Doe meer met e-mail

Er is meer mogelijk met e-mail dan u misschien op het eerste gezicht zou vermoeden. Natuurlijk weet u dat u korte en lange brieven aan mensen kunt sturen. U kunt er zelfs plaatsjes, geluiden en bewegende beelden aan toevoegen. Wat u misschien niet weet, is dat u met e-mail ook kunt ftp-en en web-surfen. Misschien heeft u al (on)bewust gebruik gemaakt van een paar van deze extraatjes. Zo is onze mail-server eigenlijk een interface tussen e-mail en onze eigen ftp-server. Een uitgebreide FAQ over dit onderwerp is "Accessing the Internet by e-mail" van Bob Rankin. Deze FAQ wordt weekelijks gepost in de nieuwsgroep comp.mail.misc. Deze Achterkrant wil ik gebruiken om een deel van de mogelijkheden kort de revue te laten passeren.

FAQ

Laten we gelijk eens beginnen met de FAQ zelf. Indien u de betreffende groep niet leest of in uw UUCP-newsfeed heeft, kunt u de FAQ ophalen via e-mail. Hiervoor hoeft u alleen een e-mail bericht te sturen aan mailbase.ac.uk met als inhoud:

send lis-iis e-access-inet.txt

Net als bij ieder nieuw systeem dat u gaat gebruiken, is het verstandig om op een gegeven moment ook eens een e-mailtje te sturen met als tekst:

help

World Wide Web

Anders dan in de FAQ wil ik beginnen met het World Wide Web. Dat is tegenwoordig toch het meest interessante onderdeel van Internet. Dit is trouwens de gemakkelijkste wijze om iets door een mail-server te laten doen. Voor toegang tot het World Wide Web via e-mail zijn speciale typen mailservers ingericht met de naam Agora. De snelst bereikbare server is Agora. U hoeft hier alleen een mailtje naar toe te sturen met als inhoud de tekst

send <URL>

en op de plaats van <URL> vult u de URL in van de pagina die u wilt hebben. Na enige tijd ontvangt u niet alleen de gewenste pagina, maar ook een overzicht met de URL's van de links op die pagina. Door het sturen van de tekst

www

krijgt u een helptekst.

Naast de agora-servers voor het ophalen van webpaginas zijn er ook mail-servers waarmee het mogelijk is om formulieren op webpaginas in te vullen en te laten verwerken. Een voorbeeld is de server getweb. Indien u deze dienst wenst te gebruiken raad ik aan om een bericht te sturen met als inhoud alleen de tekst

help

FTP

Een andere veel gevraagde toegang tot Internet is FTP. Net als bij de mail-server t.b.v. het World Wide Web is deze dienst niet alleen interessant voor mensen die alleen UUCP hebben, maar ook voor mensen die gewoon op Internet zitten. U hoeft niet constant on-line te zijn om een document of een pagina op te halen. Dat kunt u overlaten aan de mail-server. U krijgt het gevraagde gewoon in uw e-mail. Houdt er echter wel rekening mee dat u dus plotseling een groot bestand of een groot aantal kleinere bestanden in uw mailbox heeft. De meeste mail- servers zullen het bestand namelijk opbreken in verschillende kleinere indien het bestand te groot is naar hun zin.

Indien u gebruik maakt van een mail-server dient u wel te weten op welke ftp-server de door u gewenste bestanden staan. Als u dat weet, stuurt u een bericht aan bijvoorbeeld ftpmail met als inhoud:

open <site>
chdir <dir>
binary
get <file>
quit

De gewenste ftpserver vult u in bij <site>. Het bestand <file> in de directory <dir> wordt vervolgens opgehaald. Met het commando dir kunt u een overzicht van een directory opvragen. Op de meeste ftp-servers staan bestanden met namen als README, INDEX en ls-lR. Hierin treft u vaak nadere informatie over de ftpserver aan. Ik raad aan om deze bestanden op te vragen en door te lezen.

In bovenstaand voorbeeld is het commando binary gebruikt. Dit is alleen nodig indien het gewenste bestand geen tekstbestand is, maar bijvoorbeeld een programma. Deze bestanden worden op een speciale manier opgehaald bij de ftpserver. De mail-server zal het bestand vervolgens coderen volgens de uuencode standaard. Indien u dus dit soort bestanden op haalt, moet u er rekening mee houden dat u wel een decodeer-programma nodig heeft. Veel mail-programma's ondersteunen dit gelukkig standaard.

Bedenk bij al uw gebruik van de genoemde servers dat ze in de meeste gevallen in bedrijf worden gehouden door actieve vrijwilligers. Als de server misbruikt of over-gebruikt wordt, bestaat de kans dat de server uit de lucht gehaald wordt of dat er beperkingen ingesteld worden. Zo zijn onlangs de gateways ftpmail@src.doc.ic.ac.uk en news.uni- stuttgart.de gesloten wegens misbruik.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading
Older// Acties