Afscheid

Een oude bezem veegt voor het laatst.

Het is mijn laatste Achterkrant. Op 15 juni aanstaande gaat ons Bestuur een nieuwe voorzitter kiezen. Dat houdt in dat uw oude voorzitter de hamer per 1 juli 1996 gaat overhandigen aan een ‘verse’ kracht. In de laatste Achterkrant had ik het traditionele terugschouwen al eens gedaan - ik wilde deze Achterkrant gebruiken om eens vooruit te zien.

Hoe zal het Internet er over een aantal jaren uit zien? Zal het nog bestaan? Wat ‘doen’ we er dan mee?. Uw (bijna ex-)voorzitter heeft zich voor deze gelegenheid gehuld in zijn magisch kleed en zich ter voorbereiding enige malen mompelend rond de huiskamertafel bewogen, nippend van zijn derde glas Trappistenbier. Wat spreekt het Oracle - eh - orakel?

Het orakel spreekt van het verdwijnen van Internetproviders zoals deze nu bestaan. Meer en meer zal - onontkoombaar - groepering en concentrering van providers plaats vinden. Maar het verschaffen van toegang zal in de toekomst voorbehouden zijn aan een klein aantal grote organisaties, meent het orakel. Niet dat alle providers dan plots zijn verdwenen: een aantal van hen zal als belangenorganisatie voort gaan, een aantal andere als vertegenwoordigers van een cultuur of gedachtengoed. Weer andere zullen zich richten op informatievoorziening, zoals een krant dat voor u doet. En sommige zullen toch verdwijnen, omdat ze niet meer waren dan een poging om snel veel geld te verdienen, andere omdat ze bedoel waren als katalysator in het proces van de vorming van de informatienetwerken

Aan u, IAF gebruikers, is om te bepalen wat u voor toekomst voor de IAF organisatie ziet. In een open dialoog met het Bestuur kunt u daarin sturend optreden. Ik nodig u van harte uit dat niet na te laten!

Het orakel spreekt van een onverwachte wending in de nabije toekomst: waar iedereen meent zijn heil te moeten verwachten van de kabelmaatschappijen zal blijken dat er ook nog andere mogelijkheden zijn. Het orakel spreekt van integratie van video, audio, communicatie - zoals het orakel dat al decennia doet. Maar waar het eigenlijk altijd ‘morgen’ was, als we vroegen wanneer het zo ver zou zijn, spreekt het orakel over ‘vandaag’. Nog dit jaar zal duidelijk worden dat breedbandige toegang tot onder meer ‘ons’ Internet tot de reĆ«le mogelijkheden behoort - en dat er veel meer kan dan we ons voor hadden gesteld.

Maar.. zoals een goed orakel betaamt, spreekt het in raadselen. Het orakel spreekt: gij zult niet drinken uit een glas, maar uit een koperen beker - en later uit een koperen beker met een glazen voet.

Het orakel spreekt van een goede toekomst: vrije, goedkope toegang tot wereldwijde netwerken, waar u ook maar bent en wat u ook maar doet. Het kantoor van de toekomst zal niet in een groot onpersoonlijk kantoor zijn gevestigd, maar in uw eigen huis. De grens tussen uw ‘werk’ en uw ‘vrije tijd’ zal vervagen - u zult alleen nog maar ‘leeftijd’ hebben. Uw gezin, uw vrienden, uw overtuigingen - wat u bent, wat u weet - dat zal van groot belang zijn, niet alleen voor degenen die u reeel aan kunt raken, maar ook voor degenen die u virtueel kunt aanraken.

Werken en leren zal nu enerzijds mondiaal zijn - anderzijds zal de kleine, persoonlijke levenskring in belangrijkheid toenemen.

Maar het orakel waarschuwt ook: om te kunnen overtuigen, moet u eerst en vooral leven.

Leven doe je niet alleen achter een beeldscherm, maar vooral tussen vrienden van vlees en bloed. Dat, wat wij als mensen al eeuwen als goed hebben betiteld, blijft dat ook nu: een goed gesprek, werken in je tuin, een prettige maaltijd, je liefsten dicht bij je, muziek, dans, warmte. En zoals altijd: niet de middelen die wij aangereikt krijgen, maar het gebruik wat wij er van maken bepaald wat het effect zal zijn.

Uw voorzitter zweeft - zuchten van opluchting stijgen op - voorzichtig het virtuele raam uit. Onder dankzegging aan u, IAF geestverwanten. In de toekomst hoop ik de gelegenheid te krijgen om - nu als ‘gewone’ IAF gebruiker - nog met u van gedachten te wisselen. Uiteraard kunt u - zoals altijd - de voorzitter van onze Stichting bereiken als voorzitter. En ik zal u graag te woord blijven staan onder mijn eigen e-mail adres: (henk@alpha.iaf.nl) - omdat ik graag in contact wil blijven met mensen zoals u. Voor uw loyaliteit, creativiteit, originaliteit, passie, inzicht en wijsheid dank ik u. Moge het u goed gaan.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.