Religie, de wet en de laatste loodjes..

In de recente periode heeft de Scientology Kerk (CoS, Church of Scientology) zich ijverig gestort op het aanschrijven van diverse Internet providers. Nu ontvangen wij graag post, zeker van een op het hogere gerichte instelling, maar de tijding die ons moest bereiken, bracht geen blijde lach op ons gelaat.

De kerk - in ieder geval in Amerika als dusdanig erkend - bracht onder onze aandacht dat een van onze gebruikers een document op onze webserver had geplaatst, met daarachter een appendix, waarop de Scientology kerk meent het auteursrecht te kunnen laten gelden. Dat is - zo meent de CoS - illegaal. Hun verzoek is dan ook, of wij deze pagina van onze server willen verwijderen.

Nu bestaat uw Bestuur - uw voorzitter voorop - uiteraard uit rechtschapen en wetvrezende lieden. Het laatste wat wij willen is: de Wet overtreden. "Dus", zult u zeggen, "weg met die pagina's! En uiteraard mag de snoodaard (m/v) wiens pagina IAF terecht onverbiddelijk wiste, nimmer meer gebruik maken van de diensten van onze geliefde Stichting!"

Tsja. Het is niet zo eenvoudig, naar ik vrees. Ten eerste: geldt het Amerikaanse copyright op het Internet? Of, om het complexer te maken: op het Nederlandse deel van het Internet? Ten tweede: zo ja, zijn wij dan verplicht om de informatie te wissen?

Mogen wij, als simpel doorgeefluik van informatie, ons bemoeien met de inhoud? In Amerika ligt - zo zegt CoS - een uitspraak van een rechter dat dit inderdaad zo is. Maar in Amerika is in sommige Staten ook de doodstraf nog mogelijk - keurig bij wet geregeld, maar in Nederland niet van toepassing. Dus: welke Wet geldt op het Internet?

U begrijpt het al: op dit moment stellen wij ons nog op het standpunt dat wij de gegevens van de gebruiker niet mogen verwijderen. Zelfs als de desbetreffende gebruiker in overtreding zou zijn, mag en kan IAF niet de rol van de wetgever overnemen. Indien CoS iemand wil aanklagen, dient zij niet de provider, maar de desbetreffende overtreder aan te spreken.

Hierbij geldt ook dat wij de adresgegevens en/of de naam van deze heer of dame niet zo maar aan de kerk mogen doorgeven - daarvan worden wij weerhouden door onze Nederlandse privacy wetgeving. Uiteraard zijn wij desgevraagd wel gehouden ze aan Justitie door te geven.

Wij weten nog niet precies hoe wij met deze zaak om dienen te gaan - wij zijn dus - helaas - in overleg met onze raadslieden.

Ik nodig u van harte uit om uw mening hierover eens in iaf.algemeen te laten horen. Wat is uw standpunt?

Ik zal u uiteraard op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Usenet News en UUCP

Een verzoek van onze beheerders: momenteel is de dagelijkse news-flow meer dan 600 Mb groot. Dit nieuws wordt op onze systemen keurig voor u bewaard. Als SLIP of PPP gebruiker kunt u er ‘rechtstreeks’ bij, maar als UUCP gebruiker genereert u voor elke newsgroup die u aanvraagt een extra kopie van die group. Dit houdt in dat u, als u als UUCP gebruiker wat onvoorzichtig bent bij het specificeren van uw news-groep aanvraag u een grote hoeveelheid schijfruimte in beslag neemt. Ondanks onze recente uitbreiding van diskopslagcapaciteit is er een limiet aan de hoeveelheid gegevens die we op kunnen slaan. Als deze schijf vol loopt leidt dit tot problemen voor andere gebruikers. Graag dus alleen maar aanvragen wat u daadwerkelijk behoeft! Met name het gebruik van wildcards (jokers) zoals het sterretje, kan leiden tot grote aanvoer van news. Weest u dus voorzichtig.

Indien u toch over een grote news-feed moet beschikken, neemt u dan eens contact op met onze systeembeheerders, zodat wij een oplossing kunnen aandragen. Dit geldt dus alleen voor UUCP gebruikers, de PPP en SLIP gebruikers veroorzaken geen problemen als zij alle groepen willen lezen of het moest al zijn dat hun factuur dan toch wel erg hoog zou worden …

Uit ervaring leerden wij dat de zondagochtend de minst drukke ochtend is - dus hebben wij indertijd ons maintenance window (mooie term, vindt u ook niet :) vastgesteld van 9-12 op zondagochtend. Als wij onderhoud plegen op onze systemen, is er een kans dat u niet (volledig) kunt beschikken over uw Internet toegang. Uiteraard zullen wij het onderhoud zo efficiƫnt mogelijk uitvoeren, zodat de overlast tot een minimum beperkt blijft. In voorkomende gevallen zal onze Jan Bezemer u graag vertellen of er onderhoudswerk wordt uitgevoerd op onze sites.

Bestuursvergadering

Aanstaande zaterdag - ongeveer net als deze factuur in uw bus glijdt - heeft het Bestuur een belangrijke vergadering. U heeft het al een tijdje zien aankomen: IAF gaat haar beheer misschien uitbesteden. Dat zou inhouden dat er een betaalde kracht is, die op reguliere uren beschikbaar is als er calamiteiten zouden zijn. Maar - omdat u ons vaak heeft aangegeven dat u dat wilde - zal dan ook de helpdesk in ere worden hersteld. Uiteraard vloeien hier nogal wat kosten uit voort, maar wij vinden dat dit voor u geen gevolgen zou mogen hebben. Het Bestuur heeft dus een stevige vergadering voor de boeg.

Ook zullen we dan bezien of het haalbaar is om Enschede volledig on-line te brengen. Het worden dus een paar spannende dagen. Ik spreek de hoop uit dat ik u langs deze weg - en wellicht ook nog via onze news-groepen - binnenkort positieve berichten mag doen toekomen!

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading