Aangenaam kennis te maken

Een nieuwe voorzitter - een nieuwe wind?

Henk Klöpping heeft enige tijd geleden het begrip "Achterkrant" in het leven geroepen om de klanten van IAF op de hoogte te houden van verwikkelingen, uitbreiding van diensten en meer zaken die van belang zijn voor u, of misschien gewoon leuk om te weten. Dan nu maar gelijk de eerste wetenswaardigheid. In de bestuursvergadering van 15 juni 1996 ben ik officieel benoemd tot voorzitter van de stichting Internet Access. Deze achterkrant is een bewijs van het feit dat ik in ieder geval een aantal van de tradities in ere wil houden.

Wie ben ik?

Laat ik me eerst even voorstellen. Dat is minstens wel zo netjes. Mijn naam is Peter Peters en ik werk op de Universiteit Twente bij het Centrum voor Informatievoorziening. Dit is de eenheid die bij veel andere universiteiten het Rekencentrum wordt genoemd. Het CIV, zoals de afkorting is, is echter meer dan het oude rekencentrum, waar vaak alleen het beheer van de centrale computers wordt gedaan. Daaruit is het CIV ook ontstaan, maar omdat tegenwoordig alle computers via netwerken gekoppeld worden, heeft het CIV ook een netwerkafdeling. Bij deze afdeling ben ik nu al weer bijna 5 jaar werkzaam.

Ik heb het idee dat ik een redelijke ervaring met het internet heb en ik hoop deze ervaring ook bij IAF te kunnen gebruiken. Nu moet u niet denken dat ik me flink met de technische zaken van IAF ga bemoeien. Daar hebben we een aantal zeer goede specialisten voor. Ik hoop ze natuurlijk wel bij te kunnen staan met mijn kennis. Door mijn zwerftochten over het internet hoop ik het een en ander opgepakt te hebben over de wijze waarop het internet bij instellingen, bedrijven en andere internet providers zich op het internet manifesteren. Dit is het gebied waarop ik me als voorzitter probeer te begeven. Nu kan ik ook zien of ik iets geleerd heb op de bedrijfskundecursus die ik gevolgd heb.

Bestuursvergadering

Zoals ik hierboven al heb aangegeven, is er pas geleden een bestuursvergadering geweest en zijn er, zoals bij de meeste bestuursvergaderingen, een aantal besluiten genomen die voor u van belang zijn of kunnen worden.

World Wide Web

In de eerste plaats is er een besluit genomen over iets waar veel mensen al vaak vragen over gesteld hebben, namelijk WWW-pagina's. Iedere klant krijgt nu gratis de beschikking over 1MB diskruimte om zijn persoonlijke zieleroerselen, of andere zaken, aan het net toe te vertrouwen. In principe is deze ruimte persoonlijk. Als vrienden of bekenden informatie beschikbaar willen stellen, vertel ze dan over de vele voordelen van IAF, zodat ze ook een aansluiting nemen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Om puur technische redenen moeten we echter enkele beperkingen stellen aan de informatie, maar hierover kunt u contact opnemen met webmaster als u uw pagina's wilt plaatsen.

Voor klanten die toch graag informatie over een (hun) bedrijf willen plaatsen is er nu de mogelijkheid om ruimte te huren Voor de tarieven en condities kunt u terecht bij [info@iaf.nl]. Dit kan volledig naast uw persoonlijke pagina's en tegenwoordig hoeft u ook niet een andere dienst bij IAF af te nemen. De enige eis die we stellen, is dat u een werkend e-mail adres opgeeft. Het handigst blijft het natuurlijk als u dat e-mail adres bij IAF hebt. Dan bent u niet afhankelijk van anderen.

Inbellen

In de vorige achterkrant heeft Henk al even aangegeven dat de inbelmodems op ISDN-lijnen zitten. Na wat aanloopproblemen lijkt alles nu redelijk goed te draaien. Het lijkt er alleen op dat de ISDN apparatuur te goed is. Waarschijnlijk krijgen de modems soms een te sterk signaal voorgeschoteld. Hier wordt nog aan gewerkt.

ISDN brengt ons op een ander bestuursbesluit. Het bestuur heeft besloten om proeven te nemen met inbellen via ISDN. Alle sites die direct aangesloten zijn op het internet worden de komende maanden zo ingericht dat enkele ISDN kanalen beschikbaar komen.

Nu zijn natuurlijk de ISDN gebruikers in Groningen blij, maar om de Enschedeers ook blij te maken kan ik zeggen dat de aanvraag voor een vaste lijn van Enschede aan het Internet reeds is ingediend. We hebben van NLnet te horen gekregen dat de bandbreedte in Twente voldoende is voor het aansluiten van Enschede. De lijn zelf zou binnen 20 werkdagen opgeleverd kunnen zijn. Wij zullen ons best doen om ervoor te zorgen dat een en ander op 1 september operationeel is. Dit betekent dat IAF vanaf dat moment ook huurlijnen in Enschede kan aanbieden.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading
Older// Afscheid