En als afsluiting open ik..

In 1992, toen IAF werd opgezet, hadden we geen idee van de groei die het Internet zou doormaken. Het Groninger achterkamertje, waar we onze eerste Bestuursvergadering hielden, werd door Bert Laverman bewoond. Bert werd in die eerste vergadering tot Penningmeester gebombardeerd. En omdat iemand het toch doen moest, werd ik aangekeken toen het woord ‘Voorzitter’ viel.

Wij zaten bijeen, rond cola en chips, meegebracht door Fred van Kempen, die toendertijd nog in een supermarkt aardige dingen deed. En al krakend en klokkend ontstond uw Stichting.

Inmiddels is er in het Bestuur regelmatig verschuiving geweest. Jac Kersing en ondergetekende zijn als enige achterkamer-adventisten overgebleven en hebben de Stichting tot grote bloei zien komen. Afijn, om een lang verhaal kort te maken: ik heb daarom besloten om ingaande 1 juli 1996 mijn taak als voorzitter van IAF neer te leggen. Met de bijpassende en spreekwoordelijke ‘pijn in het hart’, dat wel, maar toch. Het kind is volwassen geworden, andere horizonten openen zich en meer van dat fraais.

Maar het is nog geen Juli, en tot zo lang zult u het nog even met mij moeten doen. Inmiddels is er ook al een opvolger bekend, die - als het overige Bestuur instemt - mijn vaandel verder zal dragen. Naar ik hoop en meen tot ver in de 21e eeuw. En uiteraard bent u niet zo maar van me af: ik blijf bereikbaar, zal me ook in de toekomst periodiek inzetten voor het wel en wee van het Internet in Nederland en blijf graag met u in contact. Uiteraard de komende twee maanden nog, maar ook daarna.

Scientology Kerk

De Scientology kerk heeft de door haar aangespannen rechtzaak - het kort geding tegen Karin Spaink en tientallen Nederlandse providers, waaronder IAF - verloren. Hoewel reden tot blijdschap, blijft het in de komende periode onrustig: inmiddels speelt een nieuwe rechtzaak, ditmaal een hoger beroep tegen de gedane uitspraak.

IAF heeft over deze zaken een heldere, niet bepaald onder stoelen of tafels gestoken mening: wij zijn providers, niet verantwoordelijk voor andermans informaties en niet van zins om actief te helpen de kooi te bouwen, die Justitie alleen dan nog maar hoeft te sluiten.

We vinden dat het Internet niet gebaat is bij de door sommige collega-providers voorgestelde zelf-censuur. Dat wil niet zeggen dat we het eens zouden zijn met fascistische, racistische, of pornografische uitlatingen (wij hebben hierover als provider geen mening), maar wel dat we geen extra regels noodzakelijk achten naast de Nederlandse Wet om deze zaken afdoende te weren. De komende periode zal leren of we als IAF Bestuur in dezen het juiste standpunt hebben ingenomen. Wel moet mij van het hart dat ik bijzonder verheugd was te merken dat u ons in dezen zo hartverwarmend heeft gesteund. Ik heb mij persoonlijk erg opgetrokken aan een aantal van uw reacties, de mij de zekerheid hebben gegeven dat ons Bestuur in dezen het meerderheidsstandpunt van onze afnemers vertegenwoordigd.

Bandbreedte Groningen

U zat er natuurlijk al op te wachten: hoe zit het met de bandbreedte verbreding in Groningen? Wel - ik mag u blij mededelen dat enige dagen geleden de nieuwe huurlijn is opgeleverd. De benodigde nieuwe hardware was al enige tijd in ons bezit, zodat we binnenkort de IP verbinding over de nieuwe lijn kunnen gaan testen. U zult daarvan geen last ondervinden: de ‘oude’ verbinding blijft namelijk gewoon nog even actief. Al met al loopt alles keurig volgens planning en kunt u naar verwachting eind april beschikken over extra bandbreedte in Groningen.

Dat niet alles altijd conform planning loopt, bewees jongstleden zondag wel weer. Aan de Grote Markt in Groningen, waar IAF haar inbelpunt heeft ondergebracht, is hartstochtelijk verbouwd. IAF heeft nu de beschikking over een eigen, technische ruimte, waar we gehoopt hadden om onze appartuur nu eens netjes in een door ons bestelde systeemkast in te bouwen. Want ja, hoe gaat dat: je koopt een nieuwe router, een nieuwe set modems, een nieuwe news-host, een nieuwe WWW-server - en als je dan om je heen kijkt, zie je dat al die losse onderdelen redelijk rommelig staan opgesteld. Helaas, de kast was nog niet gearriveerd, naar ons moest blijken, toen wij zondagmorgen vroeg aankwamen. Dat houdt dus in dat we het ombouwen van de apparatuur in de komende periode alsnog moeten doen. Dat kan voor u inhouden dat u hier wat overlast van ondervindt. Uiteraard zullen wij dat posten in iaf.algemeen en ook doorgeven aan onze Jan Bezemer.

ISDN

Op 16 april zal in Groningen de eerste grote stap voorwaarts in de richting van het bieden van ISDN faciliteiten worden gezet: al onze inkieslijnen worden dan omgezet naar ISDN. Het kan dus zijn dat u enige uren problemen heeft met het bereiken van onze systemen in Groningen, al zullen wij bij Telecom aandringen op het zo beperkt mogelijk houden van de overlast. Als men zijn werk heeft voltooid, zal alles weer zo werken als vanouds. De verwachting is wel dat de lijnkwaliteit hierdoor wat verbeterd. Verder geeft het ons de vrijheid om, als wij dat haalbaar achten, u ook in te laten kiezen via ISDN. IAF denkt dat hieraan in de komende maanden in toenemende mate behoefte zal ontstaan - wij zijn ons dan ook aan het oriƫnteren hoe wij hierin kunnen gaan voorzien.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading
Newer// Afscheid