Overlast en over lust

Ik vind het altijd moeilijk kiezen tussen goed nieuws en slecht nieuws als ik beide te melden heb. Zo ook weer deze keer. Ik besluit dan maar toch te beginnen met het goede nieuws. Het slechte nieuws kent iedereen al min of meer en met dat slechte nieuws wou ik al eerder een Achterkrant vullen.

Landelijk inbellen

IAF gaat landelijk. Na jaren van een beperkte dekking is onlangs besloten om met Enertel in zee te gaan om te komen tot een inbelnetwerk waarbij vanuit iedere plaats in Nederland tegen lokaal tarief gebeld kan worden met een inbelsite van de Stichting. Wij zullen u op de hoogte houden van de ontwikkelingen, want er verandert wel iets al zijn het alleen maar de telefoonnummers.

Usenet Spam

Het slechte nieuws heeft betrekking op de overlast die veel mensen of bedrijven veroorzaken door het versturen van ongewenste berichten via e-mail of usenet news. Bij usenet news wordt door een aantal mensen getracht om dit zo veel mogelijk binnen de perken te houden. Dit wordt gedaan met zogenaamde cancel-artikelen. Dit zijn berichten met daarin de opdracht om een bepaald artikel te verwijderen van de newsserver. Hiervoor gelden zeer strenge regels. Het is natuurlijk niet niks om teksten van anderen te verwijderen. Het wordt dan ook alleen gedaan als het duidelijk overlast betreft. Een beschrijving van wat men (op usenet news) als overlast op vat, is helder uiteen gezet in de "Net Abuse FAQ" Deze is te vinden op de site van Cybernothing.

Er zijn verschillende soorten overlast. Een aantal hiervan zijn meestal het gevolg van een foutje of onkunde. Het betreffen de ECP/EMP artikelen. ECP betekent "Excessive CrossPosting" en heeft betrekking één artikel in een erg groot aantal nieuwsgroepen. De kans dat een artikel niet thuishoort in één of meerdere van de genoemde groepen is groot en veroorzaakt irritatie bij de reguliere lezers van die groepen. Dit wordt vaak veroorzaakt als men reageert op een artikel waar de schrijver veel nieuwsgroepen heeft opgegeven. Deze worden ook voor uw antwoord gebruikt. Een goed programma zal u hierop attenderen.

EMP's (Excessive MultiPosting) zijn ernstiger. Terwijl van ieder ECP- artikel maar 1 exemplaar op de verschillende newsservers staat, geldt ieder artikel uit een EMP-reeks als een afzonderlijk artikel dat zijn eigen ruimte inneemt op disk en capaciteit op de Internet links. Ook voor de gebruikers is dit een erge vorm van overlast. Iedere keer als ze een nieuwe nieuwsgroep openen, zien ze datzelfde artikel staan. De meeste nieuwsprogramma's bieden de mogelijkheid om crossposts (en dus ook ECP's) niet meer te tonen in volgende nieuwsgroepen.

E-mail spam

Ook via e-mail wordt er veel overlast verspreid. Iedereen die ooit een artikel in usenet news gepost heeft of zijn e-mail adres ergens op een website heeft achtergelaten heeft wel eens ongewenste e-mail ontvangen. Een enkel keertje is niet ernstig. Het begint pas ernstige vormen aan te nemen als de lijsten met e-mail adressen verkocht gaan worden aan andere verzenders van junk e-mail (zoals dat genoemd wordt). Zoiets gebeurt ook wel voor gedrukte media. Er zijn echter een aantal grote verschillen tussen gedrukte reclame en e-mail. In de eerste plaats kost het versturen van junk e-mail maar een fractie van de kosten van gedrukte reclame. Daarnaast brengt het wel kosten met zich mee voor de ontvanger van de e-mail. Voor gedrukte (on-)geadresseerde reclame bestaan methoden om ontvangst te blokkeren. Dit is voor e-mail (nog) niet mogelijk. Het is zelfs zo dat lijsten van mensen, die verwijderd willen worden, verkocht worden aan andere adverteerders.

Wat is hier aan te doen? Dat is ook de vraag die Jan Zegeren gesteld heeft in iaf.algemeen. Als provider valt hier niet veel tegen te doen als de eigen klanten slachtoffer zijn. Als provider kun je alleen je klanten voorlichten over methoden om te klagen en samen met andere providers kan gezocht worden naar wettelijke manieren om een en ander aan te pakken. Dat is één van de zaken die de vereniging van Nederlandse Internet providers, NLIP, zich ten doel heeft gesteld. In Amerika, waar de meeste junk e-mail vandaan komt, is men aan het lobbyen om de wet tegen junk faxen aan te passen, zodat het ook geldt voor e-mail. Hier zijn de reclame-bureaus natuurlijk tegen. Het is afwachten hoe sterk de wet wordt die hieruit voort vloeit.

IAF heeft, evenals de meeste andere Nederlandse providers, een artikel in de algemene voorwaarden waarin overlast is verboden. Men dient zich volgens de "geldende normen" te gedragen. Daarnaast worden gemaakte kosten op de onverlaat verhaald. Dit helpt u natuurlijk niet direct, maar het is een begin.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.