Allerhande

Net als vorig jaar zijn uw netwerkcoordinatrice en uw voorzitter in Engeland (en Wales) op vakantie gegaan. We zijn nu net een paar weken terug en daardoor heb ik niet veel tijd gehad om zaken uit te zoeken voor deze Achterkrant. Het wordt daarom maar een allegaartje.

Vakantie

Eerst wil ik nog even aangeven waar u wat informatie over de vakantie van vorig jaar kunt vinden. Dat heb ik min of meer beloofd in de Achterkrant van november 1996. De Website hierover is eigenlijk pas vlak voor de laatste vakantie gereed gekomen. We hopen de nieuwe vakantie-site sneller operationeel te hebben. U kunt onze ervaringen van vorig jaar vinden op Vakakantie 1996.

Weg data

Heeft u dat ook wel eens? U bent druk bezig een stuk te schrijven, maar door het een of ander gaat er iets mis, waardoor de informatie weg is. Een tijdje later begint u opnieuw, maar u heeft geen enkel idee meer wat en hoe u nu precies uw gedachten aan de computer had toevertrouwd. Ditzelfde heb ik dus ook gehad. Ik werk regelmatig aan een Achterkrant tijdens de pauze's op mijn werk op de Universiteit Twente. Ik kan de teksten thuis ophalen en weer wegschrijven. Maar dan moet het Internet natuurlijk wel werken. Ik had de eerste twee paragrafen opgeslagen en had de derde paragraaf zover dat hij ook naar huis kon. En toen werkte het netwerk niet meer. Even later kwam de aap uit de mouw: Er was een spanningsuitval bij SARA in Amsterdam. En laat dat nu net de plaats zijn waar alle verbindingen van SURFnet bij elkaar komen voor ze de rest van het Internet opgaan. Eenmaal thuis gekomen, moest ik dus iets nieuws verzinnen, want ik kan het nu ook niet meer van mijn computer op het werk ophalen. Die staat nu uit.

Proxy

Waar ik wel aandacht aan wou besteden (en wat ik me nog herinner), is de web-proxy van de Stichting. Deze heb ik al kort aangehaald in de Achterkrant van augustus jl. Hierin werd aangegeven dat er duidelijk snelheidswinst te behalen is bij gebruik van de proxy. Dit geldt natuurlijk alleen als er door meer mensen gebruik van wordt gemaakt. De eerste gebruiker zal niet veel nut van de proxy hebben, maar als er eenmaal meer mensen gebruik van maken, gaat het snel beter. Dat merkt men het beste als er in de media (krant, TV, maar ook e-zines) aandacht aan een bepaalde website wordt besteed. Iedereen wil dan gelijk gaan kijken. Dan verstopt die site, maar als de eerste aanvraag op onze proxy is opgeslagen dan hoeven volgende aanvragen niet meer helemaal van de oorspronkelijk site gehaald te worden. Het gebruik van de proxy is heel eenvoudig. U hoeft in uw webbrowser alleen als proxy proxy.iaf.nl met als poort 80 op te geven. Bij Netscape zit dat onder Opties -> Netwerk -> Proxies en bij Microsoft onder View -> Options -> Connection. Onze proxy kan ook als ftp-proxy gebruikt worden door op de juiste plaats dezelfde gegevens in te vullen.

Briefgeheim

Ik wil nog even terug komen op de Achterkranten van juli en oktober 1997. Hierin is sprake geweest van de wet op het briefgeheim. Het is nu zo ver dat er een wijziging van de grondwet naar de eerste en tweede kamer wordt gestuurd waarin geregeld wordt dat e-mail onder deze wet valt. De discussie tussen NLIP en de ambtenaren splitsten zich toe op de "enkele laag van beveiliging" die als eis wordt gesteld. Voor een normale brief is dat de enveloppe. De ambtenaren waren van mening dat dit bij e-mail alleen via versleuteling van de inhoud zou kunnen. Nu het duidelijk is geworden dat er username / password combinatie nodig is om bij de e-mail te komen, geldt dat ook als voldoende beveiliging om e-mail onder het briefgeheim te laten vallen.

Inbellen

Bij het maken van de facturen voor de maand oktober is gebleken dat er een aantal klanten met persoonlijke on-line abonnementen erg veel uren ingelogd zijn geweest. Dit is natuurlijk niet zo erg, ware het niet dat het dan vaak klanten betreft die een onbeperkt abonnement hebben en dat onder de naam van een bedrijf hebben afgesloten en waarbij de uren vrijwel geheel tijdens kantooruren zijn gemaakt. We dachten dat we bij de introductie van het onbeperkt abonnement in oktober duidelijk hadden gemaakt dat dit abonnement bedoeld is voor persoonlijk gebruik en niet om hier als bedrijf een verkapte vaste verbinding van te maken. Hiervoor zijn andere, maar natuurlijk ook duurdere, oplossingen. We zullen anders genoodzaakt zijn stappen te ondernemen om misbruik van deze abonnementsvorm te voorkomen.

Het contract met Enertel is gesloten. Dit betekent dat we in het begin van 1998 een landelijke dekking hebben, waardoor iedereen tegen lokaal tarief in kan bellen. Om dit te vieren zullen er ook een aantal extra acties worden opgestart. U ontvangt hierover nog nader bericht.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.