Contents

Internet standaarden

Men zegt wel eens dat Internet een anarchie is, maar ik vraag me dan weer af hoe het komt dat er zo snel overeenstemming is over de manieren waarop de computers met elkaar communiceren via het Internet. Daarom gebruik ik deze achterkrant om dieper in te gaan op de standaarden die er zijn om de computers onderling met elkaar te laten communiceren. Iedereen die n.a.v. deze achterkrant dieper op het onderwerp in wil gaan, raad ik aan RFCs eens te gaan bekijken.

In het begin was er een aantal mensen die een toepassing voor het Internet bedachten. Daarna werd een protocol bedacht om ervoor te zorgen dat die toepassing niet tot één machine beperkt bleef. Toen was men nog van mening dat men zelf niet alles wist en kon. Zo'n "standaard" werd daarom aan de internetgemeenschap aangeboden met het verzoek om commentaar en verbeteringen. Nog steeds worden dit RFC's (Request for Comment) genoemd.

Nu moet men niet denken dat iedere RFC een standaard beschrijft. Eigenlijk zijn er vijf soorten RFC's. In de eerste plaats zijn dat natuurlijk de "internet standards" Maar voor een RFC de status van standaard krijgt, moet hij een traject hebben afgelegd. Het begint met de status "experimental standard" zolang de standaard de status van experiment heeft en gedurende welke tijd de standaard alleen gebruikt wordt op systemen waarmee geexperimenteerd wordt om te komen tot de volgende stap: "proposed standard" Hiermee geeft men aan dat het experiment geslaagd is en dat de RFC een voorstel is om te komen tot een nieuwe standaard. Als blijkt dat het voorstel goed genoeg is om een standaard te worden, wordt het voorstel gepromoveerd tot "draft standard" Hiermee wordt eigenlijk aangegeven dat het voorstel goed genoeg wordt gevonden om een "internet standard" te worden en dat het voorstel, zoals dat er nu ligt, geschikt is om te implementeren. Blijkt nu dat het voorstel ook daadwerkelijk geimplementeerd wordt en de verschillende implementaties kunnen ook nog samenwerken, dan wordt het een "internet standard"

De vijfde soort RFC's zijn "informationals" Het beschrijft geen standaard, maar is meer pure informatie. Dat kan informatie zijn op allerlei gebied. Zo zijn er RFC's die een nadere uitleg geven over een standaard, omdat de tekst van de standaard op meerdere wijzen geinterpreteerd kan worden. Maar er zijn ook RFC's waarin gewezen wordt op manieren waarop men fouten bij het gebruik van standaarden kan voorkomen.

Een belangrijke RFC is bijvoorbeeld RFC1855, die beschrijft welke richtlijnen er zijn t.a.v. netetiquette. Een interessante RFC is ook RFC1775 met de titel "To Be On the Internet" waarin beschreven wordt op welke wijzen men "op" het Internet kan zijn. Maar naast aanwijzigingen voor gebruikers zijn er ook aanwijzingen voor beheerders van machines en netwerken. Deze zijn ook leuk om eens in te kijken. Ze staan beschreven in RFC1173.

Voor degenen die op af en toe of constant met het Internet verbonden zijn, zijn RFC1123 en RFC1122 van belang. Hierin staat beschreven waaraan een machine, die aan het Internet gekoppeld is, moet voldoen. Een computer die mail en/of telnet sessies afhandelt, moet zich op een bepaalde manier gedragen.

De twee kleinste standaarden zijn RFC868 en RFC867. Deze standaarden zijn bedoeld om machines respectievelijk mensen op de hoogte te stellen van de datum en tijd van de andere machine. Voor een machine is het voldoende als er een getal gegeven wordt dat hij kan begrijpen. Mensen hebben echter meer informatie nodig om de datum en tijd snel te achterhalen en daarom zijn er twee standaarden.

Een afgeleide van bovenstaande twee standaarden is RFC1129 warin het "Network Time Protocol" wordt besproken. Toen men in 1989 onderzoek deed naar de systeemtijd van verschillende machines bleek dat 50% van de machines meer dan 2 minuten fout liepen en er waren er zelfs machines met fouten van meer dan twee weken. Omdat steeds meer gegevens via de machines op het Internet verspreid werden, moest er iets komen om die tijden te synchroniseren. Verschillende machines zijn hiervoor voorzien van koppelingen met atoomklokken. In tegenstelling tot de voorgaande RFC's wordt er in deze RFC vanuit gegaan dat er zeer nauwkeurig gewerkt moet worden. Een deel van de standaard beschrijft dan ook de afhandeling van fouten die optreden door de vertragingen op de links tussen de computers.

Binnenkort zal ik me wat meer verdiepen in standaarden die voor de gemiddelde gebruiker van belang zijn.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading