Domeinen

De laatste tijd is er veel te doen geweest over "echte" Top Level Domeinen (TLD). Hiermee worden de domeinen bedoeld, waarbinnen de domeinen vallen die u en ik gebruiken, zoals iaf.nl of drenthe.nl.

TLD’s

Deze TLD worden onderverdeeld in zogenaamde gTLD's (generic TLD, zoals com, net e.d.) en ccTLD's (countrycode TLD, zoals nl, de, uk enz.).

Al die domeinen worden op velerlei manieren beheerd en heeft iedere TLD zijn eigen regels. Zo kan men zich bijvoorbeeld voor de gTLD's vrijelijk registreren. Terwijl daar tot voor enige jaren ook nog onderscheid in werd gemaakt. Zo was het niet mogelijk voor een bedrijf om een .org-domein aan te vragen en moest men voor een .net-domein werkzaam zijn op het gebied van Internet. De enige TLD waarbij tegenwoordig nog duidelijkheid bestaat, is het .edu-domein. Die worden alleen aan hogere onderwijsinstellingen verstrekt.

Maar steeds meer bedrijven verwachten veel geld te kunnen maken met domeinen. Bij veel bedrijven is bovendien de angst groot dat een concurrent via trucs met een domeinnaam in een andere TLD schade zou kunnen berokkenen. En de beheerder van de gTLD's, Network Solutions Inc (NSI), is ook maar een normaal bedrijf dat graag winst wou maken. Hierdoor is de oude logica van de domein-structuur beetje bij beetje verdwenen.

gTLD’s

Bovendien wilden andere bedrijven met de registratie ook winst kunnen maken. Desnoods wilden ze extra en nieuwe gTLD's. Bij IANA, de organisatie die toezicht houdt op de goede werking van Internet, zag men de problemen al opdoemen.

Naast het feit dat NSI niet veel zin had haar winstgevende activiteiten kwijt te raken, waren er veel organisaties die vonden dat de Amerikanen te veel invloed hadden op Internet. Met als gevolg dat de Amerikanen reageerden om te voorkomen dat ze teveel macht op Internet kwijt zouden raken.

Dit heeft allemaal zeer lang (zeker voor Internetbegrippen) geduurd. Een aantal malen had het zelfs niet veel gescheeld of het hele Internet was onbruikbaar geworden door het verlopen van afspraken e.d.. Uiteindelijk is men het eens geworden over de oprichting van non-profit organisatie The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

Nu moet men het echter nog eens worden over de werkwijze voor het beheren van de gTLD's. Als specialist voor dit soort vragen is een beroep gedaan op de World Intellectual Property Organization (WIPO). Zij hebben een uitgebreid onderzoek gedaan naar de werkwijzen bij de verschillende ccTLD's. De resultaten zijn overhandigd aan de deelnemers op het laatste congres van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) op 9 juni 1999.

Zoals het er nu uitziet wordt de situatie bij de gTLD's vergelijkbaar met o.a. de Nederlandse situatie. Op dit moment worden delen van de procedure al door een aantal instanties en bedrijven getest. Zo zal het noodzakelijk worden dat de houder van een domein een soort vrijwaringsverklaring moet ondertekenen. Daarnaast zal het feitelijke registreren alleen kunnen via zgn. registrars. Hiervan is NSI er eentje, maar ook AOL en KPN telecom doen mee of staan te trappelen om mee te doen. Als registry blijft Internic functioneren.

Ter vergelijking: In Nederland geldt de SIDN als registry en zijn de deelnemers van die Stichting de registrars.

.nl

Mede door de internationale ontwikkelingen kijkt men in Nederland ook met een kritisch blik naar de domeinregistratie. Dat is dan ook de oorzaak geweest van het congres “magdienaam.nl” in juni 1998. Het resultaat van dit congres was het versoepelen van de richtlijnen per 1 april 1999. Het gevolg van deze versoepeling was dat een heleboel namen (1500 van de 2000) die vroeger afgekeurd waren, nu plotseling wel geregistreerd zouden mogen worden. De SIDN heeft dat opgelost door de domeinen eerst aan te bieden aan de oorspronkelijke aanvragers. Deze hebben tot medio augustus de tijd om de gewenste domeinen nogmaals aan te vragen via een deelnemer.

De versoepeling maakt het ook voor particulieren mogelijk om een domein aan te vragen. Dit is mogelijk door de beperkingen bij zogenaamde extra domeinen af te schaffen. Er geldt echter wel als eis dat een bedrijf als houder geregistreerd moet worden. IAF is van plan haar particuliere klanten die mogelijkheid te bieden. De te volgen procedure moet echter nog gemaakt worden.

Wie wil als proefpersoon gebruikt worden? :-)

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading