(Wetensw)aardigheden

Na de droge kost over de standaards in het vorige nummer wou ik in dit nummer wat losse stukjes opnemen, die leuk zijn om te weten of juist niet. Een deel heb ik verzameld op het Internet. Een ander deel is afkomstig uit diverse publicaties. Ik zal proberen om zo veel mogelijk aan te geven waar nadere informatie te vinden is.

Daily Planet

Een goede, leuke bron voor veel zaken betreffende het Internet is te vinden in de "Daily Planet" Dit is een gratis uitgave van Planet Internet onder redactie van Francisco van Jole. De "Daily Planet" komt iedere middag uit en wordt verspreid via e-mail. Wie zelf eens wil kijken naar de laatste editie kan terecht op de site van Planet Internet in /archief/daily/daily.shtml. Daar kan je je ook aanmelden voor komende edities.

Websites

Nu heb ik hierboven dus een verwijzing naar een website opgenomen. Voor onze UUCP-klanten lijkt dit dus overbodige informatie, maar tegenwoordig is browsen niet meer voorbehouden aan alleen degenen met een eigen Internet aansluiting. Het enige dat je nodig hebt is een browser en een e-mail programma en dan kun je webpagina's opvragen bij getweb@usa.healthnet.org. Dat gaat eenvoudig door een e-mailtje te sturen met als inhoud GET en de gewenste URL. Het is wel verstandig om in je eerste e-mail aan getweb de inhoud HELP op te sturen. Dan krijg je per kerende post meer informatie dan ik hier in de Achterkrant kan geven.

Natuurlijk is het op deze manier opvragen van webpagina's niet alleen voorbehouden aan UUCP-gebruikers. Ook anderen die een e-mail voorziening hebben, kunnen hier gebruik van maken als ze eens rustig een pagina door willen lezen. Het nadeel is natuurlijk wel dat bij iedere link die in het oorspronkelijke document staat er opnieuw een e-mailtje verstuurd moet worden.

Een leuke verhandeling op het web over het web en dan met name de (onbedoelde) gevolgen van zgn. Searchengines zoals Alta-Vista en Yahoo is ook in te zien. Hierbij heeft iemand die informatie voor anderen verzameld eens gekeken wat er door goed te zoeken en te deduceren allemaal te vinden is over hemzelf. Zijn pagina's zijn te vinden op www.dra.nl/~westext in het "Dossier Cyberië".

E-mail

Hoe gaat e-mail over de wereld? Dat is een vraag die ik in verschillende variatie's nog wel eens hoor. Daarom zal ik nu uit proberen te leggen hoe een en ander binnen IAF is geregeld. Zoals menigeen wel weet, heeft IAF de beschikking over twee inbelpunten met op allebei de punten een eigen zogenaamde mailhost. Op deze wijze kan de inbeller op een bepaald inbelpunt met de snelheid van zijn eigen verbinding zijn mail ophalen en klaar zetten. Ja, het is mail klaar zetten, want wat er eigenlijk gebeurt als uw mail programma een nieuw mailtje heeft af te leveren, wordt in de volgende paragraaf beschreven.

Als uw mail programma mail klaar heeft staan, wordt er een verbinding gemaakt met een mailhost van IAF. Deze controleert of een aantal zaken in orde zijn, zoals of er een afzender aanwezig is en of de geadresseerde bekend is. Vervolgens wordt het mailtje op de mailhost gezet. Op het moment dat de verbinding tussen uw mail programma en de mailhost verbroken wordt, probeert de mailhost het mailtje af te leveren op de machine van de geadresseerde. In de meeste gevallen lukt dat direct en wordt het mailtje op de andere computer geplaatst. Soms lukt dat niet direct, doordat die machine uit staat, of het erg druk heeft. In dat geval bewaart onze mailhost het mailtje enige dagen en probeert regelmatig gedurende die tijd om het mailtje alsnog af te leveren. Lukt dit helemaal niet, dan krijgt de afzender hiervan bericht.

Mail die naar u wordt verstuurd, gaat op dezelfde manier weg bij de afzender. Zoals hierboven al aangegeven, heeft IAF twee mailhosts. Als de ene het te druk heeft, dan accepteert de andere de mailtjes en zorgt er op zijn beurt weer voor dat het mailtje op de goede mailhost in de mailbox wordt gestopt. Op deze manier wordt voorkomen dat mailtjes "ergens" op het Internet blijven hangen. Bij de mailvoorziening zijn we op deze manier minder afhankelijk van anderen.

Voor mailtjes van en naar UUCP-hosts gaat ongeveer hetzelfde principe op. Alleen is de manier van afleveren van mail van en naar de klant iets anders. Mail die van de klant komt, is in UUCP-formaat. Dat moet eerst uitgepakt worden en vervolgens wordt het verstuurd. Als mail binnen komt, wordt het eerst in UUCP-formaat omgezet en vervolgens klaar gezet voor de klant. Die het vervolgens weer op kan halen.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading
Newer// Het (Inter)net