Internet plezier

In de eerste plaats wil ik deze achterkrant gebruiken om u het beste voor 1997 toe te wensen. Ik hoop dat u nog veel plezier aan het Internet zult beleven en dat u ook dit jaar weer de vele goede mogelijkheden van het Internet zult ontdekken. Waarschijnlijk zullen er ook dit jaar weer een aantal nieuwe toepassingen bedacht worden.

De hectische tijden van de vele veranderingen binnen de Stichting zijn achter de rug. Er zullen nog wel wat wijzigingen plaats gaan vinden, maar veel zult u daar als gebruiker hopelijk niet van merken. De nieuwe gebruikers zullen bijvoorbeeld vergast worden op een nieuwe set overeenkomsten en bestelformulieren voor de verschillende diensten en abonnementen.

Cardbox

Eén van de nieuwe zaken op het Internet is een Cardbox-server. Momenteel zijn we bezig met de importeur om hiermee wat testen uit te voeren. Cardbox zelf is een zogenaamde tekst- database. Maar naast tekst is ook de opslag van afbeeldingen e.d. mogelijk. Vroeger was dat beperkt tot een lokale server en client, maar sinds enige tijd is het mogelijk de server op een internet of intranet machine te installeren. Met een geschikte client is het vervolgens mogelijk om de gegevens via URL's van de vorm “cardbox://” te benaderen.

Usenet News

Maar ook hiervan is niet echt te voorspellen hoe de acceptatie zal zijn. Er wordt op het Internet heel vaak geroepen dat men nu weer iets heel moois bedacht heeft. Jammer genoeg bleek dit dan weer het een of andere ongewenste reclame e-mailtje te zijn. Op het moment dat u dit leest is de stemming over de nieuwsgroep nl.internet.misbruik al weer bijna afgelopen. Hiermee wordt getracht om in ieder geval binnen het Nederlandse deel van Internet het probleem aan te pakken. Laten we dus hopen dat deze nieuwsgroep aangemaakt wordt en dat het helpt.

Langzaam maar zeker wordt nu dus ook het Nederlandse deel van Usenet News volwassen. Naast de standaard nieuwsgroepen, zoals die in iedere hiƫrarchie voorkomen, voor algemene discussies, aankondigingen en discussies over de nieuwsgroepen zelf, komen er steeds meer nieuwsgroepen over allerlei onderwerpen. Soms leidt dat tot zeer felle discussies en in andere gevallen tot grote overeenstemming. Op sommige momenten lijkt het net de echte wereld.

Ook IAF heeft een aantal eigen nieuwsgroepen. Ik raad u aan om in ieder geval iaf.announce te lezen. Hierin wordt u door het bestuur op de hoogte gehouden van zaken betreffende de voorzieningen. Een andere interessante groep is iaf.algemeen, waar meer algemene zaken bediscussieerd worden betreffende de stichting.

Ook het gebruik van Internet stijgt nog steeds. In het begin van 1996 had 5% van het aantal gezinnen in Nederland een internetaansluiting. De verwachting was dat dit aan het einde van het jaar zeker 13% zou zijn. Uiteindelijk is het maar 8% geworden. Maar gelijk wordt er weer door verschillende marktonderzoekers geroepen dat het aan het eind van 1997 minstens 16% zal zijn. “Want het gebruik verdubbelt toch ieder jaar”, roept men dan. Maar net als bij alle voorspellingen leert de tijd of het klopt.

Domeinen

Veel bedrijven en instellingen willen wel op een goedkope manier die groep potentiƫle klanten bereiken. In Nederland zijn er vorig jaar ongeveer 6.000 nieuwe domeinen gerealiseerd. Dit brengt het totaal aantal domeinen op ruim 10.000. Dit zijn dan alleen de domeinen die onder .nl vallen. Veel bedrijven willen (ook) een registratie onder .com en over die aantallen is niets bekend. Daarnaast zijn er ook organisaties die een domein onder .org aanvragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de domeinen groningen.org en twente.org die de Stichting heeft aangevraagd voor non-profit organisaties in die regio's.

Een aantal bedrijven kiest voor een com-domein als reactie op de regels, zoals die gelden voor de nl-domeinen. Zo was het in 1996 bijvoorbeeld niet mogelijk om een tweede domein onder .nl aan te vragen. Het was evenmin mogelijk om de naam van een product te gebruiken. Het moest de naam van het bedrijf zijn en anders niets. De verwachting is dat dat in de loop van 1997 zal veranderen.

In de loop van dit jaar is er een stichting in het leven geroepen om een en ander in goede banen te leiden. Het werd te veel werk voor één persoon. Het bleek nodig om een professionele organisatie in het leven te roepen. Het feitelijke registreren van de domeinen is per 1 januari uitbesteed aan de KEMA. De Stichting Domeinregistratie Nederland houdt, namens de providers die domeinen aanvragen, het toezicht op de werkzaamheden.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading