Werk in uitvoering

Zoals u misschien al heeft gemerkt op de laatste zaterdag in maart, zijn we druk bezig met het upgraden van het machinepark van de Stichting. Op genoemde zaterdag hebben we de centrale router vervangen door een nieuw, sneller exemplaar. Deze biedt tevens de mogelijkheid om meerdere huurlijnen op aan te sluiten. De oude router is verhuisd naar onze backup-site in Enschede.

Oude Cisco

In Enschede draaide tot de eerste zaterdag van april, de op-een-na oudste Cisco-router van Nederland. Op netwerkgebied voldeed hij nog goed. Alleen was hij volgens de fabrikant niet milleniumbestendig en hij maakte ontzettend veel lawaai. (Deze router had een ventilator die in een bedrijfsstofzuiger niet zou misstaan.) Ook in Enschede is nu de mogelijkheid voor huurlijnen van een hogere snelheid ontstaan.

Procase server

De volgende stap is het vervangen van een aantal van onze computers door snellere, robustere exemplaren. De robuustheid van de servers wordt verzorgd door ze te huisvesten in industriele kasten, die gebouwd zijn voor continue bedrijf en rechtstreeks in onze 19" kasten kunnen worden gebouwd.

De eerste twee computers die worden vervangen, zijn de webserver en de newsserver. Over enige tijd zult u dan ook gedurende korte tijd geen toegang kunnen krijgen tot deze servers. U ontvangt hiervan nog nader bericht.

Uitbreiding inbellijnen

Een derde uitbreiding die op stapel staat, is het aantal inbellijnen. Zoals u in iaf.announce hebt kunnen lezen, is het de verwachting dat de capaciteit van de KPN telecom en Enertel infrastructuur een forse verbetering te zien geeft in de komende maanden. Dat betekent dat meer gesprekken ook echt bij onze apparatuur aan zal komen en dat wij er natuurlijk voor moeten zorgen dat wij niet het volgende knelpunt op uw weg naar Internet zullen worden. Dit betekent echter wel dat er gedurende de upgrade korte tijd geen verbinding mogeljk zal zijn.

We zullen u op de hoogte blijven houden van de uitbreidingen en de mogelijk daarmee gepaard gaande bereikbaarheidsproblemen via onze webpagina en de newsgroepen.

NLIP

Verder wil ik u nog van een paar andere zaken op de hoogte brengen. Dit is afkomstig uit de ledenvergadering van de branchevereniging voor internetproviders NLIP, die onlangs is gehouden.

In de eerste plaats wil ik het hebben over het NLIP-keurmerk. Dit keurmerk is al enige tijd in ontwikkeling en een aantal onderdelen zijn al in praktijk gebracht. Zo bestaat er een geschillencommissie bestaande uit leden van de NLIP en de consumentenbond. Dit onderdeel functioneert goed. Ook de algemene voorwaarden van een internet-provider zijn onderdeel van het keurmerk. Op dit moment dienen een aantal voorwaarden minimaal opgenomen te zijn in de Algemene Voorwaarden van de provider. Maar zoals het er nu uit gaat zien, zullen er standaard Algemene Voorwaarden opgesteld gaan worden, die gaan gelden voor alle aangesloten internetproviders en hun klanten.

Een ander onderdeel van het keurmerk is het pakket aan technische eisen. Het opstellen van dit pakket is een groot probleem, omdat de diversiteit van de providers te groot is voor een goede meting. Om even een voorbeeld te noemen: "Een provider mag geen blokkade aanbrengen bij de toegang tot Internet." Maar dat zou betekenen dat een provider ook geen spam mag uitfilteren of bijvoorbeeld BackOrrifice poorten mag blokkeren. Sommige providers zijn van mening dat men meer kan bereiken met een goede voorlichting dan met het afschermen van de klant.

Een belangrijk punt uit de NLIP ledenvergadering is het geheel aan wettelijke bepalingen dat nu en in de toekomst op de provider en haar klanten af komt. Zo zijn de Nederlandse regering, internet providers, klanten en verkopers het er ondertussen wel over eens dat het versturen van ongewenste (commerciele) e-mail niet wenselijk is. Maar in de Europese richtlijnen zou best eens kunnen komen te staan dat het versturen van een eenmalige mailing toegestaan is. En degene die spam heeft ontvangen beseft maar al te goed dat de meeste spam eenmalig is, omdat de dader zijn account verliest of omdat hij zelf een ander adres heeft verzonnen en dus in principe iemand anders is geworden die ook weer een eenmalige mailing kan/mag versturen.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading