Twisters bij IAF en op het Internet

Ik wil eerst even terug komen op de vorige achterkrant. Hierin vertelde ik dat er niet zo veel veranderde binnen IAF. Ondertussen is er achter de schermen toch wel veel gebeurd.

Eén van de gevolgen zal u misschien al opgevallen zijn als u de factuur op de voorkant hebt bekeken. Het bestuur was unaniem van oordeel dat u als klant compensatie dient te krijgen voor de problemen die er de laatste tijd met onze inbellijnen en modems zijn geweest. Na een korte discussie is besloten om voor augustus 1996 een korting op de tarieven te hanteren. Het uurtarief en het UUCP-tarief voor persoonlijk gebruik zijn gehalveerd. Het UUCP-tarief voor bedrijven en groepen is met een overeenkomstig bedrag verlaagd.

Vervanging systemen

Bovendien zijn er stappen ondernomen om de inbelapparatuur in Groningen te vervangen en is Enschede on-line gegaan. Over de preciese consequenties, krijgt u nog een brief.

Daarnaast zijn we ook begonnen met het bijna compleet vernieuwen van de computersystemen in Groningen en Enschede. De centrale mailhost draait nu al weer een aantal jaren en zal, om problemen voor te zijn, worden vervangen. Ook de newsserver krijgt het steeds moeilijker en zal daarom worden vervangen. Kwam er begin dit jaar ca 1GB per dag binnen. Nu zijn er al dagen dat we op de 2GB per dag komen.

Ook de systemen in Enschede blijven niet achter. Ook hier zal de komende tijd flink uitgebreid gaan worden. En met name de mail- en newsserver wordt opgevoerd.

ISDN

ISDN is ook een van die uitbreidingen die op stapel staan. We bieden al langer de mogelijkheid om via ISDN een UUCP-verbinding voor mail en news op te bouwen. Dit zagen we ook als iets logisch. Voor modems was er een standaard voor compressie. Voor ISDN nog niet. UUCP-data is al gecomprimeerd, dus de modems konden het niet sneller over de lijn sturen dan zo'n 3kB per seconde. Gecomprimeerde data is met ISDN echter met snelheden tussen de 6kB en 7kB per seconde binnen te krijgen.

Over de voordelen van internetten via ISDN hoor je de meest verschillende verhalen. De PTT adverteert met een verbetering van de snelheid met een factor 2 tot 5 (afhankelijk van het gebruikte modem). In de laatste weken van augustus is er in nl.internet.algemeen een discussie over geweest.

De vraag was of die extra Hfl. 20,- per maand het waard was. De meeste gebruikers kregen binnen Nederland geen snellere verbinding dan 2kB tot 3kB en buiten Nederland kwam men vaak niet verder dan 1kB. Gebruikers van ISDN gaven echter wel aan dat lokaal verkeer (mail en news bij de eigen provider) wel duidelijk een verbetering te zien geeft. Wat me in al die discussies wel opgevallen is, is dat medewerkers van providers op de een of andere manier een hogere performance krijgen dan de klanten. Maar die weten natuurlijk precies wanneer het niet druk is op het net en gaan op die momenten over het net surfen.

Nu u weer een beetje op de hoogte bent van de ontwikkelingen binnen uw eigen provider, wilde ik even verder gaan kijken. Niet alleen naar de andere providers, maar ook naar de "buitenwereld". De laatste tijd zijn er weer een paar akties gestart vanuit de "buitenwereld" richting Internet dat, als men de pers moet geloven, nog steeds een poel van verderf is. Dat providers en klanten één lijn vormen tegen clubs zoals de "Church of Scientology" wordt door veel mensen nog begrepen, maar het plaatsen van muziek van anderen op de eigen WWW-pagina's zonder te betalen is toch wat anders.

Enige tijd geleden is er een rechtszaak geweest van de NVPI (Nederlandse Vereniging van de Platen Industrie) tegen een importeur van CD's. Deze schafte CD's aan in het buitenland en kon ze daardoor veel goedkoper in Nederland verkopen. Dit is door de rechter verboden op grond van een Europese richtlijn, die daarvoor eigenlijk niet bedoeld was, volgens een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken.

Maar dat heeft het NVPI niet verhinderd plannen te maken om op te treden tegen al die particulieren die via het Internet in het buitenland CD's voor persoonlijk gebruik bestellen. Net of het Internet iets anders is dan de telefoon of PTT Post. Want bij veel van die buitenlandse CD-verkopers gaat het om winkels waar al jaren telefonisch of schriftelijk CD's besteld kunnen worden. Ik heb er de laatste tijd niet veel meer over gehoord dus ik denk dat het niet zo'n vaart zal lopen.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.