Extra faciliteiten

Allereerst wil ik mijn excuses aanbieden voor het ontbreken van een Achterkrant bij uw vorige factuur. Door allerlei persoonlijke omstandigheden is het me vorige maand niet gelukt een goede Achterkrant te schrijven. Ook deze maand is het me maar net op tijd gelukt wat teksten uit mijn toetsenbord te laten vloeien.

Switches

In de vorige Achterkrant heeft u kunnen lezen over de wijzigingen op onze verschillende sites. Ook deze maand hebben we niet stil gezeten. Van één van onze partners (Polyware te Enschede) hebben we een aantal netwerkswitches in bruikleen gekregen. Deze apparatuur zorgt ervoor dat netwerkverkeer gescheiden wordt afgehandeld. Hierdoor ondervindt bijvoorbeeld uw Internetverkeer geen hinder van verkeer tussen onze servers onderling.

Tevens biedt deze apparatuur de mogelijkheid om servers van derden op onze site te plaatsen, een zogenaamde co-locatie. Ons interne netwerk is nu namelijk niet meer af te luisteren. Hoe een en ander uitpakt indien we op last van justitie ons netwerk moeten aftappen moet later nog een keer uitgezocht worden.

Aftappen

Aftappen? Ja, sinds ook Internet Providers onder de nieuwe telecommunicatiewet vallen, zijn we ook verplicht gehoor te geven aan aftapbevelen van justitie. Hierover is de laatste maanden weer fors gediscussieerd binnen de branchevereniging NLIP. Het heeft er in ieder geval toe geleid dat we uitstel hebben aangevraagd van de verplichting om technische maatregelen te treffen om aftappen mogelijk te maken. Op dit moment kunnen we alleen verplicht worden aftappen mogelijk te maken met de nu beschikbare infrastructuur. Welke technische eisen er aan de aftapapparatuur van Justitie gesteld kan of moet worden is momenteel onderwerp van een onderzoek van de NLIP en enkele providers.

Een en ander geldt ook voor de informatie op onze website en op die van onze klanten. Maar veel van de informatie op die sites is toch wel van buiten bereikbaar. Het plaatsen van informatie geschiedt nu op verschillende wijzen. Indien u alleen een webabonnement heeft, zult u waarschijnlijk gebruik maken van uw (al langer bestaande) inbelaccount bij een andere provider.

Veilige toegang

Om veiligheidsredenen is vroeger besloten om ftp-toegang alleen open te stellen voor de computers van degenen die de websites bijhouden. Maar onze klanten bevinden zich bij bijna alle bekende (en onbekende) accessproviders waardoor bijna geheel het Nederlands Internet toegang heeft tot onze servers. De steeds verder groeiende lijst met uitzonderingen betekent een verhoogd risico en een verhoogde kans op fouten en storingen.

We staan nu voor de keuze: gooien we de servers open voor de gehele wereld of nemen we andere stappen? Om diverse redenen hebben we besloten om te kiezen voor andere stappen. Vanaf 1 juni 1999 ontvangt iedere klant met een webabonnement automatisch ook een inbelaccount. De huidige klanten zullen in de loop van juli de accountgegevens ontvangen.

Het betreffen accounts waarmee het alleen mogelijk is om op het lokale netwerk van IAF te werken. U kunt daarmee uw eigen website onderhouden en de site van IAF bekijken. Tevens kunt u er e-mail mee uitwisselen met de IAF medewerkers en de IAF nieuwsgroepen lezen. Deze faciliteit geldt alleen voor degenen die een webabonnement bij ons hebben afgesloten.

Een apart account biedt ook de mogelijkheid om het onderhouden van de site aan meerdere personen uit te besteden. Momenteel wordt meestal gebruik gemaakt van persoonlijke accounts om het onderhoud te plegen. Dat verplicht de mensen om hun eigen accountgegevens aan anderen te verstrekken. Bovendien is met een apart account en de geschikte software bij te houden hoeveel tijd er aan het onderhoud wordt besteed.

Site monitoring

Het laatste punt dat ik in deze Achterkrant wil aanhalen betreft de bewaking van de site. We hebben onlangs apparatuur aangeschaft waarmee we een aantal "hardware" zaken in de gaten kunnen houden. Op dit moment zijn dat de temperaturen in de apparatuurkast en de omgeving en de deuren van de kast. Het controleren van de "software" gebeurt al langer. Indien een dienst niet meer draait, wordt getracht de dienst automatisch op te starten. Indien dat niet lukt of als de dienst te vaak stopt binnen een bepaalde tijd, wordt één van onze beheerders opgepiept, zodat een en ander zo spoedig mogelijk verholpen wordt. Meestal is dit zelfs binnen 15 minuten.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading
Newer// Domeinen