De melkkoe Internet

De afgelopen maand was een heel hectische maand, maar op een gegeven moment moest ik een keuze maken voor het onderwerp voor deze Achterkrant. Om actueel te blijven ga ik daarom in op een nieuwe "bedreiging" voor het gebruik van Internet. Maar eerst zal ik iedereen nog even op de hoogte stellen van de laatste gegevens betreffende "Het Net" van PTT Telecom.

"Het Net" is niets meer en niets minder dan een groot intranet voor Nederland. PTT Telecom wil op dat net een aantal voorzieningen bieden. Denk hierbij vooral aan e-mail en WWW voor een aantal bedrijven. Daarnaast zal Unisource Business Networks zorgen voor de inbelfaciliteiten. Het zal mogelijk zijn e-mail te sturen van en naar het Internet. Wil iemand echter meer, dan moet hij toch weer een contract afsluiten met een bestaande provider. De providers blijven in gesprek met PTT Telecom over dit soort zaken.

Invoerrechten

Ik zal in deze Achterkrant aandacht besteden aan plannen om het Internet om te vormen naar een nieuwe melkkoe. Misschien herinnert u zich de commotie die er een aantal maanden geleden was over het feit dat mensen via Internet in het buitenland CD's kochten. BUMA/STEMRA stelde toen dat men illegaal bezig was. Dit geldt echter alleen voor bedrijven. Particulieren mogen al tijden CD's in het buitenland kopen zolang dat voor persoonlijk gebruik was. Wat men als particulier echter wel verschuldigd is, zijn invoerrechten zodra de waarde van de bestelling een bepaald bedrag te boven gaat. Dit laatste wordt echter zelden betaald. Of omdat men kleinere bestellingen doet (en dus legaal bezig is) of omdat men de waarde niet laat vermelden. De kans dat het pakket gecontroleerd wordt, is klein genoeg om deze (wel illegale) handeling te verrichten.

Maar als je aan invoerrechten komt, kom je aan inkomsten van de Staat. Bovendien is het dan ook niet mogelijk om wettelijke invoerheffingen op te leggen voor bijvoorbeeld Aziatische SIMM's. Je kunt veel zeggen over traagheid van ambtenaren, maar als het op belasting e.d. aankomt, zijn ze snel. Het heeft dan ook niet lang geduurd voor men tot de conclusie kwam dat er naast invoerrechten ook geen BTW betaald werd.

Bittax

Men wist wel dat het heel moeilijk zou worden om het betalen van BTW door te voeren, want al die buitenlandse bedrijven betalen dat toch niet aan de Nederlandse staat. Maar wat is dan wel te belasten? Voor alle transacties wordt verkeer gegenereerd dus kwam men al snel op "bittax" dus een belasting op het verkeer. De oude tijden van tolheffingen komen dus terug. Dat is natuurlijk niet vreemd in een land waar volop gediscussieerd word over rekeningrijden.

Tegenstanders vinden het principe niet juist, omdat het gebaseerd is op foutieve veronderstellingen. Waarom zou het wel rechtvaardig zijn om Internet verkeer te belasten en niet fax- of brief-verkeer? En hoe maak je onderscheid tussen een bestelling en een e-mailtje aan je zieke tante? Voorstanders stellen dat dat onderscheid ook niet gemaakt moet worden. PTT Telecom maakt toch ook geen verschil tussen het bellen van een bedrijf en het bellen van een zieke tante. Hierbij vergeten ze voor de eenvoud dat de PTT niet de Staat is, maar een gewoon commercieel bedrijf net als een Internet provider. En daar wordt ook al aan betaald. En over al die tarieven wordt al BTW geheven.

Maar het zal Internet niet beduidend duurder maken, roepen de voorstanders. Bovendien kunnen andere belastingen omlaag als er vele miljarden "bittax" binnenkomen. Bovendien is men er nog steeds niet uit wie dan die "bittax" moet betalen. Degene die de data verstuurt of degene die de data ontvangt? Waarschijnlijk allebei, want bij het versturen van data door buitenlandse bedrijven is het niet mogelijk om daar belasting te heffen, terwijl het bij Nederlandse bedrijven eenvoudig is om dat wel te doen. Waarschijnlijk zal het in ieder geval door de providers ingehouden moeten worden. Maar als data door de netwerken van meerdere providers gaat, wie moet het dan in rekening brengen bij de klant? Net als u klant van ons bent, zijn wij klant van NLnet. NLnet zal ons belasten voor het verkeer dat u via ons genereert. Het zijn nog maar plannen, maar als het eenmaal zo ver is, zullen wij u dan moeten belasten voor al uw verkeer en zullen wij de tariefsverhoging van NLnet door moeten berekenen. Of er moet een handelswijze als met BTW worden doorgevoerd. Dan zouden wij u volledig moeten belasten en krijgen we de "bittax" die ons opgelegd wordt terug van de belastingdienst.

Veel is er nu nog niet over te zeggen, maar ik vrees dat we er niet aan kunnen ontkomen.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading
Older// Het (Inter)net