Daarnaast hebben we nog één Microsoft Windows NT systeem en dat is onlangs geupgrade naar de versie waarvan Microsoft aangeeft dat die aan alle eisen voldoet. Hier draaien bovendien geen belangrijke zaken op die de continuïteit in gevaar zou kunnen brengen.

Netwerkdiensten

Over de netwerkdiensten en de daarbij behorende serversoftware kunnen we kort zijn. Al sinds het begin van Internet in de jaren 60 schrijven de standaarden voor dat een jaartal met vier cijfers wordt geschreven. Software die daaraan niet voldeed is in de loop van de jaren vanzelf verdwenen omdat het niet samenwerkte met de overige software op Internet.

Administratie

Het laatste belangrijke punt betreft de gebruikte administratieve software. Alhoewel u het misschien leuk zou vinden als het ons niet lukt om facturen op tijd te versturen, kan dat niet te lang duren omdat anders de continuïteit van de hele Stichting in gevaar komt. Zoals het er nu naar uit ziet, verwachten we daar dan ook geen problemen mee. Het kan zijn dat u uw factuur iets later krijgt dan normaal. Maar dat zal meer veroorzaakt worden door problemen bij bijvoorbeeld de posterijen (poststempels maken nog steeds gebruik van 2 cijfers voor de jaartallen) dan door problemen met de gebruikte software.

Millenium-verklaring

Al met al kunnen we zeggen dat onze belangrijkste diensten momenteel millenniumproof zijn of dat de komende één of twee maanden worden. Ik wil u er echter nog wel op wijzen dat wij geen garanties kunnen geven voor de juiste werking van andere (belangrijke) onderdelen van Internet die buiten onze invloedssfeer liggen.

U kunt deze Achterkrant zien als de officiële millennium-verklaring van de Stichting, zoals die geldt per 1 augustus 1999.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading
Older// Domeinen